Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

 

Welkom bij Special Arts Nederland

Special Arts richt zich op kunst en handicap. De stichting bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen en dat ze hun talenten daarvoor kunnen ontwikkelen.

 

 

 

 Voorzitter Raad voor Cultuur reikt eerste prijs Special Award 2019 uit

 

Special Award 2019 vakjuryprijsuitreiking 130919-2

 

Juryleden Gijs Ambrosius en Mai van Oers, Marijke van Hees voorzitter Raad voor Cultuur, juryvoorzitter Bart Rutten (directeur van het Centraal Museum), Michel de VreugdThomas VerlaekMark VeenGuus Schut en Karhang Mui.  
Foto Rutger Lamers

 

 

In aanwezigheid van Marijke van Hees, voorzitter van de Raad voor Cultuur, zijn vrijdagmiddag 13 september in de Utrechtse Nicolaïkerk de Special Award 2019-vakjuryprijzen uitgereikt.

 

De vakjury bestaat uit: juryvoorzitter Bart Rutten artistiek directeur Centraal Museum Utrecht, kunstenaars Maartje Korstanje, Mai van Oers, Carolein Smit en Gijs Ambrosius, tweede prijswinnaar van de Special Award 2015.

 

Deze feestelijke middag was ook de bekendmaking van de Special Award 2019 publieksprijswinnaar: Nicole van Lier

 

De werken van de 39 genomineerde kunstenaars zijn nog tot en met 15 september te zien in de Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, Utrecht, naast het Centraal Museum.

Van de expositie is een bijzondere kunstcatalogus verkrijgbaar.

 

Naar persbericht

 

 

 

Special kunstcadeaus

Iets geven kan net zo leuk zijn als iets krijgen. Het perfecte cadeau vinden voor medewerkers, trainers, jubilarissen of relaties. De anticipatie op de reactie en dan de blijdschap van de ontvanger. Geven is een kunst!

 

Powerbank

 

 

Inspirerende kunstcadeaus kunt u bekijken in de Special Arts kunstcadeauwaaierElk kunstcadeau wordt gekenmerkt door een authentiek, fascinerend kunstwerk waarin altijd het unieke handschrift van de kunstenaar te herkennen is. 

 

Special Arts maakt uw maatschappelijke betrokkenheid kleurrijk zichtbaar met bijzondere kunstcadeaus van buitengewone kunstenaars.

Kunst powerbank    

 

 

 
 

 

Memo 
Bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars voor een inclusieve samenleving

Onze regering heeft twee jaar geleden besloten het Handvest van de Verenigde Naties over de positie van mensen met een handicap te ondertekenen. Daardoor staan we voor de uitdaging om mensen met een handicap op alle levensgebieden een gelijke positie te geven. Dus ook op het terrein van kunst en cultuur. 

 

Wat zou het mooi zijn als minstens tien procent van het budget dat de rijksoverheid, de provincies en de gemeenten besteden aan kunst en cultuur ten goede zou komen aan kunstenaars, kunstbevordering en kunsteducatie van en voor mensen met een handicap.
Laten we de handschoen oppakken en deze uitdaging aangaan.

 

Op 15 augustus 2018 nam Special Arts deel aan een rondetafelgesprek in Utrecht in aanwezigheid van minister Ingrid van Engelshoven. De vragen tijdens het rondetafelgesprek waren: Hoe kan je iemand inspireren cultureel actief te worden? Welke kansen zie je voor de toekomst en wat heb je nodig om deze kansen optimaal te benutten? Wij waren verheugd over de uitnodiging enkijken uit naar het vervolg.Vanuit onze ervaring met een specifieke doelgroep heeft Special Arts een memo geschreven en meegegeven. Link naar memo

 

 

 

Theatervoorstelling Mata Hari

Beeld voorstelling Mata Hari - Talant

 

 

Theatervoorstelling Mata Hari is een initiatief van Zorgorganisatie Talant in het kader van Leeuwarden Fryslân 2018. Talant werkt hiervoor samen met Special Arts en Stichting Artertainment. Het idee ontstond na de succesvolle theatervoorstelling van ‘Sneeuwwitje en de 7’ in 2016, waarmee ze het publiek in de uitverkochte grote zaal van De Lawei wist te boeien en te verrassen.

 

Toneelschrijver Don Duyns schreef het script voor de voorstelling Mata Hari. Hij werd geïnspireerd door de artiesten. Ze ontmoetten elkaar begin dit jaar in het Fries Museum toen ze de expositie Mata Hari bezochten. 

‘Ik heb goed naar ze geluisterd en was verrast over het heldere beeld dat ze hebben van de voorstelling die ze willen spelen.’

 

Toegankelijke voorstellingen

Mata Hari is een theatervoorstelling voor iedereen. Daarom was er tijdens de voorstelling in De Lawei in Drachten op vrijdag 15 juni een doventolk aanwezig. Bij de voorstelling op woensdag 20 juni in het Posthuis Theater in Heerenveen zorgde stichting ‘Komt het zien’ voor een geweldige theatervoorstelling voor blinden en slechtzienden. Beide voorstellingen waren met 1.250 bezoekers geheel uitverkocht.

 

 

 

 

 

Cadeautip

Dichtbundel Waar ik weg waai 

Dichtbundel Waar ik weg waai  

 

De dichtbundel Waar ik weg waai bevat 156 inzendingen voor de landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht 2017/2018.

Juryvoorzitter en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin: “In deze bundel, waarin tientallen gedichten van mensen met een verstandelijke handicap zijn samengebracht, wordt gespeeld met taal en gezocht naar woorden. Wie goed oplet, ziet een hele stoet beelden en vondsten voorbijtrekken – van wapperende oranje wimpers tot een plastic tas vol paardengeur, van een man die zich aan wil laten schaffen tot een woord in de mist. Wat een geluk dat het hier is opgeschreven”.

 

De dichtbundel werd gepresenteerd tijdens Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort. Lees ook het persbericht.

 

 

 

De bundel is verkrijgbaar via Special Arts à € 14,95 per exemplaar, exclusief verzendkosten.

ISBN: 978-94-91341-06-9

De bundel met zeven poëziekaarten kost € 20,00.

Voor meer informatie zie: www.specialarts.nl/341494

 

 

 

Dans met mij! 

WachtenFilm Dans met mij

 

 

 

 

Kunst werkt, doe mee!

12409 GVR1103 8766  

Mensen spenderen een groot deel van hun

leven op het werk. Onderzoek toont aan dat wanneer de ruimte intrigeert en stimuleert, dit positieve effecten heeft op alles; de prestaties, het welbevinden en de creativiteit. Kunst werkt!

Special Arts beheert een kunstuitleen-collectie van ruim 3.000 kunstwerken van bijna 500 kunstenaars. Op www.kunstuitleenspecialarts.nl 

is de kunstuitleencollectie zichtbaar.

 

Lenneke Zoeteman, 
Het dorp in de herfst
   

 

Special Arts verzorgt Visual Thinking Strategies (VTS) sessies, een op discussie gebaseerde methode om naar kunst te kijken. Aan de hand van een aantal vragen bij een of meer kunstwerken ontstaat een gesprek, waardoor de deelnemers elkaar op een andere manier leren kennen. Een boeiende ervaring tijdens teambijeenkomsten en -trainingen.

Lees meer

 

 

 

Special workshops Doe mee!

100_0624   IMG_0028_29945 _DSC6242
         

Ontmoet, leer en creëer samen een kunstuiting op een bijzondere locatie. Dit kan bij een atelier zijn, bij Special Arts of bij een theatergroep. Unieke co-creatie als teamuitje.

De locaties zijn verspreid over het hele land.

Bel voor meer informatie: 033 - 432 80 33

 

 

 

 

Terugblik op 4x Sneeuwwitje en de 7 

Cover Sneeuwwitje en de 7 Schagen  

Cover Limburg editie 3

 

  Cover Overijssel editie 3    Cover STRS magazine Noord-Holland3

Friesland

 

Limburg

 

 Overijssel

 

Noord-Holland

 

Art-Jan de Vries heeft na jarenlang aanrommelen eindelijk de hoofdrol te pakken in een grote productie, zonder precies te weten hoe of wat, heeft hij meteen ja gezegd. Nu blijkt dat hijzelf Sneeuwwitje moet spelen en het land in moet om zelf alles te regelen en te maken. Bij het arriveren op de locatie komt hij er ook nog eens achter dat hij te maken heeft met mensen met een beperking en buurtbewoners met wie hij het project moet gaan doen. Lekker dan. Moet hij daarmee zijn emotionele boog spannen?

 

“Doe niet zo arrogant Art. Alsof jij volmaakt bent. Zo perfect.”

 

 

Kom, zing, dans, lach en huil met ons mee!

 

 

Lees meer...

www.facebook.com/specialtheaterroadshow

 

 

 

 

Kunstuitleen &galerie

Maatschappelijk ondernemerschap

Special kunstcadeaus

 

Geïnteresseerd in theater, muziek, poëzie of beeldende kunst door mensen met een handicap?

  • Via de landelijke agenda vindt u alle bijzondere voorstellingen, activiteiten en tentoonstellingen.
  • Special Arts geeft drie keer per jaar het kunstmagazine pArt uit.
  • Door te klikken op de balk links vindt u ons totale aanbod.

Cover pArt 2017-1

 

 

 

Special Arts infokaartVinden van aanbieders van kunstactiviteiten voor mensen met een handicap

 

Bent u ouder of verzorger, begeleider, kunstdocent, kunstenaar, WMO-medewerker en op zoek naar kunstactiviteiten in uw regio dan kunt u deze aanbieders via onze zoekmodule vinden.

 

 

 

 

  

 


 

kennisplatform.specialarts.nl

Het digitale interactieve kennisplatform.specialarts.nl faciliteert professionals, begeleiders en docenten bij het delen van kennis over kunst en handicap. Registreer u nu als deelnemer.