Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Blogserie ontwikkelwerkplaats Limburg: VAZOM in Landgraaf

 

Binnen de Special Award 2019 zijn verschillende ontwikkelwerkplaatsen geinitieerd waar mensen met en zonder handicap konden samenwerken. Samen met het Huis voor de Kunsten in Limburg is onderzocht of hier iets moois uit kon groeien. In samenwerking met de Limburgse Centra voor de Kunsten is op vijf verschillende locaties een pilotproject georganiseerd waar mensen met en zonder handicap samen workshops volgden en een expositie samenstelden. De lessen werden gegeven door docenten van de centra.

In deze blogserie blikken wij terug.

 

VAZOM Landgraaf - Tegels boetseren

 

Locatie: De Vrije Akademie is een centrum waarin diverse kunsteducatieve vormen worden aangeboden, zoals workshops, projecten, tentoonstellingen en lezingen. Centraal staat het ontdekken van artistieke vermogens, deze ontwikkelen op een laagdrempelige manier en ontmoeting en binding tussen mensen.

 

Docent: Maria Stams, kunstenaar

 

Deelnemers: 3 vaste cursisten 7 gastcursisten van keramiekatelier bij Biesonder, onderdeel van Koraalgroep

 

Inhoud workshop: Tegels boetseren. Experimenteren met vormen op het platte vlak in klei. Er wordt gestart met het maken van een platte reliëftegel die de basis vormt, waar op gewerkt gaat worden met vormen. Het werk kan in een latere fase na het drogen en bakken, nog gekleurd worden in diverse kleuren.

 

 Tegels boetseren VAZOM Landgraaf-uitsnede

 

 

Verslag

Twee dagen na de workshop stilleven schilderen van Fia Pinkers was er vanuit VAZOM in Landgraaf een workshop boetseren geregeld. Andere locatie, andere docent, andere groep. Behalve twee. Audrey had heel bewust gekozen voor de schilderworkshop van Fia, omdat ze een kans zag haar creatieve belangstelling te combineren met haar opleiding. Ze volgt de vooropleiding kunstacademie/creatieve therapie vanuit de vrije academie. Vandaar dat ze zich nu ook weer voor de workshop boetseren van Maria Stams had opgegeven. En Alexander was er weer. Hij verwachtte dat kleien meer in zijn straatje zou passen.

 

In deze workshop was het de bedoeling dat de cursisten twee tegels boetseerden door kleine stukjes klei naast elkaar te leggen en die tot een geheel te maken. Met behulp van doeken, plankjes, een deegroller en eventueel een mesje werd het glad en vierkant gemaakt. Op de ene tegel gingen ze kleifiguren leggen die uit de andere tegel gesneden werden. Er zijn figuren gemaakt die lijken op slangen, vierkanten, bolletjes, platte cirkels, driehoeken en fantasiefiguren. Nadat ze dat gedaan hadden werd alles ‘vastgelijmd’ met een water en azijnmix, zodat het er niet af zou vallen bij het bakken.

 

Tijdens het werk vertelde iedereen over wat hij of zij aan het maken was en men ging spontaan bij elkaar kijken. Alexander wilde een piano maken en dat deed hij, ook al vond iedereen dat hij de zwaartekracht tartte. Maria bleef echter onverstoorbaar en wees hem hoe hij zijn vleugel met open deksel en op poten op de tegel kon zetten.

 

Nancy die door haar doofheid moeilijk in gesprek kon raken, zag er blij uit en werkte enthousiast aan haar tegels. Ze sprak via briefjes, die ze las en beantwoordde door een cirkel om ja of nee te zetten. In deze groep was veel onderling contact en sommige cursisten met een beperking hielpen andere cursisten met een beperking.

 

Evaluatie

De workshop is heel positief ontvangen door de deelnemers. Het was een schitterende ochtend en de deelnemers hebben het leuk gevonden.

 

Begeleiders geven aan dat het mooi was om te zien dat deelnemers heel trots waren op het eindresultaat. De workshop paste echter niet bij alle deelnemers. De deelnemers hebben geleerd over nieuwe technieken en het werken met sjablonen. Wat er gedaan is op de workshopdag is verweven met wat de deelnemers doen op hun eigen locatie. Het moet alleen wel vanuit de begeleiders komen, het komt namelijk niet uit de cliënten. Begeleiders geven aan dat de waarde van de workshop ligt in het opdoen van nieuwe sociale contacten en voor de cliënten is de vrijetijdsbesteding heel waardevol. Zij zouden het nog wel een keer willen doen.

 

 

Hanneke Koene, Thuis voor Verhalen

 

 

Lees verder:

Kerkrade (VAZOM) - Stilleven schilderen

Weert (RICK) - Tegels boetseren Collage maken/schilderen

Maastricht (Werkhuis) - Vrij creatief werken

Venray (ODA Park) - Stilleven schilderen