Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

Kijk op www.specialtheaterroadshow.nl voor de meest actuele informatie

 

 

Trailer STRS       
Art-Jan de Vries over de regionale eenakterdagen
Trailer Regionale Eenakterdagen   Art-Jan de Vries over de Regionale Eenakterdagen

 

 

Bestel nu jullie kaarten! 
De Special Theater Eenakter Road Show Regiodagen
Mis het niet!

 

Voor de Special Theater Eenakter Road Show hebben bekende theatermakers zoals Gijs de Lange, Joan Nederlof, Alex van Bergen, Oda Spelbos, Trudie Lute, samengewerkt met theatergroepen van mensen met een beperking. Via workshops en coaching-sessies hebben de professionals de spelers en regisseurs geholpen om het beste uit zichzelf te halen. Het resultaat is een serie van mooie, ontroerende, grappige en muzikale eenakters die gespeeld worden op de Regionale Eenakterdagen.

 

Wil je jezelf en je groep spelers ook laten inspireren? Kom dan naar één van de regionale eenakterdagen op dinsdag 28 september 2021 in Eindhoven of maandag 4 oktober in Amersfoort. Hier zie je eenakters en kun je meedoen aan workshops. 

 

Bestel nu jullie kaarten via:

Eindhoven: www.parktheater.nl

Amersfoort: www.flint.nl

 

Een dagkaart voor deze waardevolle superdag met keuze uit meer dan 6 eenakters, verschillende workshops en tal van ontmoetingen, inclusief een lekkere lunchbag en een kopje koffie of thee kost slechts € 15 per persoon.

 

Er ligt een berg inspiratie voor jullie klaar!

Tot binnenkort! 

Art-Jan de Vries en Tine Veldhuizen

 

 

 

 

 

 

 

mei 2021

 

Preview STRS platform 050421

 

 

 

Ons Special Theater Road Show-platform is live! Hier delen we alles rondom de Special Theater Eenakter Road Show: betrokken theatergroepen, professionals, zoommasterclasses, opleidingen, ontwikkelwensen, onderzoeken en artikelen. Dit platform is ook bedoeld als een blijvende broedplaats. Nieuwsgierig?

 

Klik op de link en ga op ontdekkingstocht:

www.specialtheaterroadshow.nl

Wil je zelf iets delen als theatergroep of organisatie of zijn er zaken die zeker niet op het platform mogen ontbreken? Laat het ons weten via strs@specialarts.nl

 

-Enkele reacties uit het professionale netwerk 

“Ziet er goed uit zeg! Super fijn platform.” 

“Top!”  “Geweldig.”  “Dat ik hier op mag staan.” 

“Wat een daadkracht, hulde!”

 

 

 

  

april 2021

 

 

21_logo_eenakter

 

Ontmoetingen en masterclasses

In de coulissen wordt er hard gewerkt aan de Special Theater Eenakter Road Show. We maken kennis met theatergroepen tijdens bezoeken op locatie, we plannen ontmoetingsmomenten, we bouwen aan ons digitale platform en ontwikkelen zoommasterclasses. In deze nieuwsbrief lees je de laatste ontwikkelingen en nieuws over onder andere de regionale eenakterdagen.

 

Alle (aankomend) professionals hebben een overzicht ontvangen van alle ontwikkelwensen met de betreffende theatergroepen. Zij hebben aangegeven met welke ontwikkelwensen/theatergroepen zij aan de slag zouden willen gaan. Aan de hand van deze antwoorden hebben wij geprobeerd een goede match te maken. Bij een aantal groepen hebben er al mooie ontmoetingen plaatsgevonden! Het waren mooie dagen waar hard is gewerkt en veel inspiratie is opgedaan.

 

“Tijdens de eerste kennismaking heeft Kira op een openhartige manier geobserveerd en feedback gegeven op spel, muziek en beweging. Het voelt als een goede en gelijkwaardige match waarin we iets kunnen leren van elkaar.”
-
Hemmo Drexhage, Regisseur Ons Tweede Thuis

 

“Ik ben erg blij met de match met OTT. Ik voel een verwantschap met de spelers vanuit het thema loslaten en opnieuw beginnen.”
- Kira Anzizu Huygen, actrice, performer, co-creator en student theaterdocent verkort

 

 

 

Informatieve zoommasterclasses

Veel ontwikkelwensen die we hebben binnengekregen gaan over de zakelijke en productionele kant van theater maken, maar ook over speellocaties, financiering en promotie. In de komende maanden gaan wij ons best doen om een aantal informatieve zoommasterclasses te organiseren, die door specialisten op deze vakgebieden worden gegeven. De eerste masterclass is gepland.

 

Zoommasterclass 1:  ‘Financieringsmix en tips van Mugmetdegoudentand’

Door:  Talitha Stijnman, zakelijk leider Mugmetdegoudentand

Datum: maandag 3 mei 2021

Tijd: van 15:30 – 16:30 uur

Duur: 60 minuten

 

Talitha Stijnman zal haar expertise delen in deze zoom met betrekking tot financiering. Ze geeft tips en natuurlijk is er ruimte om al je vragen te stellen.

 

 

 

Wie zijn toch die jongens met de camera?

 

Studenten fotografie

 

Dit zijn Ties Maas, Pieter van de Koppel en Lion Bontes, studenten van de Academie voor Beeldcreatie (Ties en Lion) en Fotoacademie (Pieter). Zij filmen of fotograferen tijdens de coachings- en workshopdagen en maken beeldportretten van de spelers. Zo kunnen we straks op het online theaterplatform zien welke spelers er allemaal meedoen aan de Special Theater Eenakter Road Show.  

 

 

 

 

 

01-01-2021

 

 

De Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021 rolt!Met ruim 30 inschrijvingen van eenakterplannen, meer dan 100 ontwikkelwensen en een groeiend team van (aankomend) professionals, maken wij ons klaar voor de volgende fase van de Special Theater Eenakter Road Show.

 

Er staat veel spannends op de planning de komende maanden met als ultieme hoogtepunt het landelijke eenakterfestival op 8 juni 2021! Heb je een leuk idee of wil je deel uit maken van dit project? Neem vooral contact op!

 

 

De Special Theater Eenakter Road Show wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds, Stichting Dioraphte, HandicapNL/SFO en in samenwerking met Stichting Artertainment.

 

 

 

 

26-10-20

Professionals zijn benieuwd naar jullie plannen en ontwikkelwensen!

 

Dick van den Toorn, Maria Goos, Loes Luca, Don Duyns en Cecile Heuer waren al enthousiast. Maar niet alleen de gerenommeerde vakprofessionals, ook docenten en studenten van vakopleidingen hebben aangegeven geinteresseerd te zijn in onze Special Theater Eenakter Road Show. En het leuke is: Wekelijks komen er namen bij! 

 

 

Afgelopen week spraken wij onder andere:

 

Regisseuse Anne Maike Mertens van Nineties Productions

“Wat een aanstekelijk project! Ik wil heel graag verbindingen leggen.”

 

 

Actrice en schrijfster Joan Nederlof van Mugmetdegoudentand

“Zodra de ontwikkelwensen bekend zijn, willen we met de Mug kijken of we daar iets in kunnen betekenen.”

 

 

Fay Muller van Post Castelijn Casting 
“Iedereen bij ons is enthousiast over het project.”

 

 

Performer, actrice en zangeres Stephanie Louwrier 
“Alleen al door het lezen van dit plan, is mijn denkwijze  veranderd.”

 

 

Acteur, schrijver en podcastmaker Simon Heijmans

“Het lijkt mij geweldig om eenakters te zien en daarover iets constructiefs te zeggen.”

 

 

Sevina Stapert-Meulenberg van Thea Meulenberg Casting 

“Wij delen graag onze expertise voor bijvoorbeeld een goede videopresentatie.”

 

 

 

Laat kan deze kans niet schieten!

Je kunt je inschrijven tot 1 november 2020. 

Inschrijfformulier: https://nl.surveymonkey.com/r/CSL75HV

Iedereen kijkt met een open en vooral warme nieuwsgierigheid uit naar jullie plannen en ontwikkelwensen.

 

 

 

17-10-20

Zo super tof!

  

Zo super tof om in de zoomsessies te horen dat theatergroepen enorm enthousiast zijn over de Special Theater Eenakter Road Show! 

 

 

Hoe dan, wat dan en hoe zit het nou precies?

Tijdens de zoomsessies kwamen er natuurlijk heel wat vragen aan bod, zoals:

 

 

Hoe zit het nou met: thema en vorm?

Het thema is volledig vrij. Elke vorm van podiumkunst is dus toegestaan. Zo mag je bijvoorbeeld ook video gebruiken, zolang er maar daadwerkelijk een fysieke actie op het toneel plaatsvindt. En natuurlijk moet je zelf de benodigde techniek faciliteren als dat nodig blijkt. Daarbij moet alles in 10 minuten op- en afgebouwd kunnen worden.

 

 

“Vooral de verbinding met professionals is top, dat is leerzaam voor beide kanten.” 
quote uit de zoom

  

 

Wat is belangrijk voor ons plan?

Jullie plannen worden gelezen door theater, film en televisie professionals. Zij kijken vanzelfsprekend naar originaliteit en haalbaarheid. 

Een van de uitdagingen is dan ook om juist hen te prikkelen met jullie ideeën. Wees daarom origineel, creatief en vooral duidelijk. En motiveer je plan. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar jullie ideeën met betrekking tot inclusiviteit.  
Het plan hoeft nog niet tot in detail uitgewerkt te zijn.

 

 

Hoe zit het met die samenwerking?

Wij geloven in een meer inclusieve samenleving. Juist dat motiveert ons om dit project te doen. Daarom vragen wij jullie om actief op zoek te gaan naar mensen, bedrijven of organisaties in jullie omgeving die graag iets voor jullie zouden willen of kunnen betekenen binnen jullie plan. Wij zijn er van overtuigd dat die overal te vinden zijn. We hebben het hier over samenwerking in de breedste zin van het woord. Denk aan: voorbereiding, uitvoering, productie of publiciteit. 

 

 

Tine Veldhuizen, Special Arts:

"Wat heerlijk om te merken dat iedereen zo enthousiast is om mee te doen!"

 

 

Wanneer is precies de deadline?

Dat was vrijdag 23 oktober, maar gezien jullie vragen over deze datum en de herfstvakantie schuiven we de uiterlijke datum iets door, namelijk naar: woensdag 28 oktober 2020. Vanaf die datum zullen we volop vaart maken met de selectie. 

  

 

Inschrijven maar!

Wij kijken uit naar jullie plannen! Klik hier voor het inschrijffomulier:

https://nl.surveymonkey.com/r/CSL75HV

 

 

 

Lees hier de volledige Uitgangspunten en deelnemersvoorwaarden Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021

 

 

 

 

 

8-10-20

De inschrijving voor de Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021 is geopend!

 

De Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021 zet theatergroepen voor mensen met een beperking landelijk in de spotlight en biedt tal van kansen voor samenwerking en ontwikkeling. 

 

 

Download  

Art-Jan de Vries, theatermaker en theaterambassadeur van Special Arts

 

"Pak je kans, schrijf je in en maak dromen waar!"

 

 

Wat is een eenakter precies?

* Een eenakter is een theaterproductie van donkerslag naar donkerslag, zonder bedrijven of decorwisselingen. Alles gebeurt in dezelfde tijd, ruimte en plaats.

* Bepaal zelf wat jullie willen spelen, het thema is vrij. Het kan een eenakter zijn die al eeuwen bestaat of onlangs geschreven is. Of misschien willen jullie zelf iets schrijven?

* De eenakter mag maximaal 25 minuten duren.

* Er mogen zo veel spelers meedoen als jullie willen.

* Binnen 10 minuten kunnen jullie het toneel omtoveren tot de setting van jullie eenakter. En binnen 10 minuten is het toneel ook weer klaar voor de volgende groep.

 

 

Waarom inschrijven?

Jullie plan zal worden gelezen door de meest uiteenlopende professionals uit de reguliere theater-, film- en televisiewereld, zoals:

 

Loes Luca   Maria Goos 4 ElsZweerink   Dick van den Toorn-450
Maria Goos   Loes Luca   Dick van den Toorn

 

 

Zij zullen alle plannen beoordelen en feedback geven.

Als jullie plan wordt uitgekozen:

1. zal het podium voor jullie eenakter worden vrijgemaakt tijdens één van de drie regionale eenakterdagen in april 2021. Hier kunnen jullie al jullie talenten laten zien aan een vakjury en publiek.

2. krijgen jullie twee professionele coachingsdagen onder leiding van theatermaker Art-Jan de Vries.

3. krijgen jullie de kans jullie eenakter te laten zien tijdens het Landelijk Eenakter Festival op 8 juni 2021

 

 

Je maakt kans op:
* een workshop van een (aankomend) theaterprofessional, die aansluit bij jullie ontwikkelwens. 
* een exclusieve samenwerking met studenten van vak gerelateerde HBO- opleidingen.

 

 

Jullie gaan sowieso...

...meedoen aan een Road Show die we landelijk op de kaart gaan zetten. Jullie worden uitgenodigd voor één van de bruisende regionale eenakterdagen. Hier ontmoet je collega-acteurs en ziet hen spelen. Kortom ontmoet, verwonder, laat je inspireren en doe kennis op met alle extra’s in de randprogrammering. Wie weet welke kansen daaruit volgen…

 

Dit is allemaal helemaal gratis!

 

 

Art-Jan: "Krijgen jullie er ook zo’n zin in?" 

 

 

Wat moeten jullie er voor doen?

Maak een goede beschrijving van jullie eenakterplan. Probeer hiermee niet alleen ons maar ook de vele professionals te verbijsteren, verwonderen, emotioneren, verrassen, verblijden en noem maar op. 

 

Zorg er voor dat je in ieder geval beschrijft 
* het eenakteridee in maximaal 600 woorden (circa één A4)
* met welke mensen jullie dit gaan doen. 
* wat jullie ontwikkelwens is.

 

Omdat wij geloven in een meer inclusieve samenleving organiseren wij de Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021. Natuurlijk zoeken wij daarbij zoveel mogelijk inclusieve samenwerkingen en wij zouden het geweldig vinden om zo'n samenwerking ook in jullie plan terug te lezen.

 

 

Inschrijven maar!

Zorg er voor dat jullie theatergroep voor vrijdag 23 oktober 2020 is ingeschreven. Dit is de link naar het inschrijfformulier, waarin jullie alle informatie kwijt kunnen en waarin we nog een aantal vragen stellen: https://nl.surveymonkey.com/r/CSL75HV

 

 

Wil je nog meer weten? 

Schrijf je dan in voor de infomatie zoom-meeting samen met Art-Jan en Special Arts op woensdag 14 oktober 2020.

zoomsessie 1: woensdag 14 oktober van 13.00 tot 14.00 uur

zoomsessie 2: woensdag 14 oktober van 15.30 tot 16.30 uur

Aanmelden voor deze zoom kan hier: aanmeldingen@specialarts.nl. Wil je ons alvast laten weten wie je bent, aan welke sessie je mee wilt doen en naar welk mailadres we de zoomlink kunnen sturen?

 

Wij kijken enorm uit naar jullie aanmelding en inschrijving!

 

Hartelijke groeten,
Tine Veldhuizen en Art-Jan de Vries (theaterambassadeur van Special Arts)

 

 

 

Lees dit ook!

Natuurlijk gaan wij er van uit dat je als theatergroep zelf zorg draagt voor eventueel benodigde begeleiding, zorg, en vervoer en dat iedere theatergroep openstaat voor workshops en samenwerkingen. In alles wat we gaan doen zullen we vanzelfsprekend werken binnen de op dat moment geldende coronarichtlijnen van het kabinet en het RIVM.

Lees hier de volledige Uitgangspunten en deelnemersvoorwaarden Special Theater Eenakter Road Show 2020/2021

 

 

 

 

 

2-10-20

Special Theater Eenakter Road Show

donderdag 8 oktober 2020 gaat de inschrijving open 

De Special Theater Eenakter Road Show 2020-2021 zet theatergroepen voor mensen met een beperking landelijk in de spotlight en biedt tal van kansen voor samenwerking en ontwikkeling. 

 

Download  

Art-Jan de Vries, theatermaker en theaterambassadeur van Special Arts

 

"Pak je kans en maak dromen waar!"

 

Wat gaan we doen?

Volgende week krijgen jullie als theatergroep voor mensen met een beperking de uitnodiging om een eenakterplan in te sturen en een ontwikkelwens die jullie hebben. Beschrijf je eenakterplan in maximaal 600 woorden (ongeveer één A4).

  

Wat is de setting van de eenakter?
* De eenakter is een theaterproductie van donkerslag naar donkerslag, zonder bedrijven of decorwisselingen. Alles gebeurt in dezelfde tijd, ruimte en plaats. 
* Bepaal zelf wat jullie willen spelen, het thema is vrij. Het kan een eenakter zijn die al eeuwen bestaat of onlangs geschreven is. Of misschien willen jullie zelf iets schrijven?
* De eenakter mag maximaal 25 minuten duren.
* Er mogen zo veel spelers meedoen als jullie willen.
* Voor de op- en afbouw van het decor is maximaal 10 minuten nodig.

 

Donderdag 8 oktober ontvangen jullie een email met de link naar het inschrijfformulier. Inschrijven kan tot en met 23 oktober 2020. 
Heb je nog geen email van ons ontvangen, meld je dan aan voor het inschrijfformulier via aanmeldingen@specialarts.nl

 

Het is leuk om jullie eenakter-reis te volgen. Maak foto’s, verzamel quotes, of maak vlogs.

 

Hartelijke groeten,
Tine Veldhuizen en Art-Jan de Vries (theaterambassadeur van Special Arts)

 

 

P.S. Voor het project is het heel waardevol als theatergroepen voor mensen met een beperking onze enquête willen invullen:  https://nl.surveymonkey.com/r/JSNL658

 

 

 

 

21-9-20

Binnenkort start 
het Special Arts eenakterproject 

 

Wat gaan we doen?

Theatergroepen voor mensen met een beperking krijgen de uitnodiging om een eenakterplan in te sturen en een ontwikkelwens.

Theaterprofessionals gaan de plannen lezen en kiezen welke eenakters zij op het podium zouden willen zien. Denk aan professionele acteurs, regisseurs, schrijvers, castingdirectors, producenten en theaterprogrammeurs. Zoals:

 

Maria Goos 4 ElsZweerink  

Maria Goos, schrijver 

"Ik ben benieuwd naar tekstgebruik en wat er leeft."

Foto: Els Zweerink

 

 

 

Cecile Heuer, acteur en docent theater "Alles begint met kijken"

 

Loes Luca  

 

Loes Luca acteur

"Dit is gewoon een geweldig plan"

  

Loes van der Pligt, artistiek leider Mime opleiding 

"Hierin zitten unieke inclusieve ontwikkelkansen"

 

Dick van den Toorn-450  

 

Dick van den Toorn, acteur

"Ik wil zeker bijdragen aan dit project!"

 ... en meer namen gaan komen.

 

Kortom een uniek project voor verdere ontwikkeling en professionalisering met drie regionale eenakterdagen. Waarbij het publiek voor een groot deel zal bestaan uit mensen die werkzaam zijn in de reguliere theater-, film- en televisiewereld. 

 

Oftewel een bruisende Road Show met:

* 3 regionale eenakterdagen

* een landelijk eenakterfestival (in juni 2021) met de parels uit de regionale eenakterdagen

* coaching

* workshops door (aankomend) theaterprofessionals die aansluiten bij jullie ontwikkelwensen.

* kennisdeling tijdens een randprogramma

* en daarbij nog meer

Deelname is gratis.

 

Wat kunnen theatergroepen nu al doen?

* Ga op zoek naar een eenakter die jullie zouden willen spelen. Dit mag iets zijn wat al eeuwen bestaat of onlangs geschreven is. Of misschien willen jullie zelf schrijven. Let op! De eenakter mag maximaal 25 minuten duren.

* Denk alvast na over jullie ontwikkelwens(en).

* Het is leuk om jullie eenakter-reis te volgen. Maak foto’s, verzamel quotes, of maak vlogs.

  

Natuurlijk doen wij dit alles met een doel

Wij geloven in een meer inclusieve samenleving ook op theatergebied. Daarom organiseren wij de Special Theater Eenakter Road Show en zoeken naar zo veel mogelijk samenwerkingen. Wij zouden het geweldig vinden om inclusieve samenwerkingen ook in de plannen terug te lezen.

 

Binnenkort staat hier de link naar het inschrijfformulier.

 

Hartelijke groeten,
Tine Veldhuizen en Art-Jan de Vries (theaterambassadeur van Special Arts)

 

P.S. Voor het project is het heel waardevol als theatergroepen voor mensen met een beperking onze enquête willen invullen:  https://nl.surveymonkey.com/r/JSNL658

 

 

 

De Special Theater Eenakter Road Show wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, BankGiro Loterij Fonds, VSBfonds, Stichting Dioraphte, HandicapNL/Stichting SFO en
in samenwerking met Stichting Artertainment.