Persbericht

Amersfoort, 14 juli 2020

  

Special Arts - gedichtenbankjes met wethouder (c) Henry Krul (38)-uitsnede

Fatma Koser Kaya, wethouder Cultuur van Amersfoort, en dichter Noortje van Kamer - Foto: Henry Krul

 

 

Boombankjes met bijzondere gedichten
onthuld in Amersfoort
  

Op tien plekken in Amersfoort hangen boombanken met daarop bijzondere gedichten. De bankjes lijken gevouwen witte pagina’s neergedwarreld uit de boom met daarop poëzie met het thema ‘vrijheid’. 

Het project is een samenwerking tussen de gemeente Amersfoort en Special Arts. De banken maken daarnaast deel uit van de activiteiten in het kader van '75 jaar Vrijheid’.

 

VRIJHEID

"Begin dit jaar heeft Special Arts landelijk de vraag uitgezet om een gedicht te schrijven over vrijheid. Vrij zijn is ook als jouw taal ertoe doet. Door taal vorm te geven, bijvoorbeeld in een gedicht, ontstaat iets om trots op te zijn", aldus Tine Veldhuizen, directeur van Special Arts. "Maar vooral het plezier, de groei, de ervaring iets te melden te hebben dat anderen graag lezen, geeft kippenvel."

 

 

De kleur van een brasa

is de kleur waar je mee geboren bent

Uit het gedicht van Jip Ascherl

 

 

GENIETEN 

Fatma Koser Kaya, wethouder Cultuur van Amersfoort: "Van kunst en cultuur moet iedereen kunnen genieten. Onder genieten valt ook het zelf maken van kunst en Special Arts helpt daarbij. Dat levert vaak verrassende, grappige en ontroerende gedichten op, en die geven we met dit project een mooi podium."
De wethouder is liefhebber van poëzie en draagt bij speciale gelegenheden ook regelmatig voor uit de dichtbundel Waar ik weg waai - 156 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap.

 

BIJZONDERE VOORDRACHTEN 
De bankjes zouden eigenlijk voor 4 en 5 mei 2020 worden geplaatst. Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus werd dit uitgesteld en vond de onthulling 13 juli 2020 plaats in een klein gezelschap. Drie dichters zorgden voor bijzondere voordrachten: Jip Ascherl, Noortje van Kamer en Eliah Lok gaven ieder met hun gedicht een unieke blik op vrijheid. 

 

 

vrijheid is dat ze niet vragen

waar ik heen ga
Uit het gedicht van Eliah Lok

 

 

TUSSEN 'OP SCHOOT' EN 'DE STIER'
De bankjes hangen aan de bomen langs de Stadsring in het centrum van Amersfoort, bij het deel van de ring tussen de beelden ‘Op Schoot’ en ‘De Stier’. In totaal zijn er 15 gedichten te ontdekken, die vragen om (hardop) gelezen te worden.

Locaties: https://goo.gl/maps/Je9Y323nU7wK4nq27

 

De opmaak van de gedichten is verzorgd door de Amersfoortse ontwerpstudio Akimoto. De banken zelf zijn in 2017 door kunstenaar Rogier Martens ontworpen voor de viering van 100 jaar kunstbeweging De Stijl. Sindsdien krijgen de boombankjes voor speciale gelegenheden een nieuw uiterlijk.
De bankjes blijven tot in het najaar hangen. Meer informatie over Special Arts en de poëzieboombankjes is te lezen op www.specialarts.nl/zitgedicht.

 

Special Arts zitgedicht (c) Henry Krul (11)-uitsnede

Foto: Henry Krul

 

 

 

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:  

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met:

Tine Veldhuizen, Stichting Special Arts Nederland, t.veldhuizen@specialarts.nl of

06 49922670.

 

 
 

  

Special Arts initieert projecten die bijdragen aan de kunst- en cultuurparticipatie van mensen met een beperking. Het Andere Gedicht is een taalstimulerend poëzieproject van Special Arts in samenwerking met Blindschelders & Raadsman. www.gedichtenlaboratorium.nl 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen