Persbericht

 

29 november 2015

Uitreiking Special Award 2015 Publieksprijs door André van Duin

 

Op zondag 29 november 2015 ontvangt Museum Jan van der Togt een hele speciale gast: André van Duin! Hij selecteerde al zijn favoriete kunstwerk uit de Special Award 2015 tentoonstelling en zal tijdens de feestelijke middag in het museum bekendmaken wie de favoriete kunstenaar is van het publiek.

 

Andre van Duin 191115         

 

 

 

André van Duin vond het erg moeilijk zijn favoriete kunstenaar te kiezen, maar toen hij op pagina 84 van het "geweldige boek" kwam, dacht hij gelijk: "Dat is hem!" "Jaap Aap" van Louis Stam is volgens André een "feest van herkenning en bijzonder knap geschilderd." 

 

In navolging van de vakjury die begin deze maand de Special Award 2015 uitreikte aan Derk Wessels, Gijs Ambrosius, Joke van Rede Spies en Hendrik Frankena, is het nu de beurt aan het publiek een favoriet te selecteren. Nog tot en met 23 november kan er door het publiek gestemd worden via www.specialaward.nl.

 

De Special Award is dé driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap. In Museum Jan van der Togt is tot en met 6 december het werk van de 39 genomineerden te zien. De tentoonstelling toont zeer bijzonder en uiteenlopend werk, variërend van schilderkunst tot keramiek en van abstract tot figuratief. Gerenommeerde kunstenaars  waaronder Emo Verkerk, Reinier Lucassen en Joost van der Toorn waren betrokken bij de wedstrijd en de jurering.

 

De bekendmaking van de Publieksprijs vindt plaats op 29 november tijdens een feestelijke middag van 14.00 - 17.00 uur in Museum Jan van der Togt in Amstelveen in aanwezigheid van de kunstenaars en speciale gasten. Niet alleen de uitreiking door André van Duin staat op het programma, maar ook tal van andere bijzondere activiteiten, voor jong én oud. 

 

14.00 – 16.00 uur: Masterclass Ik zie een vogel door Jacqueline Lamme

14.00 – 16.00 uur: Masterclass Filmen met je smartphone voor jong en oud

14.00 – 17.00 uur: Speurtocht voor kinderen

14.15 – 14.45 uur: Rondleiding Visual Thinking Strategies

14.15 – 15.45 uur: Interviews en poëzie

14.30 – 15.00 uur: Rondleiding Ik zie een vogel voor en door kinderen 

15.00 – 15.45 uur: Rondleiding Bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars

15.15 – 15.45 uur: Rondleiding Ik zie een vogel voor en door kinderen

15.15 – 15.45 uur: Rondleiding Visual Thinking Strategies

16.00 uur: uitreiking publieksprijs door André van Duin

Meer informatie op www.specialaward.nl

 

Blog

Op het blog doet Special Arts verslag van alle activiteiten die tijdens de Special Award 2015 expositie plaatsvinden. Bijvoorbeeld over de masterclass Ik zie een vogel. En wat vinden leerlingen van het speciaal onderwijs van de tentoonstelling?

Ook is er extra aandacht voor de kunstwerken van de genomineerden in de rubriek Beeldrijm door ze te vergelijken met het werk van bekende kunstenaars. Wat is bijvoorbeeld de overeenkomst tussen het werk van genomineerde Jefke Dijkstra en de bekende fotograaf Hans Wilschut? www.specialarts.nl/337401

 

Special Arts vroeg aan BN’ers, waaronder André van Duin welk kunstwerk hun favoriet is en waarom. Met een foto met het door hun geselecteerde kunstwerk laten ze de genomineerde weten waarom ze hun werk zo mooi vinden.

 

Prijsvraag: vogels tellen in Museum Jan van der Togt

De vogel is een geliefd onderwerp bij veel van de genomineerde kunstenaars van de Special Award 2015 en bovendien een terugkerend thema in de masterclasses Ik zie een vogel die tijdens de tentoonstelling worden georganiseerd. Er zijn dus een heleboel vogels te ontdekken in de tentoonstelling.  

In januari begint het vogel tellen buiten, maar nu al begint het tellen in Museum Jan van der Togt. De prijsvraag luidt: hoeveel vogels zijn er te zien in de Special Award 2015 tentoonstelling?  

Onder degenen die het juiste aantal vogels weten te tellen wordt een kunstwerk verloot uit de masterclass Ik zie een vogel. Tot en met 4 december kan er geteld worden in het museum of via www.specialaward.nl.

 

 

 

Museum Jan van der Togt

In de tentoonstellingsperiode zijn er speciale rondleidingen, workshops voor kinderen en masterclasses voor kunstenaars met een handicap. Daarnaast is in het museum een inspiratie-atelier ingericht waar regelmatig kunstenaars aan het werk zullen zijn. Kijk voor het actuele programma regelmatig op: www.jvdtogt.nl en www.specialaward.nl.

 

Bij de tentoonstelling is een catalogus met het ingezonden werk van de genomineerde kunstenaars verschenen. Een groot deel van de geëxposeerde kunstwerken is te koop.

 

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

 


Special Arts

De Special Award 2015 is een initiatief van Stichting Special Arts Nederland. Deze stichting heeft tot doel: het stimuleren en vergroten van de kunst­ en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en het ondersteunen van kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van hun pure talent.

De Special Award 2015 wordt mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

  

 

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

 

De prijsuitreiking van de Publieksprijs vindt plaats op zondag 29 november 2015 om 16.00 uur.

Wilt u hier als journalist of fotograaf bij aanwezig zijn, neem dan contact op met: 

Tine Veldhuizen: (033) 432 80 33 / (06) 4992 2670 of t.veldhuizen@specialarts.nl  

Tomas Hillebrand: (020) 641 57 54 of tomashillebrand@jvdtogt.nl
Ook voor meer informatie en/of fotomateriaal kunt bellen of mailen.

www.specialaward.nl

www.specialawardkunstroute.nl

 

 


Al 30 jaar richt Stichting Special Arts Nederland zich op kunst en handicap. Special Arts heeft als doelstelling het stimuleren en vergroten van de kunst- en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en het ondersteunen van kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van hun pure talent. Daarnaast brengt de stichting de kunstuitingen voor het voetlicht.

De stichting richt zich op alle kunstdisciplines: beeldend, theater, muziek, dans en poëzie en op alle mensen met een handicap: verstandelijk, psychisch en fysiek en beheert een landelijke galerie- en kunstuitleencollectie van ruim 2.500 kunstwerken van bijna 500 kunstenaars.

 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen