Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon
 

Aanmeldformulier

Art Brut Biënnale en Special In+Out 2015:
negen dagen kunst en kennis


Van 12 september t/m 20 september bruist het bij Hazemeijer Hengelo (voormalig Creatieve Fabriek) van kunst en kennis.


Tijdens de Special In+Out en de Art Brut Biënnale is een groot aantal gratis workshops en masterclasses te volgen. Er is keuze uit creatieve workshops, kennisworkshops en -masterclasses.

Graag ontvangen wij uw aanmelding 3 dagen voor de datum van de betreffende workshop.

Tip: Meldt u zich nu al aan, want vol is vol.


Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met:


Locatie

De workshops en masterclasses worden gegeven op de locatie:
Hazemeijer Hengelo
Tuindorpstraat 61 (ook wel F.Hazemeijerstraat 400)
7556 CS Hengelo


Stap 1: Uw keuze voor workshops en masterclasses


De workshops en masterclasses zijn voor iedereen toegankelijk met uitzondering van de workshops/masterclasses gemarkeerd met *. Deze zijn specifiek bedoeld voor begeleiders, coördinatoren en managers.


(graag per persoon een aanmeldformulier invullen)Programma

Klik op een programma-onderdeel voor meer informatie


Datum Tijd Titel Type Status
vrijdag 11 september 14.00 - 15.30 Productanalyse Masterclass Beschikbaar
Productanalyse
Mee te nemen naar deze masterclass: je sterproduct en je vraagteken product. Met elkaar gaan we al deze producten analyseren. Interactief, inspirerend en ontdekkend.

Deze Masterclass wordt gegeven door: Ingrid Wiechers
Ingrid Wiechers is directeur Klant & Commercie bij De Friesland Zorgverzekeraar. Hiervoor werkte zij onder meer als Marketing Manager bij Intratuin en Category Manager bij de HEMA.

zondag 13 september 10.30 - 12.30 Special Award 2015 Kunst Fiets Route met atelierbezoek Excursie Beschikbaar
Special Award 2015 Kunst Fiets Route met atelierbezoek
Stap deze ochtend op de fiets voor een deel van de Special Award 2015 Kunst Fiets Route en stap af bij ateliers waar kunstenaars met een handicap werken, unieke horecagelegenheden en culturele hoogtepunten.

Deze Excursie wordt gegeven door: Wytze Bijleveld
Wytze Bijleveld is student CMV en is projectmedewerker Special Award 2015 Kunst Fiets Routes bij Special Arts.

zondag 13 september 13.00 - 15.30 Poëzieschrijven voor iedereen Workshop Beschikbaar
Poëzieschrijven voor iedereen
In deze workshop ontdek je dat eigenlijk iedereen een poëtische tekst kan maken. Via tien eenvoudige stappen schrijf je een verrassend gedicht, alleen of samen. Zo maak je kennis met de werkwijze Taalvorming, die het mogelijk maakt dat ieder mens zich op zijn eigen authentieke wijze kan uiten in taal.

Deze Workshop wordt gegeven door: Blindschelders & Raadsman
Binnen Blindschelders & Raadsman geven docenten Taalvorming Naomi Blindeman en Inge Raadschelders vorm aan hun gezamenlijke liefde voor tekst, beeld en nieuwe media. In opdracht van en in samenwerking met Special Arts verzorgt BS&RM de didactische elementen in project Het Andere Gedicht; een landelijke gedichtenwedstrijd, met als doel de taalontwikkeling van mensen met een verstandelijke handicap. www.blindschelders.nl

zondag 13 september 14.00 - 15.30 Voordragen Art-Jan de Vries Workshop Beschikbaar
Voordragen Art-Jan de Vries
Een door deelnemers persoonlijk gekozen gedicht is de basis voor de workshop voordragen. In de workshop leren deelnemers op een theatrale wijze te vertellen.

Deze Workshop wordt gegeven door: Art-Jan de Vries
Art-Jan de Vries is acteur, cabaretier, mimer, kleinkunstenaar en theater ambassadeur van Special Arts. www.art-jandevries.nl

maandag 14 september 10.00 - 12.00 Animatie Creatieve workshop Bijna vol
Animatie
Met een videocamera op statief, verbonden aan een laptop maak je na een korte instructie van Patrick Ros een originele animatie. Het is niet moeilijk; van een eenvoudig uitgangspunt naar een verassend resultaat! Je kan alleen werken maar ook samen met een andere deelnemer. Voorkennis is niet nodig en Patrick zorgt ervoor dat de techniek blijft werken.

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Patrick Ros
Patrick Ros is beeldend kunstenaar en sinds 2007 Beroepskunstenaar In de Klas (BIK). Hij heeft ruime ervaring met het ontwikkelen, beschrijven en uitvoeren van workshops voor de basisschool en het voortgezet onderwijs. Patrick geeft door heel Overijssel en Gelderland les. Het zijn vooral workshops video en animatie, waarbij het hele proces van idee, verhaal, planning en opname, montage en presentatie wordt begeleid. Op deze biënnale is ook een filmpje te zien dat met Patrick's medewerking is

maandag 14 september 10.30 - 12.00 KunstWerkt!* Presentatie Beschikbaar
KunstWerkt!*
KunstWerkt! is een innovatief concept, waarin kunst(educatie) als verbindende factor werkt in de ontwikkelingsgerichte rehabilitatie van cliënten in een gezonde omgeving buiten de zorginstelling.

Deze Presentatie wordt gegeven door: Jantine Geels en Kaj Glasbergen
Jantine Geels is Afdelingshoofd Speciale Doelgroepen bij Cultuurhuis Wherelant. Kaj Glasbergen is kunstcoach en beeldend therapeut bij De Opstap en KunstWerkt! www.wherelant.nl www.deopstap.nl

maandag 14 september 13.00 - 14.30 Visual Thinking Strategies* Presentatie Bijna vol
Visual Thinking Strategies*
Visual Thinking Strategies is een op discussie gebaseerde pedagogische en therapeutische methode om naar kunst te kijken en is ontwikkeld voor Musea, Onderwijs en Zorg. Door zonder oordeel te kijken en te luisteren bouw je voort op elkaars zienswijze. Omdat alle perspectieven waardevol zijn ontstaat zelfvertrouwen, scherp je je kritisch denken, verrijk je je woordenschat, doe je een appèl op je creatief, associatief en reflectief vermogen en verbind je je persoonlijk met een kunstwerk door een diepere manier van leren. Aansluitend is er is een rondleiding.

Deze Presentatie wordt gegeven door: Paola de Bruijn
Paola de Bruijn (1960) is beeldend kunstenaar en cum laude afgestudeerd master kunsteducatie. Zij werkt bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als docent beeldend vormen voor de opleiding SPH. Als facilitator van de ontwikkelwerkplaats Amersfoort was zij betrokken bij Kunst Inclusief, een landelijk initiatief dat als doel heeft om kunstbeoefening door mensen met een beperking te bevorderen. www.paoladebruijn.nl

maandag 14 september 13.00 - 15.00 Animatie Creatieve workshop Bijna vol
Animatie
Met een videocamera op statief, verbonden aan een laptop maak je na een korte instructie van Patrick Ros een originele animatie. Het is niet moeilijk; van een eenvoudig uitgangspunt naar een verassend resultaat! Je kan alleen werken maar ook samen met een andere deelnemer. Voorkennis is niet nodig en Patrick zorgt ervoor dat de techniek blijft werken.

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Patrick Ros
Patrick Ros is beeldend kunstenaar en sinds 2007 Beroepskunstenaar In de Klas (BIK). Hij heeft ruime ervaring met het ontwikkelen, beschrijven en uitvoeren van workshops voor de basisschool en het voortgezet onderwijs. Patrick geeft door heel Overijssel en Gelderland les. Het zijn vooral workshops video en animatie, waarbij het hele proces van idee, verhaal, planning en opname, montage en presentatie wordt begeleid. Op deze biënnale is ook een filmpje te zien dat met Patrick's medewerking is

maandag 14 september 15.00 - 17.00 Communicatie: In gelijkwaardige interactie is ruimte voor beide partijen Workshop Beschikbaar
Communicatie: In gelijkwaardige interactie is ruimte voor beide partijen
In deze workshop staan vier begrippen centraal; ruimte geven, open houding, nieuwsgierig zijn en duidelijkheid geven. Veel van onze communicatie gebeurt onbewust, deze workshop maakt je bewust van alle communicatiemiddelen die wij mensen tot onze beschikking hebben en hun effect op anderen.

Deze Workshop wordt gegeven door:


dinsdag 15 september 10.00 - 12.00 Bouwen met bamboe Creatieve workshop Bijna vol
Bouwen met bamboe
Van bamboestokken en elastiek bouw je samen met de andere deelnemers aan een installatie. Jullie bepalen de vorm en grootte. Naast elastiek heb je ook nog tie wraps, ijzerdraad, touw en ander verbindingsmateriaal tot je beschikking waardoor dit bouwwerk tot eigenzinnige en verrassende vormen kan leiden.

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Marja Oude Munnink / Hester Ouwens
Marja Oude Munnink is ruim 20 jaar werkzaam als persoonlijk begeleider dagbesteding bij De Twentse Zorgcentra. Haar specialiteit is onder andere zeefdrukken, werken met papierpulp en het organiseren van exposities. “Onze cliënten maken vaak prachtig werk, maar het is voor hen lastig of onmogelijk dit onder de aandacht van het publiek te brengen. Ik zie het als taak van ons als begeleiders om dit voor onze cliënten te realiseren zonder hierbij de eigenheid van het werk aan te tasten” Hester

dinsdag 15 september 13.00 - 15.00 Theater Workshop Beschikbaar
Theater
Theater KamaK geeft een theaterworkshop en laat u een kijkje nemen in de keuken van het theatermaken. De acteurs verwachten een enthousiast publiek en houden van een levendige interactie met alle deelnemers van de workshop. De workshop van KamaK staat garant voor veel spelplezier en zorgt voor een onvergetelijke ervaring. Vooral door de ontmoeting en de mogelijkheden van de acteurs.

Deze Workshop wordt gegeven door: KamaK
Theater KamaK, dé Twentse theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking uit Hengelo.

dinsdag 15 september 13.00 - 14.30 Business Model Canvas* Masterclass Beschikbaar
Business Model Canvas*
Het Business Model Canvas toegepast. Presentatie van een praktijkvoorbeeld.

Deze Masterclass wordt gegeven door: Marion Beltman
Marion Beltman begeleidt organisaties bij strategievraagstukken vanuit een ruime ervaring in zowel de kunst- en cultuursector als in het bedrijfsleven en bij de overheid. www.marionbeltman.nl

dinsdag 15 september 13.00 - 15.00 Bouwen met bamboe Creatieve workshop Beschikbaar
Bouwen met bamboe
Van bamboestokken en elastiek bouw je samen met de andere deelnemers aan een installatie. Jullie bepalen de vorm en grootte. Naast elastiek heb je ook nog tie wraps, ijzerdraad, touw en ander verbindingsmateriaal tot je beschikking waardoor dit bouwwerk tot eigenzinnige en verrassende vormen kan leiden.

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Marja Oude Munnink / Hester Ouwens
Marja Oude Munnink is ruim 20 jaar werkzaam als persoonlijk begeleider dagbesteding bij De Twentse Zorgcentra. Haar specialiteit is onder andere zeefdrukken, werken met papierpulp en het organiseren van exposities. “Onze cliënten maken vaak prachtig werk, maar het is voor hen lastig of onmogelijk dit onder de aandacht van het publiek te brengen. Ik zie het als taak van ons als begeleiders om dit voor onze cliënten te realiseren zonder hierbij de eigenheid van het werk aan te tasten” Hester

woensdag 16 september 10.00 - 12.00 Textiel en installatie Creatieve workshop Vol
Textiel en installatie
Aan de hand van het thema bewegen word je uitgedaagd om te experimenteren met verschillende soorten textiel. Laat je leiden door het materiaal en de vormen die ontstaan om tot een niet alledaags resultaat te komen.

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Marjolein Rensink / Annette Meen
Annette Meen is al geruime tijd als persoonlijk begeleider werkzaam bij De Twentse Zorgcentra. Marjolein Rensink is als vrijwilliger verbonden aan De Twentse Zorgcentra. Annette en Marjolein zijn beiden al jaren met textiel bezig. Ze vinden het daarbij vooral leuk om zich te laten inspireren door de materialen waardoor iets totaal onverwachts kan ontstaan! En dat is precies wat zij tijdens de workshop textiel, samen met de deelnemers, ook willen gaan doen!

Deze Creatieve workshop is vol
woensdag 16 september 10.00 - 11.30 Help! ik ben ondernemer* Masterclass Beschikbaar
Help! ik ben ondernemer*
In deze masterclass presenteert Leo Koppelaar de belangrijkste elementen die van belang zijn in succesvol ondernemerschap. Met behulp van krachtige beelden en korte statements worden een aantal belangrijke principes uitgelegd die voor iedereen en in elke situatie toepasbaar zijn.

Deze Masterclass wordt gegeven door: Leo Koppelaar
Leo Koppelaar, directeur Business Development bij AFAS Software in Leusden heeft veel ervaring op het gebied van verkoop en het ontwikkelen van producten. https://www.afas.nl/persbericht/commercieel-directeur-afas-schrijft-boek-help-ik-ben-verkoper

woensdag 16 september 10.00 - 17.15 Inspiratie- en netwerkbijeenkomst Presentatie Beschikbaar
Inspiratie- en netwerkbijeenkomst
Special Arts en bureau HHM nodigen u van harte uit voor een bruisende dag tijdens de Art Burt Biënnale 2015. Op woensdag 16 september bieden wij u de kans om inspiratie op te doen en met een andere blik te kijken naar belangrijke, actuele thema’s in het veranderende zorglandschap. Bureau HHM verzorgt het ochtendprogramma en Special Arts het middagdeel. Ton Roerig, directeur Wethoudersvereniging, levert een inhoudelijke bijdrage aan het programma. Theater KamaK, een theatergroep voor acteurs met een verstandelijke beperking, zorgt voor een verrassende bijdrage. U kunt zich aanmelden via: https://projecten.hhm.nl/artbrut

Deze Presentatie wordt gegeven door:


woensdag 16 september 13.00 - 15.00 Textiel en installatie Creatieve workshop Beschikbaar
Textiel en installatie
Aan de hand van het thema bewegen word je uitgedaagd om te experimenteren met verschillende soorten textiel. Laat je leiden door het materiaal en de vormen die ontstaan om tot een niet alledaags resultaat te komen.

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Marjolein Rensink / Annette Meen
Annette Meen is al geruime tijd als persoonlijk begeleider werkzaam bij De Twentse Zorgcentra. Marjolein Rensink is als vrijwilliger verbonden aan De Twentse Zorgcentra. Annette en Marjolein zijn beiden al jaren met textiel bezig. Ze vinden het daarbij vooral leuk om zich te laten inspireren door de materialen waardoor iets totaal onverwachts kan ontstaan! En dat is precies wat zij tijdens de workshop textiel, samen met de deelnemers, ook willen gaan doen!

donderdag 17 september 10.00 - 11.30 Jammen Creatieve workshop Beschikbaar
Jammen
Deze workshop is geschikt voor iedereen die van muziek houdt. Toon is met zijn accordeon de rode draad, de deelnemers haken aan en leveren een bijdrage naar eigen kunnen. Voorkennis is niet nodig. Plezier beleven aan muziek resulteert in een levendig muziekspektakel!

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Toon Reysoo
Toon Reysoo is een muzikant die al meer dan 12 jaar aan de Twentse Zorgcentra is verbonden. Als agogisch medewerker muziek heeft hij ruime ervaring met de diverse doelgroepen. Toon weet wat muziek met een mens kan doen. Vele optredens heeft hij verzorgd voor en met onze doelgroep, Ook heeft hij in het verleden zijn medewerking verleent aan diverse projecten, denk aan expositie Schoolstraat in Hengelo bij Brok Meubelen. Zo is hij ook nauw betrokken bij stichting Goal en muzikale activiteiten buit

donderdag 17 september 11.00 - 13.00 Improvisatie als performance – theater & dans workshop Workshop Beschikbaar
Improvisatie als performance – theater & dans workshop
Improvisatie is niet alleen een middel om tot materiaal te komen, het is een (podium) kunstvorm op zich. Geen theatersport maar abstracter, vanuit beweging. Het mooie aan improvisatie is dat het je alert maakt en ruimte geeft voor wat er op dat moment is. Zo kan ieders idee of stemming worden geïntegreerd in een performance. Deze workshop bestaat uit een korte performance (uit ‘Je mag niet veel’ dat we voor jongeren maken), waarna vervolgens toegewerkt wordt naar improvisatie presentaties d.m.v. meditatie, een warming-up, groepswerk.

Deze Workshop wordt gegeven door: Kunstenaars van de Witte Olifant: Nancy Kuiper, Lavina Ngoesmin, Ralph Noort, Jeroen Bouwmeester


donderdag 17 september 13.00 - 14.30 Jammen Creatieve workshop Beschikbaar
Jammen
Deze workshop is geschikt voor iedereen die van muziek houdt. Toon is met zijn accordeon de rode draad, de deelnemers haken aan en leveren een bijdrage naar eigen kunnen. Voorkennis is niet nodig. Plezier beleven aan muziek resulteert in een levendig muziekspektakel!

Deze Creatieve workshop wordt gegeven door: Toon Reysoo
Toon Reysoo is een muzikant die al meer dan 12 jaar aan de Twentse Zorgcentra is verbonden. Als agogisch medewerker muziek heeft hij ruime ervaring met de diverse doelgroepen. Toon weet wat muziek met een mens kan doen. Vele optredens heeft hij verzorgd voor en met onze doelgroep, Ook heeft hij in het verleden zijn medewerking verleent aan diverse projecten, denk aan expositie Schoolstraat in Hengelo bij Brok Meubelen. Zo is hij ook nauw betrokken bij stichting Goal en muzikale activiteiten buit

donderdag 17 september 14.00 - 16.00 Improvisatie als performance – theater & dans workshop Workshop Beschikbaar
Improvisatie als performance – theater & dans workshop
Improvisatie is niet alleen een middel om tot materiaal te komen, het is een (podium) kunstvorm op zich. Geen theatersport maar abstracter, vanuit beweging. Het mooie aan improvisatie is dat het je alert maakt en ruimte geeft voor wat er op dat moment is. Zo kan ieders idee of stemming worden geïntegreerd in een performance. Deze workshop bestaat uit een korte performance (uit ‘Je mag niet veel’ dat we voor jongeren maken), waarna vervolgens toegewerkt wordt naar improvisatie presentaties d.m.v. meditatie, een warming-up, groepswerk.

Deze Workshop wordt gegeven door: Kunstenaars van de Witte Olifant: Nancy Kuiper, Lavina Ngoesmin, Ralph Noort, Jeroen Bouwmeester.
De Witte Olifant is een kunstencentrum waar verschillende groepen mensen werken aan hun artistieke en persoonlijke ontwikkeling. Er wordt gewerkt met beeldende kunst, film, poëzie, stem, theater, dans, yoga en interdisciplinaire projecten. www.dewitteolifant.nl www.efremstein.nl https://sansville.wordpress.com

zondag 20 september 13.00 - 14.30 Starten met een website Masterclass Beschikbaar
Starten met een website
Zelf starten met een website. In 10 stappen een website Wat er ook allemaal mogelijk is. Doe niets wat niet bij jullie past. Een website moet plezier opleveren, geen stress. Een website is nooit af, een website groeit mee.

Deze Masterclass wordt gegeven door: SuuS
SuuS staat voor inspiratie op het gebied van o.a. Webschrijven, Webdesign, WordPress. Startpunt is bestaande kennis, eindpunt is het doel. www.suus.nl

zondag 20 september 13.00 - 15.00 Filmen met je smartphone Workshop Bijna vol
Filmen met je smartphone
Doe mee met de recordpoging smartphone video's maken tijdens Art Brut Biënnale! Het team van www.minikronieken.nl gaat samen met bezoekers van de Art Brut Biënnale een record aantal one-shot-movies maken van alles wat er te zien en te doen is op zondag 20 september. De filmpjes worden ter plaatse op internet gezet en op een groot scherm in de Creatieve Fabriek vertoond zodat alle bezoekers ze direct kunnen bekijken. Iedereen kan meedoen, je hoeft geen voorkennis te hebben van filmen. Je mag je eigen smartphone gebruiken en als je die niet hebt, kun je er één lenen. Eerst krijg je instructie over hoe je mooie verhalende shots maakt met je smartphone en daarna ga je op pad om zoveel mogelijk videootjes te schieten. Download hier een gratis les over filmen met je smartphone en videomontage op de computer: nieuwetwentsekunst.nl/minikronieken/2015/09/07/art-brut-biennale-2015/

Deze Workshop wordt gegeven door: Masja de Roy
Masja de Roy haar passie zijn verhalen van en over mensen. Zulke verhalen vangt zij in films en publiceert zij via sociale media. www.cimpa-t.nl

Stap 1/3