Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon
Klaaske de Vos bij één van de geëxposeerde schilderijen bij Special Arts.

"We stellen wel strenge eisen"


AMERSFOORT - Grote ramen, lichte ruimtes en veel, heel veel kunstwerken. Sinds september is Special Arts neergestreken op de Zonnehof. Op het eerste gezicht een gewone galerie met kantoorruimtes, ware het niet dat de kunst is gemaakt door kunstenaars met een beperking. "De overheid vindt het belangrijk dat mensen met een handicap aan kunst kunnen doen, wij voorzien in die behoefte", aldus directeur Klaaske de Vos.
 
door Christine Schut
bron: DeStadAmersfoort.nl

"Special Arts is een landelijke stichting die zich bezighoudt met kennis en kunst. Wij verhuren en verkopen kunst van gehandicapte kunstenaars. Er zijn in Nederland ongeveer tweehonderd ateliers waar kunst wordt gemaakt door gehandicapte kunstenaars. Van tachtig van die ateliers hebben wij werk. Wij werken feitelijk in opdracht van de ateliers. Wij zorgen ervoor dat hun producten voor het voetlicht komen. Op dit moment hebben we 2500 kunstwerken van 500 kunstenaars in ons bestand", gaat De Vos verder.

Special Arts heeft door haar hele pand vele schilderijen en beeldhouwwerken hangen en staan. Deze werken kunnen door particulieren en bedrijven worden geleend of gekocht. Daarnaast bemiddelt Special Arts bij podiumkunsten. De stichting is een impressario voor podiumkunstenaars met een beperking. Wie een artiest zoekt om bijvoorbeeld een bedrijfsfeest op te leuken, kan terecht bij Special Arts.

"We stellen wel strenge eisen. Niet elke werk of voorstelling komt in aanmerking. We hebben een selectiecommissie die de lat best hoog legt. Dan kan ook, want er is veel aanbod."

Special Arts is een stichting die geen subsidie ontvangt, maar afhankelijk is van fondsen en de verkoop en verhuur van producten. "Naast de kunstwerken verkopen wij kaarten en boeken. Ook maken we relatiegeschenken in opdracht. En verstrekken wij informatie over bijvoorbeeld kunstenaars, maar ontvangen wij ook graag informatie over bijvoorbeeld kunstenaars of ateliers die wij nog niet kennen."

Special Arts is genomineerd voor de Kunstfactorprijs vanwege de inzet voor kunst voor gehandicapten. "Eerst zou de prijs in december worden uitgereikt. Dit is nu verplaatst naar maart."

Hoewel Special Arts pas drie maanden in Amersfoort is gevestigd, heeft de stichting al van zich laten horen. "Tijdens het NS Try Outfestival op station Amersfoort hadden we een kraam. Gehandicapte kunstenaars hebben toen een schilderij gemaakt met de Amersfoortse kunstenaar Jaap Hettinga. En toen burgemeester Bolsius hier het pand kwam openen, heeft hij ons beloofd dat wij een cadeautje voor de stad Amersfoort mogen maken. Dat wordt een boekenlegger die bij het begin van de boekenweek in maart klaar moet zijn." Verder hoopt Klaaske de Vos dat Special Arts een expositie mag houden in het Amersfoortse Stadhuis of de Wagenwerkplaats.
 
Geopend maandag t/m vrijdag van 9.00 - 18.00 uur en elke derde zaterdag van de maand tijdens de KunstKijkRoute.
ga terug Terug naar het overzicht