Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

Expositie - Zacht, Krachtig en Bezield - Amsterdam (nh)
23-10-2021 t/m 05-12-2021

 

Lotti Duinker | Angelique Gijsbertse | Lavina Ngoesmin | Naomi Schupper | Nahid Mia | Splitter Splatter

 Splitter Splatter

Splitter Splatter

 

Het medium textiel is lang gemarginaliseerd in de kunst maar bezig met een opmars! Deze zomer lag de focus al op textiel bij het Outsiderwear Festival waarbij ontwerpers en outsiderkunstenaars buitengewone ontwerpen presenteerden. In zekere zin bouwt de huidige tentoonstelling hierop voort, maar deze keer wordt uitdrukkelijk de artistiek vrije behandeling van textiel naar voren gebracht. Hoewel andere media, zoals verf, potlood en inkt sterker vertegenwoordigd zijn in de (outsider) kunst, werkt een groot aantal kunstenaars op een betekenisvolle manier met textiel.

 

De voor deze tentoonstelling uitgezochte werken geven inzicht in de diversiteit van de omgang met textiel. Er zijn verschillende werkwijzen te zien: er is genaaid, gebreid, getekend, geweven en geknoopt. Stoffen, draden en andere materialen zijn verwerkt in collages en oud materiaal is geupcycled. Het gebruik van geprefabriceerde stoffen met hun kleuren en patronen dwingt de kunstenaars intuïtief te reageren. Stoffen kunnen stijf, grof, zacht en fragiel zijn. Ze zijn voelbaar, kunnen krassen of de huid vleien.

 

Nahid Mia

Nahid Mia 

 

Alleen al een blik op het materiaal triggert associaties. Veel van de deelnemende kunstenaars, zoals Naomi Schupper of Lavina Ngoesmin, hebben kledingresten, uitgeputte maar bezielde stoffen, opnieuw geïnterpreteerd én door hun creaties nieuw leven ingeblazen. Het kan soms een worsteling zijn, om te werken met wat er al is, om vooraf bepaalde structuren te verwerken en iets nieuws te creëren. In dit proces hebben de kunstenaars eigenzinnige objecten ontwikkeld, die zich losmaken van de oorsprong. Deze ontwikkeling kan soms maanden duren.

 

Het gebruik van textielmaterialen en -technieken maakt sterke expressiewijzen mogelijk, die vaak verder reiken dan het tweedimensionale én door de flexibiliteit van het materiaal sterk haptisch aanspreken. Ook kunnen ze draagbaar zijn, zoals de fantasierijke en schijnbaar uit een andere wereld ontstane pakken van Splitter Splatter, die hun draagbaarheid zal demonstreren op een event tijdens deze tentoonstelling.


Samengesteld door gastcurator Ute Christiane Hoefert

 

Deelnemende kunstenaars
Aan deze groepstentoonstelling nemen zes kunstenaars deel die allen eigen stijl en manier van werken tonen. De inmiddels 81 jarige Lotti Duinker weefde ambachtelijke theedoeken in het textielatelier Noord van Bijzonder Amsterdams. Na een workshop ‘vrij weven’ begon zij te experimenteren met versieringen als stukjes stof, rafia, kralen, veertjes en allerhande fournituren.

 

Lavina Ngoesmin
Lavina Ngoesmin (1990) werkt op het atelier van de Witte Olifant in Almere.


Locatie:
Outsider Art Galerie
in de Hermitage Amsterdam
Neerlandiaplein 7
1018 DR Amsterdam

 

Voor meer informatie:
tel. 020 530 87 18
e-mail: outsiderart@cordaan.nl
www.outsiderartgalerie.nl

 

Geopend:
woensdag - zondag, 12 - 17u

 
ga terugTerug naar het overzicht