PERSBERICHT

Amersfoort, 12 november 2019

 

Elke Mallens – Foto Spoor met wolken

Elke Mallens, Spoor met wolken 


 

 

Bijzondere Brabantse kunstwerken in  

Special Pakje Kunst-automaat
Centraal Museum Utrecht

 

Tijdens de expositie ‘Dromen in beton’ - die tot en met 19 januari 2020 in het Centraal Museum in Utrecht te zien is - koop je voor slechts vier euro minikunstwerkjes van buitengewone kunstenaars. De kunstwerkjes zitten in een Special Pakje Kunst-automaat. Onderdeel van de automaat zijn ook werkjes van Brabantse buitengewone kunstenaars. Inspiratie voor hun werk deden de kunstenaars op tijdens vier workshops in Tilburg en omgeving, in het kader van de Special Award 2019.

  

Elke workshop was voor zowel workshopgevers (kunstenaars zonder beperking) als deelnemers (kunstenaars met beperking) inspirerend, maar ook een uitdaging. Deelnemers maakten namelijk kunstwerkjes van maximaal 23 x 85 x 55 mm - zeer klein dus. Deelneemster Corrie, die blind is, maakte bij Studio Xplo een kleiwerk: “Door mezelf op verschillende manieren uit te dagen krijg ik weer nieuwe inspiratie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het maken van zo’n mini-kunstwerkje”. Kunstenaar Marianne van den Berg, die de workshop leidde, vult aan: “Mensen die niets of weinig kunnen zien werken veel meer op gevoel, ze moeten wel, dan mensen die alles om zich heen goed kunnen zien. Dat was voor mij een eye-opener: als je nooit met slechtzienden werkt heb je geen idee hoe hun belevingswereld er eigenlijk uitziet.”

 

Tekstschrijver Iris van den Boezem maakte korte impressies van de workshops, die later samen met andere landelijke voorbeelden in een speciaal magazine worden verzameld. Ze woont al 17 jaar in Tilburg, maar de Special Award liet haar de stad vanuit een ander perspectief zien. “Het verbaasde me: elke workshop vond plaats op een plek waar ik nog nooit was geweest. Eén van de regionale werkplaatsen was nota bene praktisch in mijn eigen buurt,” verklaart ze.

  

Een deelnemer aan de fotografieworkshop in Tilburg was erg enthousiast over de nieuwe manier waarop hij leerde kijken: “Ja, je ziet toch weer een hoop mooie plaatjes om je heen, die je eerder misschien niet zag,” knikt hij. “Dat is het hè, daar draait het volgens mij om,” zegt fotografe Anja van Eersel. “Door met een andere bril naar de wereld om je heen te kijken, zie je ineens veel meer. En dat kan echt verlichtend helpen, die nieuwe perspectieven.” De foto’s die gemaakt zijn tijdens deze workshop zijn tot 1 december op groot formaat te bewonderen in The Living Museum, Enschotsetraat 250 in Tilburg, een atelier voor talentontwikkeling en persoonlijk herstel waar mensen (samen) kunst maken om te delen. Daarna zullen de foto’s op diverse plekken in en rond de Spoorzone worden geëxposeerd.

 

Reizende Special Pakje Kunst-automaat

De Special Pakje Kunst-automaat staat tot en met 19 januari 2020 in het Centraal Museum in Utrecht. Daarna reist de automaat weer verder naar een nieuwe locatie, zodat iedereen zo’n mooi kunstwerk kan bemachtigen. Wil je op de hoogte blijven? Houd de agenda van Special Arts in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

 

De Special Award is dé landelijke beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap met regionale werkplaatsen voor ontwikkeling en ontmoeting. Het project is een initiatief van Special Arts Nederland. Dit is een landelijke stichting die zich bezighoudt met alle kunstdisciplines voor en door mensen met een handicap. Meer informatie vind je op: www.specialarts.nl.

 

Voor de regionale werkplaatsen in de provincie Noord-Brabant werkte Special Arts Nederland samen met Pakje Kunst-kunstenaars Marianne van den Berg, Anja van Eersel, Jonaske de Ruiter en Ro-Nalt Schrauwen.
De Special Pakje Kunst-automaat is een samenwerking tussen Pakje Kunst en Special Arts. De reguliere Pakje Kunst-automaten zijn in tal van steden te vinden.

De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit oude mechanische sigarettenautomaten voor slechts € 4. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen. Kijk voor meer informatie op: www.pakjekunst.com.

 

 

  

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:  

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met:

Tine Veldhuizen, Stichting Special Arts Nederland, t.veldhuizen@specialarts.nl of

033 4328033

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen