Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

Film en expositie - Wonderland - Den Dolder (ut)
22-11-2019 t/m 24-11-2019


Wonderland zal op 22, 23 en 24 november 2019 worden vertoond in het filmhuis van KLOS Media in Den Dolder. Alle kunstwerken uit de film zijn dan ook te zien in de naastgelegen expositieruimte, waar ook het opnameproces inzichtelijk wordt gemaakt.

 

 Wonderland

Het kunstwerk is gemaakt door Kunst&Co

 

Samenwerken aan een snoezelige fantasiewereld
Een fantasiebouwwerk creëren waarbij materiaalkeuze, vorm en kleur volledig vrij zijn. Dat is wat de kunstenaars van 28 ateliers hebben gedaan voor een nieuwe film met de naam Wonderland. De productie van de film is in volle gang.


De kijker wordt in de film langzaam meegenomen in een snoezelachtige werkelijkheid. De langzame beelden vormen een reis door de fantasieën en dromen van iedereen die er aan heeft meegewerkt.

 

Het project komt uit de koker van KLOS Media, een non-profitorganisatie die films maakt voor mensen met een beperking. Vorig jaar deed zij een oproep aan ateliers om fantasiebouwwerken te produceren. Inmiddels zijn al die werken opgehaald en zijn de meeste opnamen gemaakt.

 

“Er zitten fantastische werken bij”, zegt Carel Smits, creatief directeur en regisseur bij KLOS Media. Dat de materiaalkeuze vrij was, is duidelijk zichtbaar in het eindresultaat. Smits: “Er zijn werken van keramiek, hout, papier-maché; heel divers.”


Een van de 28 ateliers die de uitdaging aanging is Oet de Verf Daelzicht uit het Limburgse Panningen. Met papier-maché maakten zij onder andere een blauw huis met groen dak, een rood-oranje-paarsgestreepte poort, een kasteelachtig bouwwerk en een rode toren.

 

“De cliënten hebben er met zeer veel liefde en overgave aan gewerkt”, zegt Cecile Heldens van het atelier. Inspiratiebronnen voor de werken waren Gaudí en Hundertwasser, vertelt Heldens. “Naarmate de tijd vorderde zag je, net als bij echte gebouwen, de geraamtes van de maquettes transformeren naar kleurrijke, levendige en unieke gebouwen.”


Volgens Heldens zijn de kunstenaars door het project gegroeid in samenwerken, het uitwerken van eigen ideeën, oefenen met diverse technieken en het werken met nieuwe materialen.

 

Mensen met een ernstige meervoudige beperking, dementie en niet-aangeboren hersenletsel behoren allemaal tot de doelgroep van Wonderland.

 

“We proberen een vorm te vinden waarin beeld en geluid ook bij hen op de goede manier aankomt”, zegt Carel Smits van KLOS Media.


De organisatie heeft momenteel ook plannen voor een streamingdienst voor mensen met een beperking, SlowNet.

 

“Met een database vol films voor mensen die meer tijd nodig hebben om beeld tot zich te laten doordringen”, zegt Smits.

 

De organisatie onderzoekt ook welke mogelijkheden er zijn voor participatie van de doelgroep in de streamingdienst.

 

Locatie:

Gehoorzaal

Vijverhof 1

3734 DA Den Dolder

 

Voor meer informatie:
tel. 030 225 4842
e-mail: info@klosmedia.nl
www.klosmedia.nl

 
ga terugTerug naar het overzicht