Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Beeldrijm 1 Special Award 2019
Annabelle van het Voort van de Klei & Otto Bache

door Geert Pruiksma

 

 

Wat zijn ze verschillend in hun overeenkomsten: de twee scenes van grote groepen in beweging op straat.
Annabelle van het Voort van de Klei tekent een marathon, maar niet de marathon zoals we die uit de kunstgeschiedenis kennen. Rond 490 voor Christus rende een soldaat deze afstand naar Athene, om de overwinning op de Perziërs te melden. Bij aankomst viel hij dood neer. Daar gaat het Annabelle volgens mij niet om. Terecht: inmiddels is de marathon een sportloop. Perspectief, licht-donker, ander academisme: niet aan Annabelle besteed. Ze vertelt haar eigen verhaal en dat op haar manier. De huizen: ze zijn zo vrolijk gekleurd als de bloemen ertussen. Rood, groen, blauw... En alles danst gewoon met de mensen mee, op en neer en heen en weer, in één grote melodieuze lijn. Je ziet de muziek!

 

1308 K2 GVR1905 1944   Terugkeer soldaten in kopenhagen 1849 door otto bache 1887
Annabelle van het Voort van de Klei, Marathon  

Otto Bache, Terugkeer soldaten in Kopenhagen 1849

 

 

Otto Bache schilderde anderhalf eeuw geleden een al even vrolijke scene met een militaire achtergrond: de terugkomst in Kopenhagen van groepen strijdmakkers. Anatomie, perspectief, zonlicht, diepte, textuur: alles lijkt te kloppen. Deze compositie is zo perfect... je moet lang en goed kijken om de geraffineerde verhulling te ontrafelen van heroïsche symboliek en onwerkelijke romantiek, van nationalistisch patriottisme en politieke propaganda.

 

In beide werken lijken de mensen dansend hun huis uit te komen, om elkaar op straat te omhelzen, begroeten, feliciteren. Ieder figuur is weer anders, heeft zijn eigen verhaal. Ze zullen elkaar gemist hebben. De een zal moe zijn of berooid, de ander vol nieuwe verhalen of energie. In beide werken is iedereen welkom, als lid van één grote familie. In zo 'n onderlinge harmonie ontstaat voor ieder een eigen plekje, als de instrumenten in een orkest.


Misschien is dit het verschil: een verhullend realisme naast een onbevangen eerlijkheid. Laten we beide kunstenaars waarderen, vanuit de context van hun weten en kunnen. Er zit anderhalf eeuw tussen en verder ook werelden van verschil. Maar: beide maken ons vrolijk! Én leren ons een wijze les: lief en eventueel leed deel je het beste samen.
Wat zullen de omliggende huizen straks een warmte uitstralen, als de zon ondergaat en het licht van binnenuit de avond kleurt. Het is de warmte van wie dit bedacht.
Annabelle van het Voort van de Klei en Otto Bache.

 

 

 

Het werk van Annabelle van het Voort van de Klei maakt onderdeel uit van de Special Award 2019 expositie in de Nicolaïkerk in Utrecht (naast het Centraal Museum), t/m 15 september 2019.

www.specialaward.nl