Special Arts droomt
over een nieuwe editie van de Special Award

Special Arts maakt plannen voor een nieuwe editie van de Special Award, dé landelijke beeldende kunstwedstrijd voor mensen met een handicap.

De exacte startdatum is afhankelijk van de fondsenwerving (waar we volop mee bezig zijn), maar je kunt nu al aan de slag.

Lees in deze nieuwsbrief meer over

  • de plannen en dromen
  • hoe de wedstrijd eruit gaat zien
  • hoe je nu al aan de slag kunt gaan
  • hoe je kans maakt op gratis masterclasses

 

Hartelijke groet,

Tine Veldhuizen

t.veldhuizen@specialarts.nl

033 4328033 - 06 49922670

 

 

 

Stel je voor bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars op deze magische plek

 

Special Arts droomt van de Special Award 2

Bekijk het inspiratiefilmpje 

 

Welke drie kunstwerken (per kunstenaar) zouden jullie willen laten zien? Kunstwerken van glas, metaal, steen, textiel, hout of papier? Misschien zelfs installaties bewegend op stroom... Alles is mogelijk. 

 

Van groots werk tot miniatuurkunst
Binnen de Special Award werkt Special Arts samen met Pakje Kunst. Iedereen wordt uitgenodigd om miniatuur kunst te maken dat past in een doosje Pakje Kunst. Het formaat van het werk is maximaal 23 x 85 x 55 mm.
Uit al deze inzendingen worden kunstwerkjes geselecteerd die een plek krijgen in
Pakje Kunst. Dit is een automaat die onderdeel zal uitmaken van de eindexpositie, waaruit bezoekers een kunstwerk kunnen ‘trekken’. lees meer
 

Wil je inspiratie opdoen bij Pakje Kunst-kunstenaars? Meld het Special Arts: specialaward@specialarts.nl.

 

Maar, zoals gezegd: alles mag. Er is plaats voor miniatuurkunst, maar ook voor grootse werken.

 Pakje-Kunst_website_Paola de Bruijn

Foto Paola de Bruijn

 

 

 

Hoe gaat de wedstrijd eruitzien?

De Special Award staat open voor mensen met een verstandelijke, psychische of lichamelijk handicap vanaf 18 jaar uit heel Nederland.
Naar verwachting kunnen kunstenaars hun kunstwerken van medio april gedurende drie weken digitaal insturen. Kunstenaars werkzaam bij dagbestedingateliers (kunstlocaties) kunnen insturen via de kunstlocatie.

Zodra de wedstrijd van start kan gaan, stuurt Special Arts verdere informatie over de wedstrijd met een link naar het inschrijfformulier.

 

Expositie en jurering

Uit de digitale inzendingen zal een deskundig curatorenteam een voorselectie maken. Deze kunstenaars ontvangen een uitnodiging om de kunstwerken in te leveren. Uit deze voorselectie worden vervolgens door een team van kunstenaars en experts de kunstwerken voor de expositie geselecteerd – dit zijn daarmee ook de genomineerde kunstenaars. Deze genomineerde kunstenaars komen met hun kunstwerken in een kunstcatalogus. Naar verwachting worden deze kunstwerken van eind juni tot en met begin september geëxposeerd.

 

Prijzen
Aan de Special Award 2019 zijn diverse prijzen verbonden, gericht op ontwikkeling en zichtbaarheid. Deze prijzen zullen door een deskundige jury worden toegekend. Tijdens de expositieperiode kan het publiek stemmen voor de publieksprijs.

 

  

 

Wees op tijd: tips om nu al aan de slag te gaan

1. Kijk net als Atelier De Kwast naar het inspiratiefilmpje, ga op excursie naar een kerk, en maak kunstwerken. Kunstwerken die kunnen hangen, liggen, staan of misschien wel geprojecteerd kunnen worden. Samen met de kunstexperts zijn wij nu al heel benieuwd.

2. Open kasten en lades en organiseer een lokale jurering, eventueel in combinatie met een tentoonstelling, voor het selecteren van kunstwerken die jullie gaan insturen. lees meer

3. Volg Facebook, Instagram en ons Youtubekanaal voor inspiratiefilmpjes van andere kunstenaars.

 

IMG-20190206-WA0013-ladenkast 

 

Inspiratie delen via

Blogs en foto's: Deel hoe jullie je als kunstenaar of atelier ontwikkelen en laten inspireren, net als Atelier Appingedam.

Filmpjes: Laat jullie kunstenaars zien die mee gaan doen aan de Special Award, net als Atelier Eigen Stijl.

Stuur jullie materiaal via wetransfer naar specialaward@specialarts.nl. Tip voor de lengte: maximaal 1,5 minuut. Beter twee filmpjes dan één lange.

 

 

 

Geef je op voor één van de komende regionale werkplaatsen voor inspiratie en ontwikkeling 
Let op: vol=vol

 

Met veel enthousiasme worden Special Award activiteiten voorbereid. Veel activiteiten zijn gratis, alleen willen we graag je betrokkenheid aan ons ondersteunende netwerk laten zien. Dit kan door donateur te worden.

Als Special Arts vriend, basis- of kerndonateur heb je een streepje voor bij het beperkt aantal plaatsen van de regionale werkplaatsen en ontvang je Kunstmagazine pArt. Doe mee!

 

Onderdeel van het Special Award-jaar zijn ontwikkelwerkplaatsen. Deze regionale werkplaatsen staan open voor kunstenaars met een handicap die mee gaan doen aan de Special Award. Deelname is gratis. De volgende werkplaatsen zijn in voorbereiding:

 

20190212-5_131031-HAN klei uitsnede

 

Provincie Utrecht 

Een aantal geselecteerde kunstwerken uit de collectie van het Centraal Museum Utrecht zal thema zijn voor een rondleiding verzorgd door studenten van de HKU. Aansluitend is er een masterclass monoprint.

 

Er wordt gewerkt aan een speciale rondleiding aansluitend bij de toonaangevende tentoonstelling Maestro Van Wittel in Kunsthal KAdE. Naast de rondleiding is er een les verzorgd door docenten van Scholen in de Kunst in de stijl van Van Wittel.

 

Provincie Limburg 

In samenwerking met het Huis voor de Kunsten Limburg en de Limburgse Centra voor de Kunsten wordt op verschillende locaties een Special Award-dag georganiseerd: in de ochtend kun je een workshop volgen, in de middag is er gelegenheid je portfolio te laten zien en advies te krijgen welke werken in te sturen voor de Special Award. Deze werken worden op locatie van het Centrum voor de Kunsten geëxposeerd. 

 

Regio Noord Nederland 

Virtueel kunstwerk

In samenwerking met Digital Art Factory en ICO* worden in Assen twee workshops georganiseerd. Onder leiding van kunstenaar Gejan Stol werk je in drie lessen toe naar een virtueel kunstwerk vanuit jouw eigen unieke handschrift. Hierbij wordt gewerkt in de HTC Five. Je bevindt je in een virtuele wereld waar je in 3D jouw eigen kunstwerk virtueel vorm geeft. Vertrekpunt voor deze workshops is jouw eigen werk. Nieuwsgierig?

 

Fysiek 3D kunstwerk
Onder leiding van kunstenaar Johannes de Vries zet je jouw eigen kunstwerk om naar een andere kunstvorm. Wat wil jij vertellen met je kunstwerk en hoe kan je dit met behulp van andere materialen en technieken maken? Dat staat centraal in deze workshop. Neem je eigen kunstwerk dus mee!

 

Workshop Noord Johannes de Vries2

 

Binnenkort volgen meer regio's.

Er is beperkt plaats, dus geef nu je interesse al aan. Dit kan door een email te sturen aan: specialaward@specialarts.nl o.v.v. kunstlocatie / kunstenaarsnaam, keuze, aantal personen en telefoonnummer. Vervolgens nemen wij contact op om meer te vertellen.

 

 

 

Bouw samen met kunstenaarsduo VanRoelink aan een ruimtelijk kunstwerk

Femke Van Heugten & Robert Roelink leven sinds 2016 samen een reizend bestaan vanuit hun camper en maken kunst op locatie. Hierbij werken ze met bestaande materialen en laten zich inspireren door de omgeving op dat moment. 


De masterclass 3D Belichaming is voor iedereen die graag alleen werkt, maar ook in relatie tot anderen. Want uiteindelijk komt alles samen, in een levensgrote 3D collage van vormen uit de natuur. We gaan beeldhouwen, schilderen en filosoferen met...plastic! Daarbij speelt de kritische relatie van de wegwerp-cultuur tot onze kwetsbare natuur de hoofdrol. Zo wordt door hergebruik een kunstwerk gemaakt wat een verlengde levensduur belichaamt.

 VanRoelink©2019_PRbeeld11-uitsnede

 

In het kader van de Special Award is het plan drie masterclasses te verloten. Stuur om kans te maken nu al een email met een unieke motivatie naar specialaward@specialarts.nl 

   

 

  

Meer inspiratie 

www.specialarts.nl

www.kennisplatform.specialarts.nl - blogs, praktijkvoorbeelden en meer

Twitter: @SpecialArtsNL

facebook.com/hetanderegedicht 

facebook.com/specialartsaward

facebook.com/specialtheaterroadshow

www.instagram.com/specialartsnl

 

Special Arts bevordert de kunstbeoefening door mensen met een handicap en zet zich in voor de ontplooiing van hun talenten. Naast de organisatie van activiteiten biedt Special Arts een structureel platform aan het beeldende werk van buitengewone kunstenaars middels een galerie en kunstuitleen.

 

* De Digital Art Factory (DAF) is gevestigd in Assen. Bij DAF komen jongeren werken aan hun eigen creatieve project of idee. Ze worden geïnspireerd en uitgedaagd om te onderzoeken en te creëren met behulp van moderne technieken. De expertise van de DAF-coaches staat tot hun beschikking. De jongeren geven zelf vorm aan DAF en de DAF-ruimte. Digital Art Factory is een initiatief van ICO Centrum voor Kunst & Cultuur. Het ICO is gevestigd in Assen en werkzaam in de gemeenten Assen, Aa en Hunze, Tynaarlo en Midden-Drenthe. 

Kijk voor meer informatie over onze projecten op www.digitalartfactory.nl.

 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen