Beeld voorstelling Mata Hari - Talant

 

Don Duyns is schrijver van de theatervoorstelling Mata Hari, een initiatief van zorgorganisatie Talant, in het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018. Aan de voorstelling, die vrijdag 15 juni in De Lawei in Drachten in première gaat, doen zo’n veertig buitengewone acteurs mee. Theatermaker Art-Jan de Vries is regisseur. Hij brengt het script van Duyns tot leven.

 

Begin dit jaar ontmoette Duyns de acteurs voor het eerst. Samen bezochten ze de expositie Mata Hari in het Fries Museum. Tijdens deze ontmoeting kregen de acteurs volop gelegenheid om hun visie op het theaterstuk te geven. “Hun input was voor mij heel belangrijk. Dat wilde ik verwerken in het script”, vertelt Duyns. “Ik heb goed naar ze geluisterd en was verrast hoeveel ze al over Mata Hari wisten. Ze waren het er allemaal over eens dat Mata Hari minder grappig moest worden dan ‘Sneeuwwitje en de 7’, een eerdere voorstelling waarmee we in 2016 De Lawei plat speelden.”

 

Mata Hari kenner

Wat wist Duyns zelf eigenlijk van Mata Hari, voordat hij aan het script begon? “Eerlijk gezegd wist ik maar weinig over haar, behalve dat Josine van Dalsum Mata Hari speelde in een serie met veel beschaafd bloot in de jaren tachtig. Gelukkig heb ik tijdens de tentoonstelling in het Fries Museum veel over Mata Hari geleerd. En natuurlijk heb ik ook veel boeken gelezen. Inmiddels kan je wel stellen dat ik een échte Mata Hari kenner ben. Dat is een vereiste, want het script moet van begin tot eind kloppen.”

 

Ook De Vries leert de wereld van Mata Hari steeds beter kennen. En dat vindt hij erg interessant. “Van de tentoonstelling heb ik veel geleerd, maar ik heb ook van de acteurs geleerd; zij zien weer andere dingen dan ik. Mata Hari is een mooie en bijzonder krachtige vrouw. Haar levensverhaal is best wel triest. Ze heeft voor zichzelf gekozen en dat vind ik heel fascinerend.”

 

Theaterstuk met contrasten

Tijdens de voorstelling passeren alle fasen uit het leven van Mata Hari de revue. Duyns: “Ik heb me met name gericht op de grote contrasten in haar leven: arm, rijk, Parijs, Bali, moeder, exotische danseres en zelfs spionne. Een heel rijk leven voor een theaterstuk. Daar word ik als schrijver bijzonder enthousiast van! Het is een prachtig verhaal vol mysterie en beeldende poëzie, over schoonheid, liefde en kracht. Maar ook over doorzettingsvermogen, vooroordelen, uitsluiting en onrecht. Thema’s die herkenbaar zijn voor ons allemaal, maar met name voor mensen met een beperking.” “Tijdens de repetities hebben we het eigenlijk helemaal niet over beperkingen,” vult De Vries aan. “In tegenstelling; we zoeken juist naar de kracht van de acteurs. We hebben elke speler ergens gekregen, waar ze eerst niet waren. Ze durven er te staan en zichzelf te presenteren. Ze durven in het nu te stappen. Dat noem ik talent. Ook mooi zijn de vindingen. Sommigen spelers bedenken een grap of dragen iets aan en dat verwerken we dan in het stuk. Échte cadeautjes die het verrassend leuk maken.”

 

De première

Op vrijdag 15 juni is het zover. Dan vindt de première plaats in De Lawei in Drachten. De tweede voorstelling is op 20 juni in het Posthuis Theater in Heerenveen. Duyns: “Natuurlijk ben ik erbij. Ik heb er heel veel zin in! Mata Hari wordt een professionele voorstelling met buitengewoon goede en gedreven acteurs. Maandenlang hebben ze dagelijks het script doorgelezen, teksten in hun hoofd gestampt, gedanst en geoefend, ondersteund door begeleiders, familieleden en stagiaires van de theateropleiding. Van mij krijgen ze een diepe buiging.”

 

De Vries besluit: “We willen er met elkaar een goed stuk van maken en dat is wat mij betreft meer dan gelukt. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt. De repetities hebben me veel voldoening en vertrouwen gegeven. Vertrouwen dat echt iedereen iets kan. Iedereen.”

 

 

Mata Hari is een samenwerking van Talant met Stichting Artertainment en Special Arts. Meer informatie: talant.nl/matahari.

 

Tekst door: Esther van Opzeeland en Hilde Koopmans Beeld: De Bey, Franeker

 

 

 

 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen