PERSBERICHT

Amersfoort, 12 april 2018

 

SpecialArts Het Grote Poëziefeest-2296 Angelique Groen 3Winnaar Angelique Groen krijgt haar prijs uit handen van Special Arts theaterambassadeur en presentator Art-Jan de Vries en directeur Tine Veldhuizen

 

 

Winnaars Het Andere Gedicht bekendgemaakt tijdens spetterend Poëziefeest

Bundel Waar ik weg waai met 156 bijzondere gedichten nu verkrijgbaar

 

Woensdag 11 april zijn tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort de winnaars van de poëziewedstrijd Het Andere Gedicht bekendgemaakt. 

De eerste prijs ging naar Angelique Groen van Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen, die op de vraag of zij het had verwacht, trots: ‘ja!’ antwoordde. Zij maakte indruk met haar gedicht LETTERS. Zij omschreef deze letters naar hun vorm omdat zij zelf niet kan lezen. De tweede podiumplaats was voor Kimberley Steenhuis van NOVO Appingedam met haar gedicht (BUITEN). De  prijs werd door collega deelnemer Frederik van Eisden in ontvangst genomen. Hij liet het publiek weten dat Kimberley het gedicht écht zelf had geschreven en nam graag het applaus voor haar in ontvangst. De derde prijs ging naar Rik Meijers van atelier De Kaai voor zijn gedicht MIST.

Het thema van de wedstrijd ‘Onderweg’ kwam volgens de jury het best tot uiting in het gedicht van Marjolein Ribbers van ’n Bont Palet. Zij kreeg dan ook de themaprijs. Met winnaars uit de provincies Utrecht, Groningen, Zeeland en Gelderland zijn de prijzen van de landelijke wedstrijd mooi verdeeld over het land.

 

Eervolle vermeldingen en bijzondere samenwerkingen

De jury, bestaande uit Ted van Lieshout, Erik Jan Harmens, Vera Bergkamp en Ester Naomi Perquin, had ook drie eervolle vermeldingen geselecteerd. Deze eer viel ten beurt aan: Arlette Haverkamp, Tycho Deerenberg en Mario Willemse. Mario had eerder die middag ook op het podium gestaan met Matthijs den Hollander, stadsdichter van Amstelveen, die samen met Mario de voordracht van een gedicht had voorbereid. De hele middag van Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest bestond uit bijzondere samenwerkingen. Zo goot zangeres Elske DeWall de gedichten van deelnemers van Kunstwerkplaats Daeldersplak uit Drogeham in liedvorm; presenteerden drie ateliers ondersteund door professionals op het gebied van performing art hun gedichten als podiumact en lieten acteur Guido Spek en Parade-oprichter Terts Brinkhoff de zaal uitbundig een gedicht declameren.

 

Dichtbundel Waar ik weg waai 

De gedichten van de winnaars zijn uiteraard terug te vinden in de dichtbundel Waar ik weg waai die in totaal 156 bijdragen van deelnemers bevat. Juryvoorzitter en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin: “In deze bundel, waarin tientallen gedichten van mensen met een verstandelijke handicap zijn samengebracht, wordt gespeeld met taal en gezocht naar woorden. Wie goed oplet, ziet een hele stoet beelden en vondsten voorbijtrekken – van wapperende oranje wimpers tot een plastic tas vol paardengeur, van een man die zich aan wil laten schaffen tot een woord in de mist. Spelen met taal is niet weten wat je doen moet. Het is aanrommelen en de slappe lach krijgen, met letters smijten. De vrijheid benutten en je nergens iets van aantrekken. Maar spelen met taal is ook: leren dat je met één woord de wereld kunt veranderen. Gewoon, omdat je er zin in hebt. Dat je een nieuwe werkelijkheid kunt scheppen – of de oude kunt verbeteren. Dat je onderweg kunt zijn, zelfs al blijf je op je plaats. Wat een geluk dat eigenlijk iedereen dat kan, op steeds weer andere manieren. Wat een geluk dat het hier is opgeschreven”.

 

Dichten gaat door 

Met Het Groot Poëziefeest, het bekendmaken van de winnaars en het verschijnen van de dichtbundel, is het niet afgelopen met dichten. Het poëzieproject is erg aanstekelijk gebleken. Talloze mensen hebben ontdekt hoe leuk het maken van gedichten is en begeleiders hebben gezien hoe ze taalvorming en poëzie een vast onderdeel van het dagbestedingsprogramma kunnen maken. Bij het verlaten van de zaal, terwijl de fanfare luid spelend voorop gaat, zegt een man enthousiast: “Ik ga morgen meteen beginnen te .. te..” en hij maakt een schrijvend gebaar. “Ik vond het namelijk zo leuk!”

 

De dichtbundel is verkrijgbaar via www.specialarts.nl/341494

www.facebook.com/hetanderegedicht

Gedichtenlaboratorium: www.gedichtenlaboratorium.nl

 

 

 

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:  

Voor meer informatie, foto's, het juryrapport of het aanvragen van een recensie-exemplaar van de dichtbundel Waar ik weg waai kunt u contact opnemen met:

Tine Veldhuizen, Stichting Special Arts Nederland, t.veldhuizen@specialarts.nl of

033 4328033 / 06-49922670.

 

 

 

Stichting Special Arts Nederland heeft als doel mensen met een handicap te stimuleren om aan kunst te doen en hun pure talent te ontwikkelen. Daarnaast brengt de stichting de kunstuitingen van mensen met een handicap voor het voetlicht. Special Arts richt zich op alle kunstdisciplines (beeldend, theater, muziek, dans en poëzie) en op mensen met uiteenlopende beperkingen (verstandelijk, psychisch en fysiek). Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd in samenwerking met Het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman.

 

Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd door Special Arts in samenwerking met het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte, Fonds21, Fonds verstandelijk gehandicapten, VSBfonds, Jij maakt het mee, NSGK, Stichting SFO, RDO Balije van Utrecht, Cornelia-Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fundatie Luden van Stoutenburg, Pasman Stichting, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Stichting De Boom, Gemeente Hilversum, J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen-Het Mijndershuis Fonds, Gemeente Groningen, Stichting Sinnigefonds, Gemeente Amersfoort, Van den Muijsenbergh-Fonds, Rabobank Amersfoort Eemland.

 

 

  

 

 

 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen