PERSBERICHT

Amersfoort, 5 april 2018

 

 Menno en Elske

Elske DeWall en Menno Noorderwerf

 

 

Elske DeWall zingt speciale teksten van bijzondere dichters 

 

Als Elske DeWall nieuwe nummers schrijft, begint ze meestal met de muziek; later volgt de tekst. Donderdag 5 april in Drogeham (Fr) is het precies andersom. De zangeres is die ochtend namelijk te gast bij Kunstwerkplaats Daeldersplak waar zij de teksten van dichters met een handicap op muziek gaat zetten. Elske, geboren in het Friese Veenwouden, vertelt: “Ik dacht: ik bereid niets voor. De muziek moet op gevoel ontstaan”. Zowel Elske als de dichters vinden het spannend. Nergens voor nodig, want tijdens deze bijzondere ontmoeting ontstaan prachtige liedjes die Elske op woensdag 11 april tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort voor het voetlicht zal brengen.

 

Bijzondere samenwerkingen

In het kader van het taalstimulerende poëzieproject Het Andere Gedicht met daarbij een landelijke poëziewedstrijd met het thema Onderweg zijn de deelnemers van Kunstwerkplaats Daeldersplak ook aan het dichten geslagen. Er zijn pareltjes uit ontstaan. Bijvoorbeeld het gedicht van Timmy:

 

Verliefd vliegeren 

Met wie 

Met jou

Pijl en boog

Blij in blauwe hemel

Baby Cupido 

zweeft hoog 

 

Elske zingt haar tekst romantisch mooi. Samen kiezen ze de titel voor het liedje ‘Cupido’. Het gedicht Serenade van Menno wordt uitvoerig besproken en bekeken op klank met als resultaat een serenade voor zijn Beppe op muziek. Heinze, die niet kan lezen, schrijven en praten, maar het thema Onderweg heeft gevisualiseerd in allerlei vervoersmiddelen, reist samen met Elske in een liedje op de trekker.

 

Organisator Special Arts heeft voor het poëzieproject de samenwerking opgezocht met verschillende partijen. Zo zijn er stadsdichters die in het kader van ‘dichter zoekt maatje’ samen met een deelnemer van een atelier een gedicht maakten en ontstaan er bijzondere podiumacts tussen mensen met en zonder beperking. Het Andere Gedicht wordt afgesloten met Het Groot Poëziefeest in Amersfoort. Tijdens dit feest zullen dichters hun gedichten voordragen, podiumacts worden getoond en liedjes geïnspireerd op gedichten ten gehore worden gebracht. Zo is ook Elske DeWall gevraagd.

 

Op Friese grond ontmoeten de Friese dichters en Elske elkaar in de kunstwerkplaats. Tal van gedichten komen op tafel en met de dichters wordt gezocht naar de juiste sfeer. Elske: “Ik vind het best spannend om iets persoonlijks als een gedicht op muziek te zetten. Poëzie kan soms onbegrijpelijk ingewikkeld, of juist heel duidelijk en kort zijn, en dat is het leuke. De mogelijkheden zijn oneindig en dat is met liedjes schrijven net zo.”

 

Na deze bijzondere ochtend gaat Elske met veel inspiratie naar huis om verder te werken aan een song. Het liedje zal woensdagmiddag 11 april gezongen worden tijdens Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort. Elske zingt en de Daeldersplak-dichters staan met haar op het podium, als de trotse tekstdichters van een nieuw lied van Elske.

 

Het Groot Poëziefeest

Het Groot Poëziefeest is een spetterend feest met theater, veel dichters, poëtische verrassingen en muzikale gasten als Elske DeWall, zangduo The Mockingbirds en Terts Brinkhoff (oprichter van de Parade). De presentatie is in handen Art-Jan de Vries, theaterambassadeur van Special Arts. De vakjury onder leiding van Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin zal de prijswinnaars van de poëziewedstrijd bekendmaken. Daarnaast wordt de dichtbundel met een selectie uit alle inzendingen gepresenteerd. Kaarten via www.flint.nl

Datum: woensdag 11 april 2018
Tijd: 14.00 tot 16.30 uur

Locatie: Flint, Amersfoort

 

 


Stichting Special Arts Nederland heeft als doel mensen met een handicap te stimuleren om aan kunst te doen en hun pure talent te ontwikkelen. Daarnaast brengt de stichting de kunstuitingen van mensen met een handicap voor het voetlicht. Special Arts richt zich op alle kunstdisciplines (beeldend, theater, muziek, dans en poëzie) en op mensen met uiteenlopende beperkingen (verstandelijk, psychisch en fysiek). Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd in samenwerking met Het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman.

 

Meer weten? Kijk op www.specialarts.nl/poezie

www.facebook.com/hetanderegedicht

Gedichtenlaboratorium: www.gedichtenlaboratorium.nl

 

 

 

Special Arts bevordert de kunst- en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en zet zich in voor de ontplooiing van hun pure talenten. Naast de organisatie van projecten biedt Special Arts een structureel platform aan het beeldende werk van buitengewone kunstenaars via een galerie en kunstuitleen.

 

Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd door Special Arts in samenwerking met het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte, Fonds21, Fonds verstandelijk gehandicapten, VSBfonds, Jij maakt het mee, NSGK, Stichting SFO, RDO Balije van Utrecht, Cornelia-Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fundatie Luden van Stoutenburg, Pasman Stichting, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Stichting De Boom, Gemeente Hilversum, J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen-Het Mijndershuis Fonds, Gemeente Groningen, Stichting Sinnigefonds, Gemeente Amersfoort, Van den Muijsenbergh-Fonds, Rabobank Amersfoort Eemland.

 

 

  

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:  

Voor meer informatie en foto's kunt u contact opnemen met:

Tine Veldhuizen, Stichting Special Arts Nederland, t.veldhuizen@specialarts.nl of

033 4328033

 

Elske bij Daeldersplak

Dichters van Daeldersplak met Elske DeWall

Foto's: Betty Vogels

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen