PERSBERICHT

Amersfoort, december 2017

 

Deelnemers aan de poëzieworkshop bij Pannenkoe Gouda - Foto PannenkoePoëziePret bij Pannenkoe in Gouda

 

Poëzie en pannenkoeken bij de Pannenkoe

 

Donderdag 21 december organiseerde Special Arts een poëzieworkshoplunch bij de Pannekoe aan de Karnemelksloot in Gouda voor deelnemers van De Klup en bezoekers van Buurtpunt Zoutman. Aanleiding was de presentatie van een vrolijke PoëziePretPlacemat met daarop foto’s, filmpjes en gedichten van mensen met een verstandelijke beperking.

 

De workshop werd gegeven door Ron Goud, gespecialiseerd in schrijfworkshops voor mensen met een beperking. Het onderwerp was Onderweg maar de gedichten gingen voornamelijk over wat de 12 deelnemers zich van de vroege ochtend herinnerden.

Zo schreef Anneke dat de schilfers in het rond vlogen toen ze haar ei pelde. Frank moest aan zijn overleden broer denken die veel voor hem betekende. Aagje zag haar katten hun eigen gang gaan.

 

Halverwege de workshop werden de Goudse dichters en begeleiders verrast met een heerlijke pannenkoek. Daarna werden de puntjes op de i gezet. Het was voor hen de eerste keer dat ze een gedicht hebben geschreven met een verrassend goed eindresultaat. De dichters hebben zich met hun gedichten ingeschreven voor de landelijke poëziewedstrijd van Special Arts.

 

Vogels wakker maken

 

Kleedjes eraf halen
Dan gaan ze zitten piepen
Twee papegaaitjes
Een mannetje en een vrouwtje

 

Ze weten het

 

Op woensdag en zaterdag mogen ze er uit
Herrie maken
Bij het deurtje zitten

 

Als ik ga eten
Krijgen ze het appeltje ook nog
Als ik wegga zeg tot strakjes

 

Dan kom ik weer

 

Diana Heerkens

 

 

De PoëziePretPlacemat is door Special Arts in samenwerking met de Vereniging van Erkende Pannenkoekenrestaurants (VEP) en PromUnique ontworpen en nodigt pannenkoekeneters met en zonder beperking uit om ook zelf een gedicht te maken. De placemat ligt tot eind januari 2018 bij Pannenkoe.

 

Landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht

Special Arts organiseert een landelijke poëziewedstrijd voor mensen vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking, met het thema ONDERWEG. Tot en met 31 januari 2018 (verlengde inzendtermijn) kunnen gedichten worden ingestuurd. De mooiste gedichten komen in een dichtbundel te staan. Een vakjury, voorgezeten door Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin, kiest hieruit de winnende gedichten. Tijdens een spetterend poëziefeest met theater, muziek en optredens van dichters op 11 april 2018 zal de prijsuitreiking van de poëziewedstrijd plaatsvinden. Zie ook www.specialarts.nl/poezie.

 

Graag willen Special Arts en VEP samen zoveel mogelijk mensen laten meedoen aan de wedstrijd, niet alleen omdat gedichten maken ontzettend leuk is, maar vooral omdat het zowel de taalvaardigheid als het zelfvertrouwen en daarmee de emancipatie vergroot.

 

 

 

Informatie over Special Arts

Special Arts bevordert de kunst- en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en zet zich in voor de ontplooiing van hun pure talenten. Naast de organisatie van projecten biedt Special Arts een structureel platform aan het beeldende werk van buitengewone kunstenaars via een galerie en kunstuitleen.

www.specialarts.nl/poezie

www.facebook.com/hetanderegedicht

Gedichtenlaboratorium: www.gedichtenlaboratorium.nl

Voor aangesloten restaurants zie www.pannenkoekenrestaurants.nl

 

 

 

Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd door Special Arts in samenwerking met het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte, Fonds21, Fonds verstandelijk gehandicapten, VSBfonds, NSGK, Stichting SFO, RDO Balije van Utrecht, Cornelia-Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fundatie Luden van Stoutenburg, Pasman Stichting, Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Stichting De Boom, J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen-Het Mijndershuis Fonds, Gemeente Groningen, Stichting Sinnigefonds.

 

 

  

Noot voor de redactie, niet bestemd voor publicatie:  

Voor meer informatie en voor foto's kunt u contact opnemen met:

Tine Veldhuizen, Stichting Special Arts Nederland, t.veldhuizen@specialarts.nl of 033 4328033


 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen