Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Tobias Rabelink: "Elk liedje is een gedicht"

Door: Marijke de Val

 

 

Tobias Rabelink (23) is gefascineerd door geluid en muziek. Al van jongs af aan had hij al belangstelling voor geluid van ventilatoren, helikopters, sirenes en kerkklokken. Ook hield hij van muziek. Tobias kreeg drumles en later kwamen daar andere instrumenten bij. Hij speelt nu drums, gitaar, basgitaar, toetsen, accordeon en hij zingt. Het liefst zijn eigen teksten. Tobias is een muzikale duizendpoot met liefde voor taal.

 

Tobias01

 

In geluiden om mij heen hoor ik muziek

“Ik maak liedjes over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld over de kikker van de Play-Kwek-show in pretpark Duinrell of over de zuigwagens die in de herfst de blaadjes opzuigen. Maar ook over Konnakol, dat is toon- en ritmekunst uit India. De rode draad in veel van mijn liedjes is geluid. Vaak hoor ik in allerlei geluiden om mij heen muziek. Maar ik heb ook liedjes gemaakt over de reizen die ik heb gemaakt, bijvoorbeeld over mijn reis naar Zuid-Afrika. Mijn eerste cd is al enige tijd klaar en is ook op Spotify te beluisteren.”

 

Schaven aan tekst en muziek

“Soms heb ik een interessant onderwerp waar ik een tekst over schrijf. Vervolgens componeer ik er de muziek bij. Maar ik maak ook wel eerst muziek - soms met mijn iPad - en daarna de woorden. Tekst en melodie moeten natuurlijk op mekaar afgestemd zijn, dus het is ook een proces waarbij je nu weer aan de tekst schaaft en dan weer aan de muziek. Totdat het resultaat naar wens is. Ik denk dat elk liedje een gedicht is. Misschien soms een beetje kort of met een beperkte inhoud, maar ik ken ook gedichtjes van maar een paar zinnen.

 

Mijn eerste cd

“Sinds twee jaar schrijf en componeer ik liedjes met mijn muzikaal begeleider Roland Jenster. Mijn eerste cd met tien nummers is in maart van dit jaar uitgekomen. Inmiddels heb ik drie nieuwe nummers gemaakt en het vierde nummer is in de maak. Misschien kan ik volgend jaar wel een tweede cd lanceren. Het schrijven en componeren van liedjes vind ik hartstikke boeiend en leuk. Ik wil met de liedjes vooral iets over mijzelf en mijn interesses vertellen. Ik geniet er echt van om dit met anderen te delen. Ik hoop vooral dat iedereen van mijn liedjes geniet. Die staan dus op de cd Muziek, muziek, muziek.”

 

Podium

“Optreden met mijn eigen band vind ik het allerleukste dat er bestaat. In 2016 deed ik mee aan het Knoop Gala van de NTR-televisie. Daarin zong ik samen met Tim Knol mijn eigen lied De zuigwagenblues. Toen mijn cd uitkwam, heb ik die gepresenteerd in café Miles in Amersfoort en bij de Amerpoort in Baarn. In theater De Speeldoos in Baarn speelde ik op een sponsoravond. Ik heb meegedaan met Gluren bij de Buren in Naarden en heb met band opgetreden op het Eemnestival in mijn woonplaats Eemnes. Pas geleden heb ik met mijn band opgetreden op de muziekdag van de oudervereniging van de Williams Beuren stichting. Het is een hele lange waslijst. Ik hou van optreden!”

 

Dichtwedstrijd ‘Het Andere Gedicht’

“Ik vind het leuk dat er een dichtwedstrijd is met als onderwerp ‘Onderweg zijn’. Drie liedjes heb ik geschreven die over reizen gaan. Die ga ik opsturen. En dan ben ik benieuwd…”

 

 

www.tobiasmuziek.nl

Spotify: Tobias Rabelink