Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 Cover STRS inhoudelijk verslag

Klik hier voor het inhoudelijk verslag van het succesvolle project de Special Theater Road Show 2016

Fonds voor Cultuurparticipatie: "Door in de regio de verbinding met verenigingen en het speciaal onderwijs aan te gaan, heeft Special Arts ook lokaal kunnen bijdragen aan een inclusievere cultuurdeelname."

 

 

 

De Special Theater Road Show confronteert, verrast en verleidt tot meedoen!

4 regio’s

4 all-in pop-up theatergroepen
4 unieke theaterstukken
voor een all-in publiek

 

In 2016 toert Special Arts door Nederland met de Special Theater Road Show om in vier regio’s een theatervoorstelling te maken. Special Arts brengt alle ingrediënten om een voorstelling te kunnen maken: een hoofdrolspeler, een script - geschreven door Don Duyns - en inspiratie.

Maar het talent ligt bij de deelnemers van de zorgorganisaties, de lokale (amateurkunst)verenigingen, het speciaal onderwijs en in de wijk. Op voorhand wordt er géén rekening gehouden met de beperkingen van mogelijke deelnemers. Qua ontwikkeling en stimulering wordt de nadruk gelegd op de kansen en mogelijkheden die er zijn om je talenten en kwaliteiten aan een breed publiek te laten zien.

 

 

Het script is als een kleurplaat die door de deelnemers, begeleiders en lokale amateurkunstverenigingen op een ‘eigen wijze’ wordt ingekleurd. De lijnen van de tekening liggen vast, maar door het de mensen zelf in te laten kleuren ontstaat in elke regio een unieke voorstelling. Theater, dans, muziek en zang zijn volop vertegenwoordigd in de voorstelling. De regie en uitvoering is in handen van theatermaker en ambassadeur van Special Arts: Art-Jan de Vries.
De Special Theater Road Show…
- geeft mensen met een handicap de mogelijkheid deel te nemen en zijn of haar pure talent te benutten en te tonen.
- geeft concrete ideeën en handvatten m.b.t. talentontwikkeling en creativiteit voor begeleiders.
- maakt zichtbaar welke mogelijkheden er zijn om met een gemengde groep deelnemers aan kunstbeoefening te doen en wat daarvoor nodig is.
- draagt bij aan de maatschappelijke participatie en de zelfredzaamheid van mensen met een handicap.


Tijdens het project zal continu onderzoek en evaluatie plaatsvinden. Het LKCA ondersteunt Special Arts bij het onderzoek en de vervaardiging van een handleiding met toolbox. In deze handleiding wordt beschreven hoe zorgorganisaties een voorstelling kunnen maken en welke effecten bereikt kunnen worden op het gebied van zichtbaarheid, stimulering van zelfredzaamheid en participatie

 

De vier regio's zijn:

 

1.   Friesland vanuit Drachten en omgeving in samenwerking met Talant
2.   Zuid-Nederland vanuit Neerbeek/Sittard in samenwerking met OZOdoeikmee en Daelzicht
3.   Overijssel vanuit  Zwolle in samenwerking met Frion

4.   Noord-Holland vanuit Schagen in samenwerking met Skager AC Esdégé-Reigersdaal

 

 

Terugblik op 4x Sneeuwwitje en de 7 

Cover Sneeuwwitje en de 7 Schagen  

Cover Limburg editie 3

 

  Cover Overijssel editie 3    Cover STRS magazine Noord-Holland3

Friesland

 

Limburg

 

 Overijssel

 

Noord-Holland

 

 

 

 

Theatergroepen in de spotlight

Om te laten zien dat er veel in theaterland gebeurt, toont Special Arts welke (theater)voorstellingen met mensen met een handicap ‘on the road’ zijn. Bijvoorbeeld via een agenda, facebook en door mensen - van student tot acteur, van jong tot oud, van leek tot theaterrecensent - uit te nodigen een voorstelling te bezoeken en de ervaringen te delen in een blog.

 

 

Volg de Special Theater Road Show 2016 via facebook voor alle activiteiten.

 

 

De Special Theater Road Show 2016 wordt georganiseerd door Special Arts in samenwerking met Stichting Artertainment en mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Stichting Dioraphte, NSGK, Fonds verstandelijk gehandicapten, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting SPZ, Cornelia Stichting, Ars Donandi + Russell-ter Brugge fonds, Ridderlijke Duitsche Orde, Stichting SFO, Stichting Woudsend Anno 1816, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, K.F. Hein Stichting, Stichting SFO, Pasman Stichting, Stichting De Boom, Hélène de Montigny, Gemeente Smallingerland, Gemeente Beek, Gemeente Zwolle, Fonds Amateurkunst Zwolle.

Fondsen Special Theater Road Show 2016