Nieuwsbrief Special Arts maart 2016

 

Beleef de lente met Special Arts

 

Marco Smits, Tuutekop

Kunstuitleencollectie Special Arts

 

VOGELS

Het is voorjaar 
De winter is voorbij
De vogels zijn vrolijk
Elke morgen zingen ze weer
en ze fluiten en ze eten
Zaadjes uit de grond en
wormpjes en ze komen dicht
Bij je als je schoffelt in het
plantsoen en hier word ik
gelukkig van

 

Niels Walgreen

Uit: Dag taart op de tafel

 

Op een groot aantal locaties in Nederland is dit voorjaar bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars te bewonderen. Van de Kunsthal in Rotterdam, diverse ateliers en galeries tot in het nieuw geopende Outsider Art Museum in Amsterdam. Daarnaast zal er ook een reprise van de Special Award 2015 expositie te zien zijn op een aantal locaties in onze hoofdstad. En natuurlijk in de galerie van Special Arts in Amersfoort.

Dit alles wordt opgeluisterd met art-talks, rondleidingen en masterclasses. In deze nieuwsbrief volop lente-inspiratie!

 

 

 

 

Expositie #6 van The Museum of Everything is geopend! 

 

Kunsthal Museum of Everything-Renze Koenes

 Foto: Renze Koenes

 

Zaterdag 5 maart jl. is de expositie The Museum of Everything in de Kunsthal in Rotterdam geopend. Founding father van dit museum James Brett steekt de loftrompet over de zesde editie van deze onconventionele rondreizende expositie. In een gesprek met Kunsthal directeur Emily Ansenk prijst hij de gastvrijheid van het andersdenkend Rotterdams instituut, voor de gelegenheid vernoemd als The Kunsthal of Everything. In één adem door huldigt hij de makers. Zij zijn de onafhankelijke, niet volgens de academische traditie geschoolde helden die het verdienen om groots gepresenteerd te worden.

lees meer

 

Tijdens de expositieperiode in de Kunsthal zijn er op diverse locaties pareltjes van tentoonstellingen te bewonderen: Galerie Hamer in Amsterdam toont het werk van Damián Valdés Dilla, Galerie Cokkie Snoei exposeert werk van twee buitenlandse en drie Nederlandse kunstenaars, waaronder Hein DingemansReginald Drooduin en Gert van 't Riet. Het werk van deze twee kunstenaars maakt ook deel uit van de Special Arts kunstuitleencollectie.

 

 

 

Reprise Special Award expositie

 

5188_Opening expo Special Award

 Foto: Claudia Kamergorodski

 

Na de succesvolle Special Award 2015 expositie in Museum Jan van der Togt zullen dit voorjaar selecties van deze unieke collectie op verschillende locaties opnieuw een podium krijgen, waaronder van 18 mei tot en met 12 juni 2016 in het Lloyd Hotel & Culturele Ambasade in Amsterdam. Tijdens de tentoonstellingen organiseert Special Arts verschillende presentaties en masterclasses.

 

De Special Award collectie bestaat uit het werk van 39 Nederlandse kunstenaars. Outsider Art verzamelaars Joost en Dick van den Toorn, beeldend kunstenaars Emo Verkerk, Rosemin Hendriks, Reinier Lucassen, Arthur Prins, Jannemiek Tukker en galeriehouder Nico van der Endt waren betrokken bij de selectie en jurering. 

Bekijk hier alle 39 kunstenaars en hun kunstwerken. 

Van de kunstwerken is een catalogus verschenen, verkrijgbaar bij Special Arts.

 

Facebook-logo-jpg

 

 

Nieuw: Outsider Art Museum in Amsterdam

 

Special In Out

 

 

Op 16 maart 2016 is het nieuwe Outsider Art Museum in de Hermitage in Amsterdam geopend. Special Arts feliciteert de Nederlandse kunstenaars die naast Engelse, Franse, Iraanse, Japanse kunstenaars te zien zijn. Onder deze Nederlandse kunstenaars zijn onder meer Derk Wessels, eerste prijswinnaar van de Special Award 2015, Jeroen Pomp en Ralph Noort.

 

Het museum is een bijzondere samenwerking tussen museum Het Dolhuys in Haarlem, zorgorganisatie Cordaan en Hermitage Amsterdam.

Lees hier het blog van de opening

Derk Wessels

 

Hans Looijen, directeur Het Dolhuys, in het decembernummer van Kunstmagazine pArt over de huidige belangstelling voor Outsider Art: “De Biënnale in Venetië van 2013 heeft daarin een grote rol gespeeld. Dat is het belangrijkste internationale kunstevenement, de graadmeter voor de stand van de kunst. Omdat daar veel Outsider Art te zien was, durfden meer mensen te zeggen: daar kunnen wij ook wel wat mee." 

Lees hier het complete artikel uit december 2015 en het recent in maart gehouden interview met Hans Looijen over het Outsider Art Museum. 

 

 

 

The Passion komt naar Amersfoort

 

 

Donderdag 24 maart komt The Passion naar Amersfoort. De stad zal het decor vormen voor de eigentijdse muzikale vertelling van het paasverhaal. 

In de Special Arts galerie is een aansluitende tentoonstelling te zien met werk van Johanneke van Nus, Casper Russel, Hans Hartman en Kare. 

Donderdag 24 maart is Special Arts tot 23.00 uur geopend. lees meer

 Casper Russel

 

 

 

Wordt u een special theaterbezoeker?

 

10273 GVR0505 1625

 

 

Elk jaar staat bij Special Arts één van de kunstdiciplines extra in de spotlight. In 2016 is dit podiumkunst. Binnen dit kader willen wij mensen vragen om een theatervoorstelling te bezoeken waarin gespeeld wordt door mensen met (en zonder) handicap.

 

Wij zijn op zoek naar mensen die bekend of onbekend zijn met deze voorstellingen. Van student tot acteur, van jong tot oud, van leek tot theaterrecensent. In de vorm van een blog willen wij de theaterervaringen delen.

Nieuwsgierig naar een voorstelling?

Neem een kijkje in de agenda voor de lopende en komende theatervoorstellingen.

Lees hier het artikel "Kazou trekt de wereld naar zich toe" uit Kunstmagazine pArt.    

 

Wilt u een theatervoorstelling bijwonen? Mail dan naar aanmeldingen@specialarts.nl de keuze van de voorstelling met datum o.v.v. van uw naam, achtergrond en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op.

Tip: Kies voor een datum aan het begin van de speelperiode, zo kunnen wij mensen enthousiast maken over de voorstelling.

Voor het schrijven van een blog hebben wij formats beschikbaar, met daarbij tips voor de eventuele onzekere schrijvers.

 

Naast het volgen van voorstellingen van bestaande theatergroepen is Special Arts voornemens in vier regio’s verspreid over Nederland op een interactieve wijze met deelnemers van zorginstellingen, (kunst)locaties en hun omgeving een theatervoorstelling te maken in de vorm van een theater road show. 

 

 

 

Teambuilding met Special Arts

100_0624   IMG_0028_29945   _DSC6242


Ontmoet, leer en creëer samen een kunstuiting op een bijzondere locatie.
Dit kan bij een atelier zijn, bij Special Arts of bij een theatergroep. Unieke co-creatie als teamuitje.

Bijvoorbeeld een workshop met pijltjeskunstenaar Noortje van Kamer: "Tjonge wat is het pijltjesgebeuren met een groep eigenlijk een ontzettend leuk concept voor bedrijven als team building. Wauw." 

 

Workshopdeelnemer bij De Witte Olifant: "We hebben een zeer geslaagde ochtend gehad samen met de kunstenaars. Het thema was ‘Anders kijken’. De schildersdoeken wisselden halverwege de ochtend van kunstenaars wat resulteerde in verrassende nieuwe creaties."

 

Er is keuze uit een brede diversiteit aan workshops bij kunstlocaties verspreid over het hele land. Laat u verder inspireren en bel voor meer informatie: 033 - 4328033.

 

 

 

Meer...

 

Special Arts geeft drie keer per jaar het kunstmagazine pArt uit. pArt geeft informatie over podiumkunsten, beeldende kunst, poëzie, visies van betrokkenen,achtergronden van activiteiten en laat daarbij veel kunst zien.

Het volgende nummer van Kunstmagazine pArt verschijnt begin mei. In dit nummer: kunstenaar Gijs Ambrosius, Muziektheaterensemble de Veenfabriek , een interview met Adriaan Luteijn en meer...

U ontvangt pArt nog niet? Meldt u zich dan nu aan voor een abonnement voor slechts € 20,00! Special Arts donateurs ontvangen Kunstmagazine pArt gratis. Lees meer

 

* Het digitale interactieve kennisplatform van Special Arts faciliteert professionals, begeleiders en docenten bij het delen van kennis over kunst en handicap.

 

* Volg ons ook via twitter @SpecialArtsNL.

 

 

Graag informeren wij u uitvoeriger over de onderwerpen in deze nieuwsbrief. Hiervoor kunt u contact opnemen met:

Tine Veldhuizen, 033 - 4328033.

 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen