Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Cultuurprijs 2016 Baarn gemaakt door Biruta Schaap

 

Dinsdag 5 januari 2016 ontving Marc van Driel, theaterdocent, de Cultuurprijs 2016 uit handen van burgemeester Röell van de gemeente Baarn. Deze editie was gekozen om de prijs te laten uitvoeren door een kunstenaar met een beperking uit Baarn.

 

In samenwerking met Special Arts is gekozen om een beeld van Biruta Schaap, kunstenaar bij FrontaalKunst in Baarn, in brons te laten gieten.

 

Het schilderen is voor Biruta Schaap de hoofdactiviteit. Haar werk komt voort uit haar directe belevingswereld en is meestal vrolijk en kleurrijk. Soms komen er wel vier zonnen voor in een schilderij. Een enkele keer maakt Biruta een uitstapje richting keramiek. Vanaf het begin maakt zij beelden die, zoals ze zelf zegt, uit haar blote hoofd komen. Haar beelden zijn meestal klein, ze zijn snel en schetsmatig gemaakt, soms gebruikt zij engobe of glazuur. Ook hier vindt zij inspiratie in de kleine dingen die zij ziet in haar omgeving. 

 

Het beeld voor de Cultuurprijs heet Hoepie de Takketrol. Biruta had vriendschap gesloten met Hoepie, zij vond het geweldig als mama voorlas uit het boek waar Hoepie in voorkwam.Hoepie de Takketrol is bij bronsgieterij Myron in Woudrichem gegoten. Hierbij kregen Biruta en collega kunstenaars uitleg over het proces van bronsgieter Jaap Hartman. Het beeld is volgens de ‘cire perdue’ of 'verloren was’ methode gegoten. Een vorm van gieten die al werd toegepast door in het oude Griekenland beroemde bronsgieters als Pidias, Skopas en Myron. 

 

De Cultuurprijs is een prijs voor organisaties of personen die zich inzetten voor het culturele leven van Baarn. Het gaat hierbij om cultuur in de ruimste zin van het woord.

 

Op de foto vlnr: Biruta Schaap, burgemeester Röell en winnaar Marc van Driel

Foto: Rens Brouns

 

 


ga terug Terug naar het overzicht