Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Blog
Terugblik: kinderen aan het woord
Maya Erasmus leidt rond

door Else Siemerink

 

 

Een wel hele bijzondere rondleiding vond plaats tijdens de uitreiking van de Publieksprijs van de Special Award 2015. De elfjarige Maya Erasmus gaf een tour aan een groep leeftijdsgenoten (én jonger!): een rondleiding voor en door kinderen. Na afloop spraken we Maya over hoe zij het had ervaren.
Een verslag van de rondleiding, met de ervaringen van de rondleidster.

 

Rondleiding door Maya Erasmus PB290274-1000

 

Maya Erasmus (links op de foto) vertelde dat ze het behoorlijk spannend vond om een rondleiding te geven. Maar het scheelde dat ze zich thuis voelt bij het onderwerp. Al vanaf haar zesde schildert ze twee keer per week op de Artis Ateliers. En met enige trots vertelt ze dat ze goed kan schilderen. Aangezien Maya bekwaam is in het onderwerp weet ze ook goed hoe je moet kijken naar een kunstwerk – dat viel meteen op. Ze kijkt immers met de ogen van een kunstenaar.


Door gesprekken met workshopdocente Jacqueline Lamme en door de catalogus goed door te nemen heeft Maya zich voorbereid op de rondleiding. En natuurlijk door de tentoonstelling zelf te bekijken. Ze had al snel voor ogen welke kunstwerken ze voorbij wilde laten komen. Een groepje kinderen (en stiekem aangehaakte volwassenen) volgde Maya langs de door haar geselecteerde werken.


De rondleiding startte bij het werk van Sophie Bergers, met als openingsvraag: “Wat vinden jullie van dit kunstwerk?” En toen riep een van de kleine deelnemers: “Tante Sophietje heeft dat gemaakt.” Maya bleek dus de neefjes en het nichtje van de kunstenares in de groep te hebben. “Een erg leuke gebeurtenis”, vond Maya zelf. Vervolgens ging het analyseren van het werk door. Ook bij de andere werken liet Maya de vragen open en ging ze in op de antwoorden van de deelnemers. Zo ontstond er een open en gezellige sfeer waarin de kinderen, in de woorden van Maya, “interessant en deels onverwacht” reageerden.

 

 20151112_123823

 

Maya vond de tentoonstelling zelf erg bijzonder omdat er heel verschillende kunstwerken te zien waren. Haar lievelingswerk is het werk ‘Tropische Natuur’ van Jeroen Pomp. “Er is zoveel te zien, je kan er uren naar kijken en kan er altijd weer iets nieuws in ontdekken”, aldus Maya. Bij dat kunstwerk bleef de groep dan ook aanzienlijke tijd staan en Maya liet alle deelnemers aan het woord over wat zij op Pomps kleurrijke doek tegen kwamen.


We hopen dat Maya een trend is gestart. Een rondleiding voor een door kinderen biedt een uniek perspectief en nieuwe inzichten, zoals alleen kinderen die kunnen geven. Dat kunnen ook de aanwezige volwassenen beamen. Voor kinderen die in haar voetsporen treden heeft Maya nog een waardevol advies: “Altijd rustig blijven, omdat de anderen toch niet weten of je een fout hebt gemaakt.”

 

Foto's: Renze Koenes