Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Blog
Uitreiking Special Award 2015 Publieksprijs

door Else Siemerink

 

 

Zondag 29 november in Museum Jan van der Togt. Het regent buiten, maar het is warm binnen. Al vroeg druppelen de mensen binnen. Om 14:00 uur begint het programma dat toe zal werken naar de uitreiking van de Special Award 2015 Publieksprijs aan het einde van de middag.

 

De middag staat bol van activiteiten. Het programma begint met een welkomstspeech van Tine Veldhuizen van Stichting Special Arts. Burgemeester Mirjam van ’t Veld krijgt daarna het woord. Ze spreekt zich uit over het grote talent van de genomineerden. Dat het zo bijzonder is dat zij zich creatief kunnen uiten en dat ze hoopt dat zij net zo’n goede burgemeester is, als de genomineerden kunstenaars.

 

Vervolgens wordt er poëzie voorgedragen, door stadsdichter Matthijs den Hollander, en genomineerden Gijs Ambrosius en Hendrik Frankena. Waar Gijs met theaterstem het woord neemt en er zelfs een kleine show van maakt, is Hendrik iets terughoudender. Zijn gedichten worden zowel door hemzelf als door stadsdichter Matthijs voorgedragen. En na Hendrik’s gedicht over Sinterklaas buldert de zaal van het lachen.

 

 

 20151120_104620

 

 Gijs Ambrosius    Matthijs den Hollander en Hendrik Frankena

 

 

Na deze ‘stand up poëzie’ verspreidt het publiek zich door de tentoonstelling en worden er verschillende rondleidingen gegeven. De 13-jarige Maya leidt andere kinderen - en er haken stiekem ook wat volwassenen aan - rond langs haar favoriete schilderijen en Paola de Bruijn, selectiecommissielid van Special Arts duikt met het publiek de diepte in bij steeds twee schilderijen waarin ze samen volgens de Visual Thinking Strategies methode analyseren wat er op het doek gebeurt.

 

Ondertussen is er de masterclass Filmen met je smartphone gaande, wordt er door John Nijland voor muzikaal vertier gezorgd en worden er verwoed vogels geteld in de tentoonstelling voor de prijsvraag Vogels tellen. In het inspiratie-atelier verzorgt Jacqueline Lamme haar workshop Ik zie een vogel en jong en oud kruipt achter de ezel om, eerst met oliepastelkrijt en daarna met waterverf, een vogel te schilderen.

 

En dat is nog niet alles. Er wordt rondgeleid door bijzondere kunstenaars en veel van de genomineerden dartelen in de buurt van hun werk om vragen van bezoekers te beantwoorden. Ook worden kunstenaars geïnterviewd over hun werkwijze en zo vertelt Moniek Gerrits bijvoorbeeld dat zij zowel fotografe als schilder is en op de academie heeft gezeten.

 

Dan is het eindelijk zo ver. Alle aanwezige kunstenaars worden naar voren geroepen. En in een gezellige opstelling staan ze in spanning af te wachten terwijl John Nijland nog een nummer speelt. En dan komt hij binnen: André van Duin. Het is toch geen grapje! Het klikt en flitst door de zaal. En na een korte introductie van Tine Veldhuizen en directeur van het museum Jan Verschoor neemt André het podium. Aan hem de eer de Publieksprijs uit te reiken. Hij verklapt dat de tussenjury het werk ‘rock & roll’ vond en bouwt met een paar Van Duin grappen de spanning verder op. En de winnaar is …. Marjolein van den Doel!

 

Marjolein komt het podium op en neemt de cheque van € 1500,- in ontvangst die ze verder in haar kunstenaarschap mag steken – “of kan inwisselen bij de Albert Heijn”, aldus André. Een beetje beduusd maar duidelijk gelukkig wordt ze door André omarmd. 

 

  

 

 20151120_104620

 

     

 

Als kers op de taart worden er kleine gebakjes uitgedeeld met een eetbare afbeelding van de kunstwerken van de winnaar erop. En die worden dankbaar door de bezoekers opgegeten. En ook Marjolein eet dankbaar haar eigen kunstwerk op.

 

 

 

 20151120_104620

 

     


De Special Award 2015 expositie in Museum Jan van der Togt is nog te bezoeken tot en met 6 december 2015.