Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Special Award 2015Feestelijke prijsuitreiking in Amstelveen

door José Vorstenbosch - Foto's Claudia Kamergorodski

 

  

“Al een uur voor aanvang van deze bijeenkomst liep het hele dorp vol. Wat een geweldig enthousiasme!” Met deze woorden opent Jan Verschoor, directeur van Museum Jan van der Togt in Amstelveen, op 3 november de feestelijke middag waarop de prijzen van de Special Award 2015 worden uitgereikt. “Wij hebben deze tentoonstelling met veel plezier ingericht. Het is echt mooi geworden.”

 

 5086_Opening expo Special Award

 

Ook burgemeester Mirjam van ‘t Veld is zeer verrast door het geëxposeerde werk van de genomineerde kunstenaars. “Fantastisch, al die prachtige kunstwerken! Eerlijk gezegd ben ik een beetje jaloers. Het lijkt me heerlijk als je je energie kwijt kunt in het maken van kunst, waardoor er iets moois ontstaat waar andere mensen van kunnen genieten.” Ze wijst erop dat alle kunstenaars van wie het werk op de tentoonstelling te zien is trots mogen zijn. “Jullie kunstwerken hangen in een echt museum. Misschien wordt het gekocht door bezoekers die het thuis ophangen. Dan heb je het echt gemaakt!”

 

“In de kunst bestaan geen winnaars”, had Joost van den Toorn, voorzitter van de tussenjury, al geschreven in de catalogus. “Kunstwerken moet je naast elkaar zien.” En toch wist de tussenjury uit de inzendingen van ruim 250 kunstenaars 39 mensen te kiezen die zij wilden nomineren voor de prijzen van de Special Award 2015. Dick van den Toorn, acteur en net als zijn broer liefhebber en verzamelaar van Outsider Art, geeft die middag aan hoe moeilijk de keuze van de eindjury was. “Het niveau was zeer hoog, daarom hebben wij naast de prijzen vier eervolle vermeldingen toegekend.”

 

 

 5152_Opening expo Special Award-kl

 

Terwijl de spanning in de zaal stijgt, maken hij en medejuryleden Arthur Prins en Rosemin Hendriks eindelijk de prijzen bekend: Derk Wessels (eerste prijs), Gijs Ambrosius (tweede prijs), Joke van Rede Spies (derde prijs) en Hendrik Frankena (jong talent-prijs). Met bloemen en een certificaat gaan de winnaars en de kunstenaars met een eervolle vermelding gezamenlijk op de foto. Ook hun familie en begeleiders leggen dit bijzondere moment vast. Diana Monissen, bestuursvoorzitter van Special Arts, wijst er nog eens op dat eigenlijk alle genomineerden vandaag prijswinnaar zijn. Derk Wessels nodigt zij uit de tentoonstelling samen met haar officieel te openen.

 

 

5188_Opening expo Special Award

 

De aanwezige kunstenaars en hun gasten zwermen uit over de zalen van het museum, op zoek naar hun eigen werk. Op de vraag of hij had verwacht in de prijzen te vallen, antwoordt Hendrik Frankena: “Stiekem een beetje.” David Iserief, begeleidend kunstenaar bij de Witte Olifant in Almere, het atelier waar de kunstenaar werkt: “Het is heel leuk dat hij op deze manier erkenning krijgt. De humor van Hendrik is zijn kracht. Ik vind het werk dat hier tentoongesteld is sowieso veel interessanter en echter dan wat ik in de meeste musea zie.” Ook Moniek Gerrits, die een eervolle vermelding krijgt, staat trots bij haar werk. Al een jaar of vijf combineert ze daarin fotografie en schilderkunst, op een manier die bij de jury in de smaak viel. “Mijn werk gaat over de verschillende lagen in het waarnemen van de realiteit.”

 

Gijs Ambrosius, winnaar van de tweede prijs, is een beetje beduusd over alle belangstelling. “In mijn werk probeer ik grijstonen als kleuren te benaderen. Door de pracht van kleuren raak ik in de war. Ik verlang er wel naar om in kleur te gaan werken, ik weet alleen nog niet wanneer.” De jury prees de bedwelmende ruimtelijke werking in zijn werk, waar de beschouwer geen greep op krijgt. “Het zijn eigenlijk organische patronen die ik uitwerk. Ik probeer door te dringen in de zwaartekracht.” Ook Eddy Tijink is duidelijk verguld met zijn eervolle vermelding. Hij laat zien hoe hij met stift op een groot doek een modewinkel heeft verbeeld. “Ik heb er bijna een maand aan gewerkt.”

 

Na een mooie middag gaat iedereen, met of zonder prijs, trots naar huis. Alle genomineerde kunstenaars maken nog kans op de publieksprijs, waar tot en met 20 november op gestemd kan worden. De winnaars kunnen alvast gaan nadenken hoe zij het gewonnen geldbedrag, bedoeld voor deskundigheidsbevordering, willen inzetten. Gijs Ambrosius: “Ik zou graag op groter formaat willen werken. En ik wil een bezoek brengen aan verschillende musea om kennis en inspiratie op te doen.”

 

José Vorstenbosch

 

Amstelveenweb wijdde ook een bijzonder item aan de uitreiking van de prijs. Bekijk het hier: http://www.amstelveenweb.com/nieuws-Derk-Wessels-won-de-Special-Award-2015