Special Award 2015-kl
 

 

Amersfoort, 15 oktober 2015


Persbericht


Special Award 2015 in Museum Jan van der Togt:
bijzondere kunst van buitengewone kunstenaars

 

De Special Award is dé driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap. Van 29 oktober tot en met 6 december 2015 zijn in Museum Jan van der Togt de kunstwerken van de 39 genomineerde kunstenaars van 2015 te zien. De winnaars worden tijdens de tentoonstelling bekendgemaakt.

 

Ruim 250 kunstenaars zonden ieder drie kunstwerken in voor de Special Award 2015. Een tussenjury – bestaande uit galeriehouder Nico van der Endt, beeldend kunstenaar Emo Verkerk en beeldend kunstenaar en Outsider Art verzamelaar Joost van den Toorn – selecteerde hieruit 39 kunstenaars. Joost van den Toorn, voorzitter van de tussenjury: “De criteria die wij hanteerden hadden te maken met een eigenzinnige beeldtaal, authenticiteit, een herkenbaar handschrift en een duidelijke artistieke spanning.”

 

Prijsuitreiking
Op dinsdag 3 november maakt de eindjury, die gevormd wordt door onder meer beeldend kunstenaar Lucassen, beeldend kunstenaar Rosemin Hendriks en toneelspeler en Outsider Art verzamelaar Dick van den Toorn, de prijswinnaars van de Special Award 2015 bekend. Aansluitend wordt de tentoonstelling officieel geopend.

 

Publieksprijs

Voorafgaand aan de eindtentoonstelling was er deze zomer een reizende tentoonstelling van de genomineerde kunstwerken, gecombineerd met regionale fietsroutes. Langs deze bijzondere routes in vijf regio’s in Nederland kon het publiek de kunstwerken van de genomineerde wedstrijd-deelnemers bij unieke locaties, waaronder ateliers, musea en speciale horecagelegenheden, bewonderen en meestemmen voor de publieksprijs.

Nog tot en met 20 november kan er via de website www.specialaward.nl hiervoor gestemd worden. Op zondagmiddag 29 november wordt de publieksprijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Jan van der Togt uitgereikt.

 

In de tentoonstellingsperiode zijn er speciale rondleidingen, workshops voor kinderen en masterclasses voor kunstenaars met een handicap. Daarnaast is in het museum een atelier ingericht waar regelmatig kunstenaars aan het werk zullen zijn. Binnenkort is het programma te lezen via: www.jvdtogt.nl en www.specialaward.nl.

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstcatalogus. Een groot deel van de geëxposeerde kunstwerken is te koop.

 

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54

www.jvdtogt.nl

 

Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

 


Special Arts

De Special Award 2015 is een initiatief van Stichting Special Arts Nederland. Deze stichting heeft tot doel: het stimuleren en vergroten van de kunst­ en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en het ondersteunen van kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van hun pure talent.

De Special Award 2015 wordt mogelijk gemaakt door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars.

  

 

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

 

Voor meer informatie en/of fotomateriaal kunt u ons bellen of mailen
Tine Veldhuizen: (033) 432 80 33 / (06) 4992 2670 of t.veldhuizen@specialarts.nl  

Tomas Hillebrand: (020) 641 57 54 of tomashillebrand@jvdtogt.nl
www.specialaward.nl

www.specialawardkunstroute.nl

 

 


Al 30 jaar richt Stichting Special Arts Nederland zich op kunst en handicap. Special Arts heeft als doelstelling het stimuleren en vergroten van de kunst- en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en het ondersteunen van kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van hun pure talent. Daarnaast brengt de stichting de kunstuitingen voor het voetlicht.

De stichting richt zich op alle kunstdisciplines: beeldend, theater, muziek, dans en poëzie en op alle mensen met een handicap: verstandelijk, psychisch en fysiek.

Wij beheren een landelijke galerie- en kunstuitleencollectie van ruim 2.500 kunstwerken van bijna 500 kunstenaars.

 

 

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen