Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

 

Masterclass productanalyse: Ster of Vraagtekenproduct?

door Ingrid Wiechers, directeur Klant & Commercie bij De Friesland Zorgverzekeraar

 

Creatieve dagbestedingateliers brengen allerlei producten op de markt die met veel aandacht bedacht en gemaakt zijn. Toch verkoopt het ene artikel beter dan het andere. Waar dat precies aan ligt, is vaak een raadsel. Tijdens deze interactieve masterclass onderworpen de deelnemers hun ster- en vraagtekenproducten onder leiding van Ingrid Wiechers aan een kritische analyse.

  4644_SpecialArts Inspiratiebijeenkomst

 

Een product is niet alleen een gebruiksvoorwerp, maar ook drager van beelden. De kleur, de vorm, het dessin en materiaal spreken gezamenlijk een visuele taal. Een product kan een hippe, eigentijdse, tijdloze of ouderwetse uitstraling hebben. Ook de presentatie is van belang: een sterproduct kan toch een vraagtekenproduct worden als het niet aantrekkelijk wordt gepresenteerd. Naast de prijs, kwaliteit en functionaliteit spelen al deze aspecten een rol bij de keuze om wel of niet tot aankoop over te gaan.

 

De deelnemers bekeken de meegenomen producten met de blik van de kritische klant. Waarom wil een paraplu met aan de bovenzijde een kleurrijk patroon niet verkopen? Misschien is het dessin toch te opvallend voor een gebruiksvoorwerp, of de prijs te hoog voor een product dat nogal vaak kapot gaat of verloren wordt. Een kussen gemaakt van allerlei stukken stof komt door de kleur- en materiaalverschillen erg druk over, maar zou in een design woonwinkel goed tot zijn recht kunnen komen. En een knuffel van stof met allerlei leuke applicaties roept direct vragen op over de veiligheid voor de doelgroep. Ook de vorm is belangrijk. Een kunstzinnige decoratie creëert van een voorraadpot een sterproduct. Tegelijkertijd heeft dezelfde decoratie niet de kracht om mensen enthousiast te maken over een bloempot.

 

Bij sterproducten lijken alle aspecten te kloppen. Een modern ogende schaal, met een gedetailleerd en toch rustig patroon, wordt dan een schilderij voor op tafel. Een prachtig verpakt boekje met kleurrijke kaft een mooi en betaalbaar cadeau om weg te geven. En van een stoer krukje van steigerhout met een stilistisch geborduurde zitting wordt iedereen hebberig.

 

Tips van Ingrid Wiechers
1. Bepaal van te voren voor wie je het product maakt
2. Let op afwerking en detail
3. Volg de trends op het gebied van vorm en kleur

 

Trends 2016
1. Organische en ovale vormen
2. Haakwerk en gebreide woonaccessoires, ook vilt, ijzerwerk en keramiek
3. Poeder- en huidskleuren, natuurtinten blauw en groen, oker en goud
4. Botanische tuinen en prints