Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

Zonnige start voor de Special Award 2015 Kunst Fiets Routes

 0908_Special Arts Fiets Route-kl

 

Na zijn toespraak en het in ontvangst nemen van het routeboekje, klom de Baarnse burgemeester Röell op de Special Award-fiets. Onder luid gejuich van kunstenaars, familie, begeleiders, bestuursleden en belangstellenden reed hij door de buitenpoort van Kasteel Groeneveld. Een vrolijke start van de Special Award 2015 Kunst Fiets Routes.

 

Buiten het hek nam theaterambassadeur van Special Arts Art-Jan de Vries de fiets van de burgemeester over. Hij reed op kop van de groep van ruim veertig fietstochtdeelnemers waaronder zeven van de 39 genomineerde kunstenaars.

Onderweg zou worden gestopt bij twee exposities op verschillende locaties, met elk drie werken van één genomineerde kunstenaar. In de kasteelhal waren er ook al drie te bezichtigen. 

 

 

Stemmen

De eerste stop was bij Amerpoort Cultureel Centrum waar de fietsers hartelijk werden ontvangen door Paul Willems, bestuurder van Amerpoort. Binnen stond muzikant Ronald Overduin, cliënt van Sherpa, alweer achter zijn keyboard. Ronald had ook het Special Award openingslied verzorgd bij het kasteel. 

 

In de hal hingen drie prachtige werken van genomineerd kunstenaar Piet Schopping. Piet was voor deze gelegenheid ook op de fiets gestapt. Leuk: door het scannen van de QR-code van de expositie kan iedereen er ter plekke op stemmen. In Amerpoort dus op kunstenaar Piet.

 

Iedereen kreeg de gelegenheid een kijkje te nemen in de ateliers, kunstenaars te ontmoeten en hun werk te bekijken. Een jonge meubelmaker, trots te midden van zijn zelfbeschilderde meubelstukken: “Wilt u graag een tafeltje? Dan zal ik die voor u maken.”

 

 

Kunst en wonen

De tweede bestemming was Woonwarenhuis Nijhof. De klanken van Ronalds keyboard en zijn herkenbare stemgeluid waren al bij aankomst hoorbaar. Enkele ouders begonnen spontaan te dansen in de zon.

 

Tussen de vloerkleden, lampen en designstoelen, was het woord aan directeur Jan Nijhof 

“Binnenkort verkopen we hier Chinese kunst,” aldus Nijhof. “Erg mooi, maar dicht bij huis worden ook prachtige dingen gemaakt. Dat weet ik eigenlijk pas sinds kort. Ik kan nog niets concreets toezeggen, maar het lijkt mij mooi om werken van deze bijzondere kunstenaars te gaan verkopen.” Dat is veelbelovend.

 

Na dit goede nieuws introduceerde Tine Veldhuizen van Special Arts het tentoongestelde werk van genomineerde kunstenaar Jeroen Pomp, zelf niet aanwezig. Daarna zette ze vijf genomineerde kunstenaars in het zonnetje door hun werk in de catalogus aan het publiek te laten zien, en het lovende commentaar van de tussenjury voor te lezen. Louis Stam, Job Exel, Marion Ruitenbeek, Rico van Amelsvoort en Saskia Offerman namen om de beurt alle complimenten bescheiden, maar met ogen die straalden, in ontvangst .

 

Buiten straalde nog steeds de zon en terug bij Kasteel Groeneveld kon onder het genot van koffie en thee worden teruggekeken op een geslaagde fietsroute.

 

 

Volledige route

De route die werd afgelegd, was slechts een voorproefje. De complete Kunst Fiets Route is vijftig kilometer lang, in en rond Baarn, Soest, Hilversum en Amersfoort. Maar omdat het een achtvorm heeft kun je makkelijk kiezen voor één lus van vijfentwintig kilometer. Onderweg kom je langs kunstateliers, culturele hoogtepunten en door mooie landschappen.

 

Deze zomer volgen nog vier routes in Nederland, zodat uiteindelijk iedereen de mogelijkheid heeft het werk van kunstenaars met een handicap te bekijken.

 

 

Special Award Kunstcatalogus

Bij de opening werd het eerste exemplaar van de Special Award 2015 Kunstcatalogus met de kunstwerken van alle genomineerde kunstaars overhandigd aan Ine van Hest, directeur van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars. Dit fonds maakt de Special Award 2015 mogelijk. De catalogus is te koop via de startpunten van de fietsroute en Special Arts.

 

 

 

Fenna Riethof

 

Foto-album Opening Special Award 2015 Kunst Fiets Routes

www.specialawardkunstroute.nl/index.php/midden/