Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

DSC_0024

 

Donderdag 29 januari 2015

Nationale Poëziedag in Kunstlocatie Würth

 

Yannick

 

Mijn vriendje aardig
Boem boem boem van mijn hart
Verliefd zijn
Een knappe jongen
Mooie bril
Hart

 

“Nee, ‘Hart’ moet weg, is te veel”, zegt de maker van het gedicht beslist. Het laatste woord ‘Hart’ wordt weggehaald en de schrijver kijkt tevreden naar haar gedicht.
In het kader van de Nationale Poëzieweek hebben Stichting Special Arts en Kunstlocatie Würth op woensdagochtend 29 januari 2015 een workshop ‘Gedichten schrijven’ georganiseerd op de Kunstlocatie Würth ’s-Hertogenbosch. Deze werd gegeven door het educatieteam van Kunstlocatie Würth waarbij de methode Het Gedichtenlaboratorium (www.poezie.specialarts.nl) als basis is gebruikt. Een groep van 12 mensen met een verstandelijke handicap van dagcentrum De Schalm van Cello-zorg uit ’s-Hertogenbosch namen deel.


Het thema is Verliefd, de deelnemers schrijven een papier vol met woorden waar ze aan denken bij dit thema of noemen de woorden op zodat anderen ze voor hen kunnen opschrijven.
De deelnemers zijn nog voorzichtig en een beetje gespannen, de meesten hebben nog nooit een gedicht geschreven.
Uit alle opgeschreven woorden kiezen ze twee woorden waar ze een gedicht mee willen schrijven. Als de eerste versie is geschreven, wordt het gedicht bijgeschaafd totdat de deelnemer tevreden is. Het gedicht wordt in een afbeelding van een oog geschreven, met als titel de naam op wie de deelnemer een oogje heeft. Deze ogen zijn tevens verwant aan de huidige tentoonstelling in Kunstlocatie Würth: OOG in OOG.


De deelnemers zijn trots op hun gedichten en dragen ze één voor één voor. De spanning aan het begin van de workshop heeft plaats gemaakt voor een uitgelaten en vrolijke stemming.
Als laatste mogen alle deelnemers twee poëziekaarten van Het Andere Gedicht uitkiezen.
Als dank voor de inspirerende ochtend ontving het educatieteam-lid van Kunstlocatie Würth spontaan een paar zoenen.

 

 

In 2013 werkte Kunstlocatie Würth al samen met Stichting Special Arts Nederland, welke de belangen behartigt van kunstenaars met een beperking in Nederland. De toenmalige tentoonstelling Step Outside – met 80 kunstwerken van buitengewone mensen uit de verzameling Würth en Stichting Special Arts Nederland werd destijds geopend door Prinses Annette van Oranje-Nassau.

 

 


ga terug Terug naar het overzicht