Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

Wethouders in gesprek met Special Arts en Jans Pakhuys

Partners gezocht voor kunstzinnige dagbesteding


Op 6 maart overhandigde Tine Veldhuizen van Special Arts de publicatie Financiële aspecten rondom beeldende kunst aan de Amersfoortse wethouders Pim van den Berg (o.a. Cultureel Klimaat) en Bert Lubbinge (o.a. Zorg en Welzijn). Een mooie aanleiding voor een gesprek over nieuwe samenwerkingsvormen binnen de gemeente.

 

P3060024

Hoe zorg je ervoor dat kunstenaars met een beperking hun talenten kunnen blijven ontwikkelingen? Dat vervoer en begeleiding voor deze bijzondere doelgroep betaalbaar blijven? Vanaf 2015 valt dagbesteding onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die door gemeenten wordt uitgevoerd. Deze decentralisatie gaat gepaard met een flinke bezuiniging. Om vooruit te lopen op de ontwikkelingen en de financiële weerbaarheid van dagbestedingateliers te versterken biedt Special Arts handreikingen aan. Ook organiseert deze landelijke stichting op het terrein van kunst en handicap, gevestigd aan de Zonnehof in Amersfoort, stimulerende activiteiten voor verschillende kunstdisciplines.


Diverse mogelijkheden

De overhandiging van de nieuwste publicatie aan de wethouders was een mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen over mogelijke samenwerkingsvormen in de gemeente Amersfoort. Daarbij was ook Ida Vaessen aanwezig, Coördinator Kunst bij zorgorganisatie Amerpoort, werkzaam vanuit de dagbestedingslocatie Jans Pakhuys in het centrum van Amersfoort. Jans Pakhuys verkoopt kunstwerken en artistieke producten, verzorgt jaarlijks een prachtige kunstagenda en is één van de ateliers die is geïnterviewd voor de publicatie.

De centrale vraag was hoe je kunstenaars met een beperking een plek kunt geven in de gemeentelijke ontwikkelingen en initiatieven. Tijdens het gesprek passeerden diverse mogelijkheden de revue. Zoals samenwerking met het nieuwe Eemhuis, waar verschillende culturele instellingen binnenkort onder één dak komen. En waarom geen Literair Diner wijden aan de poëziewedstrijd die Special Arts dit jaar wil organiseren?


Ecoduct voorzien van kunst

De activiteiten van Jans Pakhuys laten de maatschappelijke waarde zien van kunst gemaakt door mensen met een beperking en zetten deze kunstenaars in hun kracht. Dit jaar is in het Jopie Huisman Museum in het Friese Workum bijvoorbeeld de tentoonstelling MooiZooi! te bewonderen en gaan kunstenaars van Amerpoort voor de derde keer een ecoduct in de omgeving van Amersfoort voorzien van kunst. Jans Pakhuys en Special Arts zijn ook met elkaar in gesprek over het aanbieden van workshops voor bedrijven. Special Arts vindt het van groot belang dat goede praktijkvoorbeelden op het terrein van kunstzinnige dagbesteding landelijk gedeeld worden en wil daar als kenniscentrum een actieve rol in spelen.

 

Foto: Ida Vaessen (Amerpoort), wethouder Pim van den Berg, wethouder Bert Lubbinge en Tine Veldhuizen (Special Arts)
Kunstwerk: Carolien Kraamer, Parasol


ga terug Terug naar het overzicht