Nieuwsbrief Special Arts november 2013

 

 

Sinterklaas is in het land en het einde van het jaar nadert...

10273 GVR0505 1625... een passend moment om u attent te maken op de prachtige kunstproducten van mensen met een handicap. Kijkt u rond in onze collectie, samengesteld vanuit ateliers uit heel Nederland... Bijzondere kunstcadeaus van een klein geschenk - bijvoorbeeld voor een maatschappelijk betrokken accent in de schoen of het kerstpakket - tot grotere uniek vervaardigde cadeaus.
Mocht u nog op zoek zijn naar een passende kerstkaart of een inspirerende locatie voor uw eindejaarsbijeenkomst? Ook dit kan bij Special Arts.

 

Mattijs Hazewinkel, Sint Nicolaas

 

 

 

 

 

 

 


 

Een selectie uit de kunstcadeaus

Bekerset twee stuks-vrijstaand.jpg Koe met vleugels Engeltje-v1 Notitieboeken
Kunstmokjes Kinderboek Kerstengel Kunstnotitieboek


Kijkt u rond in onze collectie... 

Niks te gek vervult wens van kunstenaar Marcel Wiemers

In Niks te gek! proberen mensen met een verstandelijke beperking samen met presentator Johan Overdevest hun droomwens te verwezenlijken.

Kunstenaar Marcel Wiemers (43) werkt met veel plezier bij Kunst-Lijn 3. Hier schildert en boetseert hij en maakt striptekeningen. Deze striptekeningen bestaan vaak uit cartoons over de politiek en zijn grote wens is om met een van die cartoons in een landelijke krant te staan. Geniet van de prachtige uitzending:

Marcel Wiemers NTR 

Kerstkaarten

Binnen de kunstuitleencollectie van Special Arts vindt u ook diverse kunstwerken voor een prachtige kerstkaart.
Een aantal ideeën:

 

13198 GVR1209 4774 11367 GVR0806 6309 561 GVR1101 7721 11861 GVR0904 2786
Ineke de Jong,
Fantasie engel
Mirella Hollemans,
Huis in sneeuw

Els Schinkel,
Zonder titel

Roel Heijmans,
Engel met tulp

 

Drukwerk door Special Arts te verzorgen vanaf 100 stuks. 

Kunstenaars beschilderen panelen voor Het Papageno Huis

Onthulling Papageno HuisHet Papageno Huis wordt een bruisend centrum vol rust waar jongeren met autisme worden begeleid naar zelfstandig wonen en waar een hele reeks activiteiten met veel muziek wordt gerealiseerd met speciale aandacht voor integratie. Begin deze maand is het kleurrijke startsein gegeven voor de bouw. Kunstenaars van diverse ateliers hebben panelen beschilderd, die bevestigd zijn op de luiken waarmee het huis is geblindeerd. Meewerkende ateliers: Atelier 23, Atelier Apeldoorn, Jans Pakhuys, Kijkoor, Magenta, Pand 18, De Wijde Doelen en De Witte Olifant. lees meer

 

 


 

Special Arts activiteiten

De activiteiten van Special Arts zijn gericht op het zichtbaar maken van kunstuitingen van mensen met een handicap en het stimuleren van kennisontwikkeling en kennisdeling.

Activiteiten die in het afgelopen half jaar hebben plaatsgevonden:


 

Symposium en Festival Podiumkunsten Lof der Zichtbaarheid

Lof der Zichtbaarheid cover verslagVrijdag 14 juni 2013 stond in het teken van theater, dans, en muziek met mensen met speciale wensen.

Klik hier voor een kleurrijk beeld- en tekstverslag van deze inspirerende en feestelijke ontmoeting vol kennisdeling en podiumkunst. Meer foto's

 

Het Symposium en Festival Lof der Zichtbaarheid is mede mogelijk gemaakt door:

SPZ, Stichting Dijkverzwaring, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht, NSGK, K.F. Hein Fonds, Stichting De Boom, Stichting Elise Mathilde Fonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds NutsOhra, Hélène de Montigny Stichting.

 

 

 

 

 


Special Arts Netwerkbijeenkomst: denk buiten bestaande kaders

Bas van der Veldt P9240014Op 24 september 2013 waren ruim honderd professionals uit de wereld van kunst en handicap te gast bij AFAS Software in Leusden. In deze commerciële omgeving werden ze geïnspireerd door prikkelende presentaties en pakkende praktijkvoorbeelden rondom de veranderingen in de zorgfinanciering.

 

Kernboodschap van de bijeenkomst: wacht niet af, maar neem initiatief en denk buiten de bestaande kaders. Veel meer over deze inspirerende bijeenkomst is te lezen op het digitale kennisplatform van Special Arts: kennisplatform.specialarts.nl

 

Dit interactieve platform maakt samenwerking, uitwisseling en kennisdeling tussen professionals, docenten en begeleiders mogelijk.

 


 

Als kunstaanbieder gevonden worden via www.specialarts.nl

Special Arts heeft een zoekmodule ontwikkeld, die het kunstaanbod voor mensen met een handicap in kaart brengt. Via de Special Arts website kunnen kunstaanbieders eenvoudig gevonden worden. Ruim driehonderd aanbieders van kunstactiviteiten voor mensen met een handicap in heel Nederland zijn al opgenomen.

Via deze module zien Wmo-medewerkers van gemeenten, ouders of verzorgers van mensen met een handicap en andere geïnteresseerden eenvoudig welke kunstactiviteiten er in hun regio te vinden zijn.

Via een login is het voor kunstaanbieders mogelijk deze presentatiepagina's zelf te vullen met informatie over visie, werkwijze, doelgroep en activiteiten. Een inlogcode sturen wij op aanvraag toe.

 

Bekijk de pagina van Kunstwerkplaats Daeldersplak.
Financiële aspecten rondom beeldende kunst
Handreiking voor dagbestedingateliers en kunstenaars

Cover Financiele aspecten

In samenwerking met bureau HHM heeft Special Arts een onderzoek uitgevoerd onder dagbestedingateliers en zelfstandige kunstenaars met een handicap.
Onderwerp van onderzoek waren vragen als:

- Hoe bepaal je de prijs van een kunstwerk?

- Krijgt de kunstenaar een vergoeding als zijn kunstwerken worden verhuurd of verkocht?

- Welke afspraken over eigendom, auteursrecht en exploitatie van kunstwerken worden vastgelegd?

Naast de resultaten van het onderzoek biedt de publicatie Financiële aspecten rondom beeldende kunst informatie over auteursrecht, de inhoud van een kunstcontract, commerciële activiteiten in relatie tot uitkeringen en de btw-positie van dagbestedingateliers en zelfstandige kunstenaars.

Met deze handreiking wil Special Arts bijdragen aan de professionalisering en toekomstbestendigheid van dagbestedingateliers en daarmee aan de kunstbeoefening door kunstenaars met een handicap.

 

Klik hier om de publicatie te bestellen.

 Komende projecten

Het Andere Gedicht

Het Andere Gedicht is een gedichtenwedstrijd voor mensen met een verstandelijke handicap, ondersteund met digitaal didactisch materiaal en workshops, uitmondend in een gedichtenbundel en een theaterpresentatie. Verwachte startdatum: eind 2013/begin 2014 Lees meer

 

Special Award 2014

Na de prachtige Special Award wedstrijd in 2011 starten voorzichtig de voorbereidingen voor de editie 2014. 

De driejaarlijkse Special Award bestaat uit twee delen:

1. een wedstrijd, met voor de winnaars een stimuleringsprijs en

2. een tentoonstelling van de genomineerde werken met een catalogus.

Op het kennisplatform.specialarts.nl zal deze beeldende kunst wedstrijd voor mensen met een handicap aangekondigd worden.

 


 

Preview tentoonstelling MooiZooi!

MooizooiKunstenaars van atelier Jans Pakhuys hebben zich laten inspireren door schilder Jopie Huisman. De manier waarop zij en Jopie Huisman omgaan met hun kunst, is bijzonder en treffend. Niet gehinderd door ‘wat hoort’, maar luisterend naar hun gevoel en vanuit een grote passie.

De preview van dit bijzondere kunstproject met de titel MooiZooi! is tot en met 18 januari te bewonderen in de Special Arts Galerie in Amersfoort. Hier zijn naast enkele MooiZooi! topstukken ook twee replica’s van Jopie Huisman te zien. Vanaf 17 februari 2014 is de tentoonstelling te zien in het Jopie Huisman museum. lees meer

 


 


 

Meer...
* Kijk in de landelijke agenda van voorstellingen, exposities, muziekuitvoeringen, manifestaties en meer. Heeft u zelf ook een activiteit voor de landelijke agenda? Klik dan hier voor het aanmeldformulier op deze website.

 

* Het volgende nummer van Kunstmagazine pArt verschijnt eind december. U ontvangt pArt nog niet? Meldt u zich dan nu aan voor een abonnement. Special aanbieding: een abonnement tot eind 2014 (4 nummers) voor slechts € 24,00!

 

* Nu verkrijgbaar: de digitale geactualiseerde versie van Toekomst èn perspectief voor dagbestedingateliers. Klik hier om de publicatie te bestellen.

 

* Volg ons ook via twitter @SpecialArtsNL

 Graag informeren wij u uitvoeriger over de onderwerpen in deze nieuwsbrief. Hiervoor kunt u contact op nemen met:

Tine Veldhuizen, Account- en projectmanager, 033 4328033.

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen