Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

‘Kunst Inclusief’ is genomineerd voor de Gehandicaptenzorgprijs 2012, in de categorie ‘Beste onderzoekspublicatie’.


Op 21 november wordt de winnaar bekendgemaakt. Het onderzoek “Kunst Inclusief” is tussen 2008 en 2010 uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Arnhem Nijmegen in samenwerking met Special Arts. Projectleider was Toinette Loeffen van de Hogeschool Utrecht.

 

De prijs is een initiatief van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De prijs wordt uitgereikt in twee categorieën, namelijk ‘Beste onderzoekspublicatie’ en ‘Beste praktijkproduct’. Met deze prijs wil de VGN kennisontwikkeling en -verspreiding en verdere professionalisering van de medewerkers in de gehandicaptenzorg stimuleren.

 

Kunstparticipatie voor mensen met beperking


Het project Kunst Inclusief wilde de mogelijkheden van kunstparticipatie voor mensen met een beperking bij reguliere kunstinstellingen vergroten. Het merendeel van deze mensen beoefenen hun artistieke activiteiten namelijk binnen de kaders van dagbesteding en zorgateliers. Toinette Loeffen wilde dat met haar onderzoeksteam graag veranderen.

 

‘Grote impact’


Volgens Loeffen heeft ‘Kunst Inclusief’ landelijk een grote impact gehad en veel in beweging gebracht. Loeffen: “Naar aanleiding van dit project zijn diverse cursussen ontwikkeld, bij onder meer de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Kunstfactor. Docenten van de hogeschool zijn nu beter toegerust om mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking bij hun artistieke ontwikkeling te ondersteunen; en kunstvakdocenten zijn gestimuleerd om daadwerkelijk zowel inclusief - samen met mensen zonder handicap - als exclusief met deze groep aan de slag te gaan.”

 

Loeffen wijst ook op het initiatief van Mee Gelderse Poort dat - als vervolg op Kunst Inclusief - een project heeft opgezet om de cultuurparticipatie voor mensen met een beperking in Gelderland daadwerkelijk te verbeteren. “En professionals op de tentoonstelling Art Brut Biennale in 2012 gaven aan veel te hebben gehad aan de producten van ons project”, aldus een trotse Loeffen.

 

Op woensdagmiddag 21 november maakt de jury de twee winnaars van de Gehandicaptenzorgprijs bekend in de Geertekerk in Utrecht. De winnaars ontvangen € 10.000,- en een sculptuur van kunstenaar Evert Bolt. De overige genomineerden ontvangen een aanmoedigingsprijs van € 2.500,-.

 

Meer informatie


Wilt u meer weten over ‘Kunst Inclusief’? Ga dan naar: www.kunstinclusief.nl.

Meer informatie over de Gehandicaptenzorgprijs vindt u op www.vgn.nl.


ga terug Terug naar het overzicht