Nieuwsbrief Special Arts augustus 2011

 

De genomineerden zijn…

 

 

 

De Special Award is inmiddels in een vergevorderd stadium. De wedstrijd is afgerond en de tentoonstellingen zijn in voorbereiding, evenals de catalogus.

De Special Award is en wordt een bijzonder evenement: in de eerste plaats vanwege de prachtige kunstwerken die zijn ingezonden, door de vormgeving van de tentoonstelling in Amersfoort, door de bijzondere locaties - de Woonbeurs Amsterdam en Paleis Soestdijk - en vanwege een schitterende catalogus!

In deze nieuwsbrief een update van de stand van zaken.

 

Er hebben bijna 200 kunstenaars werk ingezonden. De jury, bestaande uit Sacha Bronwasser (kunstrecensent Volkskrant), Couzijn van Leeuwen (kunstenaar/beeldhouwer uit Amersfoort) en Wouter Stips (beeldend kunstenaar uit Hilversum), heeft daaruit 57 kunstenaars gekozen van wie werk is geselecteerd voor de tentoonstelling en catalogus. Van deze 57 kunstenaars zijn 18 kunstenaars genomineerd voor de prijzen van de Special Award:

 

 

Miranda Dijkstra Noortje van Kamer Esther Schrijver
Roos Drieënhuizen Nicole van Lier Aryan Sharafati
Job Exel Shafy Mobin Marco Smits
Pieter van Haut Martijn Parlevliet Eric Urselmann
Dunja Hutzezon Gert van 't Riet Wijnand de Vries
Mary-Lou Ilaria Lars van Rossum Bram Vroegindeweij

 

 

Bekendmaking van de winnaars en uitreiking van de prijzen vindt plaats bij de opening van de openingstentoonstelling op 2 september 2011 bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.

Te bezoeken van 5-9-2011 t/m 20-09-2011 (op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur).

 

De publiekstentoonstelling is op de Woonbeurs Amsterdam in de RAI in Amsterdam.

Te bezoeken van 24-09-2011 t/m 2-10-2011 (gesloten op 26-9).

 

Een selectie van de kunstwerken is te zien op de koninklijke tentoonstelling in Paleis Soestdijk in Baarn.

Te bezoeken van 7-10-2011 t/m 30-10-2011 op vrijdag, zaterdag en zondag, vooraf bespreken, zie www.paleissoestdijk.nl.

Voor ateliers zijn er speciale rondleidingen op dinsdag 11, 18 en 25 oktober, klik hier voor meer informatie.

 

Meer informatie over de tentoonstellingen leest op www.specialarts.nl .

Tijdens de tentoonstellingen is uiteraard de Special Award catalogus, met werk van de 57 geselecteerde kunstenaars, te koop, evenals een zeefdruk en twee sets met kaarten van een aantal kunstwerken.

 

 

Publiciteitsmateriaal

Uiteraard is het prettig als ook anderen de Special Award onder de aandacht willen brengen van het brede publiek. Dat kan door het ophangen van de affiche of het verspreiden van flyers. Als u de Special Award wilt promoten, kunt u via info@specialarts.nl vragen om dit publiciteitsmateriaal.

Special Arts biedt bedrijven en organisaties de mogelijkheid een aandeel te hebben in deze fantastische wedstrijd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tine Veldhuizen.

 

De Special Award wordt georganiseerd door Special Arts en wordt mede mogelijk gemaakt door: AFAS ERP Software, Agis, Anja Brunt Grafisch & illustratief ontwerp, Anneliek Holland - beeldend ontwerper, Arboz, Bart Nelissen AV communicatie, Boertiengroep, Forever Home, Glassolutions Saint-Gobain, Hype Automatisering, NS, Number 1 Snacks, OBA MileStones, Paola Kunst en Uitleg, PHOTOWORK, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksgebouwendienst Paleis Soestdijk, Schrijfwaar, Stichting Learncare, Verhuurbedrijf Westerhuis BV, Woonbeurs Amsterdam en onderstaande stichtingen en fondsen.
Belle10 fonds + Ars Donandi, NSGK voor het gehandicapte kind, Stichting SPZ, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, Stichting Dijkverzwaring, Rabobank Foundation.

 

 

KUNST
... EN MEER

Galerie Special Arts

 

Special Arts gaat haar galeriefunctie uitbreiden. De kunstwerken hebben en houden een prominente plek in de prachtige galerieruimte, tegelijkertijd wordt het aanbod kleinere kunstcadeaus uitgebreid.

Een voorbeeld van een wenspotje

 

Een deel van die kunstcadeaus komt van ateliers, die gebruikskeramiek maken, zoals wenspotjes of vazen en schalen. Een deel komt van leveranciers, die producten maken waarop de kunst van mensen met een handicap een rol speelt. Zo wil Special Arts een doorgeefluik zijn van de mooie producten die er al zijn.
De galerie is geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en elke derde zaterdag van de maand.
Veel van deze kunstcadeaus zijn ook een uniek relatiegeschenk. In de kunstcadeauwaaier zijn deze ideeën verzameld. Wilt u de waaier ontvangen? Laat het Tine Veldhuizen weten.

 

 

Kunst voor de werkkamer van de burgemeester van Amersfoort

 

De kersverse burgemeester Lucas Bolsius opende vorig jaar september de kunstuitleen annex galerie van Special Arts. Bij die bijeenkomst werd afgesproken dat Special Arts een boekenlegger mag maken, met daarop een kunstwerk van Amersfoort.
Special Arts heeft vervolgens via DAC de Boeier - het activiteitencentrum van Symphora - contact gekregen met vijf kunstenaars uit Amersfoort. Het gaat om Jasper Boer, Noortje van Kamer, Katja Olderiks, Ria Smit en Hans van Tamelen alias Jack Terrible. Zij werkten gedurende een aantal zaterdagen aan een kunstwerk van de stad. Uit deze kunstwerken heeft burgemeester Bolsius voor zijn werkkamer het kunstwerk gekozen, dat hem het meest aansprak. Dit werk is ook het uitgangspunt voor de boekenlegger. Het winnende werk is het schilderij van Jasper Boer.

 

Jasper Boer en burgemeester Bolsius bij het winnende werk

 

Woensdag 3 augustus jl. is het kunstwerk officieel overhandigd aan de burgemeester, die blij was met een werk dat zo’n duidelijke relatie heeft met Amersfoort.
De andere vier kunstwerken worden in de maand augustus geëxposeerd in de galerie van Special Arts.

 

 

Kunstmagazine pArt

pArt is hèt kunstmagazine met nieuws over kunst van mensen met een handicap. Komende keer in pArt o.a.
  • Open ogen: artistiek ondernemen volgens Amerpoort
  • Cardo staat voor beleving en professionalisme
  • Poëzie: mijn vriend je bent er als ik het nodig vind
  • De visie van de Rabobank Foundation

En verder natuurlijk een kijkje achter de schermen bij een atelier, kennismaking met een kunstenaar, een prikkelende column en een visueel kunstenaarsportret.

 

 

Als kunstbegeleider of geïnteresseerde in kunst & handicap kunt u pArt niet missen! Geïnteresseerd? Meld u dan nu aan voor:

  • Een proefnummer à € 6,50 i.p.v. €7,50 of
  • Een jaarabonnement (3 nummers) à €19,50 met een welkomstcadeau of
  • Een tweejaarabonnement (6 nummers) à €33,00 i.p.v. €39,00

Aanmelden kan per e-mail info@specialarts.nl of per telefoon
033-4328033.

Aanbiedingen zijn geldig tot 15 september 2011.

 


Digitalisering kunstactiviteiten voor en door mensen met een handicap

 

Special Arts wil het landelijk aanbod kunstactiviteiten digitaal toegankelijk maken. Er is een klein onderzoek gedaan naar de behoefte daaraan en aan een digitaal discussieplatform. Daartoe zijn mensen met een handicap, kunstbegeleiders en betrokkenen gevraagd om een digitale enquête in te vullen. Daarnaast zijn zes kunstbegeleiders mondeling geïnterviewd.

Er zijn 140 reacties op deze enquête gegeven. De meerderheid daarvan was positief over het initiatief van Special Arts. Een aandachtspunt is dat met name de kunstbegeleiders aangaven dat het niet vanzelfsprekend is dat ze deze website ook daadwerkelijk kunnen volgen.

Uit de voorstelling Syndroom van Clown / KamaK

 

Special Arts gaat zich beraden welke vorm de beste garantie voor kennisuitwisseling biedt, zonder dat het een belasting is voor kunstbegeleiders. Ook wordt nagedacht over de vorm waarin het aanbod het beste digitaal toegankelijk kan worden.
Het is de bedoeling dat dit project start in het najaar van 2011 met als doel dat het aanbod en het discussieplatform beschikbaar zijn in januari/februari 2012.

 

UWV Wajong Kunstcongres 2011

UWV organiseert voor de tweede keer het Wajong Kunstcongres. Kunstenaars met een Wajong uitkering kunnen deelnemen aan een kunstexpositie, waarbij ze kans maken dat hun kunstwerken worden tentoongesteld in de kantoren van het UWV.
Het Wajong Kunstcongres wordt gehouden op een bijzondere locatie, namelijk in het Kröller-Müller Museum in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Een deskundige jury beoordeelt deze dag het getoonde kunstwerk én andere kunstwerken uit het portfolio. De jury nomineert in totaal drie kunstenaars die in aanmerking komen voor de prijs: het exposeren van hun werk binnen verschillende UWV-kantoren.

Exposeren, leren en netwerken

Naast de expositie bestaat er op die dag volop de gelegenheid om nieuwe contacten op te doen om zo het netwerk uit te breiden. Er zullen verschillende organisaties aanwezig zijn op een informatiemarkt waaronder UWV, kunstuitleenorganisaties, galeries en kunstenbonden.

 

Programma, informatie en aanmelden

Het complete en aansprekende programma van deze dag vind je op www.wajongkunstcongres.nl. Via deze website kun je je aanmelden en je kunstwerk uploaden.

Van harte aanbevolen!

 

 

Derk Wessels, Buitenhuis

 

Een eigen huis

Zelfverzonnen architectuur bij Special Arts tot en met 30 september 2011
Voor de expositie Een eigen huis zijn de kunstwerken van kunstenaars met een handicap gekozen op grond van de relatie met het onderwerp gebouw of gebouwen.
Treffend daarbij is vooral de authenticiteit en de kijk op het onderwerp. Naast schilderijen, tekeningen en grafische kunstwerken zijn er ook objecten, met name van textiel, te zien. Welkom dus!

 

 

[  ] 
Hoe ik vroeger
verhuisde, kan ik mij
niet meer herinneren

Toen ik onlangs
verhuisde, vond ik dat erg
plezant

Ik ging weg van huis

Nu kan ik zelf koken
ik wist niet
dat ik zelf ooit alleen
in de keuken
zou staan

 

Katrien Cuypers
uit: Blijf nog even
 

 

 

Door op de kunstwerken te klikken, vindt u meer informatie over het afgebeelde werk.
Onlangs zijn de regels voor nieuwsbrieven aangescherpt. Wij gaan er van uit dat onze relaties er voor kiezen onze nieuwsbrief te ontvangen. Wilt u zich toch afmelden, dan kunt u dat doen middels de link onder deze nieuwsbrief.

Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen