februari 2011
 

Nieuwsbrief Special Arts

Special Arts heeft in januari 2011 haar jaarprogramma 2011 gepresenteerd. Onder meer de volgende projecten zullen dit jaar centraal staan:

 • Special Arts Award, inzending mei, tentoonstelling najaar 2011
 • Special Arts Kunstbeurs, najaar 2011
 • Vooronderzoek Podiumkunsten Inclusief, vanaf maart 2011

In deze nieuwsbrief geven we informatie over bovenstaande projecten en over andere zaken van belang voor alle betrokkenen bij Special Arts.

Klaaske de Vos
directeur Special Arts Nederland


Special Arts Award

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is het zover, Special Arts gaat in 2011 de Special Arts Award organiseren, de opvolger van de K4-Award, die voor het laatst in 2005 is georganiseerd.

 

De Special Arts Award bestaat uit twee delen:

1. een wedstrijd, met voor de winnaars een stimuleringsprijs en
2. een tentoonstelling van de genomineerde werken met een catalogus.

Hieronder enkele fundamentele gegevens:
 • De wedstrijd is voor alle beeldend kunstenaars met een handicap in de leeftijd van 18 tot 35 jaar
 • Iedere kunstenaar dient drie werken in te zenden
 • De inzending van het werk is in mei 2011
 • Het thema van de Award wordt eind februari bekend gemaakt. Dit thema kan dan geheel naar eigen inzicht worden uitgewerkt
 • Inschrijven kan vanaf 1 maart.


Alle bij Special Arts bekende kunstenaars en ateliers krijgen via de email bericht over de logistiek en de inhoud van het hele project. U kunt dit bericht verwachten na 15 februari.
Als u niet weet of u bij Special Arts bekend bent, kunt u via de mail aangeven dat u op de hoogte gehouden wilt worden van de gang van zaken rondom de Special Arts Award.
We hopen dat zoveel mogelijk kunstenaars mee willen doen en aan de slag gaan met het maken en/of selecteren van kunstwerken, die mee kunnen dingen naar een prijs of een plek op de tentoonstelling!

 

De Special Arts Award wordt mogelijk gemaakt door NSGK, Stichting SPZ, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Fonds Verstandelijk Gehandicapten en Ars Donandi. 

Het afgebeelde werk is Grolloo vlakbij Rolde, Drenthe van Henk de Roos, kunstenaar met een eervolle vermelding bij de Award in 2005  

KUNST
... EN MEER

Special Art(s) of Development
De Boertiengroep staat voor The Art of Development. Deze missie hebben zij afgelopen jaar extra onderstreept door een kunstenaar met een handicap een opdracht te geven voor het vervaardigen van een kunstwerk. In opdracht van de Boertiengroep heeft Special Arts gezocht naar kunstenaars die werken in een stijl die past bij de visie van het bedrijf op leren en ontwikkelen. De opdracht werd gegeven aan Martin Luhulima, verbonden aan atelier Abrona in Huis ter Heide.

 

Voor de Boertiengroep startte Martin met ontwerpen van vogels en vissen, daarbij kwam hij al snel uit bij een pauw. Een pauw heeft veel kleuren, structuren en ritmes. Terwijl de meeste mensen een tekening van een pauw ‘en face’ zouden tekenen, begon Martin direct ‘en profil’. Dit gaf mogelijkheden om het dier aan de zijkant uit te breiden. Stap voor stap vulde Martin de achtergrond in.

 

Martin Luhulima, Veelkleurige Pauw 2


Irma du Bois van de Boertiengroep: "Martin is zeer goed geslaagd in de vertaling van onze opdracht naar een creatief eindresultaat. Het was erg leuk te zien hoe het kunstwerk zich heeft ontwikkeld. We zijn trots dat deze samenwerking met Special Arts heeft geleid tot het omslag van onze nieuwe trainingsgids 2011."

 

Ook voor uw bedrijf of organisatie een idee? Neem vrijblijvend contact op met  Tine Veldhuizen.

 Kunst van Special Arts te zien bij...

Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport. Bij de conferentiezalen van het hotel worden tot 4 april 2011 elf werken van Nicolle Meijlink geëxposeerd. In het opvolgende kwartaal volgt opnieuw een expositie van werk van één kunstenaar. Radisson Blu Hotel Amsterdam Airport wil op deze manier haar maatschappelijk betrokken ondernemerschap zichtbaar maken.

 

 

 

 


Special Arts & uw bedrijf

In samenwerking met Special Arts kunt ook u een tentoonstelling organiseren.

 • Met een bepaald thema rondom een studiedag of symposium
 • Bij het afscheid van een bestuurslid of directeur
 • Bij een jubileum of de opening van een nieuw gebouw.

Graag maken wij vrijblijvend een offerte.

 

Een trotse Camille Grootaers bij zijn werk
Cadeau-idee voor maart

In maart is het boekenweek. Verras familie, vrienden, personeel of relaties met een magnetische boekenlegger met een kunstwerk uit de kunstuitleen van Special Arts.

 

 

Prijs per stuk: € 4,95 excl. verzendkosten
Ook is het mogelijk om vanaf 50 exemplaren een boekenlegger te laten maken met een door u gekozen kunstwerk uit de kunstuitleen.Vooronderzoek Podiumkunsten Inclusief

 

 

Special Arts gaat opnieuw samenwerken met de Hogeschool Utrecht. Vanaf het voorjaar 2011 wordt het vooronderzoek Podiumkunsten Inclusief uitgevoerd. Dit gebeurt door middel van een enquête die wordt verzonden naar circa 100 aanbieders van podiumkunsten voor mensen met een handicap.

Ook Kunstfactor is opnieuw betrokken. Deze organisatie zal ondersteuning bieden bij het selecteren van de podiumkunstenaanbieders. Op grond van de uitkomsten van de enquête wordt vervolgens een vraag- en doelstelling geformuleerd en worden samenwerkingspartners gezocht voor het eigenlijke onderzoek, dat wordt uitgevoerd vanaf januari 2012.

 Special Arts Kunstbeurs

Het blijkt dat veel ateliers behoefte hebben aan het inkopen van kunstproducten bij andere ateliers. Dit om hun aanbod te verbreden en hun inkomsten te vergroten. Nodig, in deze tijd van bezuinigingen en ook goed voor het imago van de galeries waar mensen met een handicap hun kunst laten zien!

 

 

Special Arts wil de ateliers ondersteunen bij het sociaal ondernemerschap en organiseert daarom in het najaar de Special Arts Kunstbeurs, waar ateliers bij elkaar kunnen inkopen. Op deze beurs worden ook workshops sociaal ondernemerschap aangeboden, bijvoorbeeld een workshop fondsenwerving en een workshop commercieel werken.
Alle bij ons bekende ateliers krijgen hierover in het voorjaar bericht. 

Selecteren bij ateliers en zelfstandige kunstenaars

In 2010 is er vanwege de verhuizing van Special Arts naar Amersfoort minder geïnvesteerd in het verwerven van nieuw werk voor de kunstuitleen annex galerie. Vanaf 2011 gaat Special Arts dat wel doen. Een aantal ateliers is al bezocht en een aantal heeft zich aangemeld om ook bezocht te worden.
Hebt u als zelfstandig kunstenaar of als atelier ook belangstelling voor het opnemen van uw werk in de kunstuitleen annex galerie van Special Arts? Meld u dan bij Aly de Vries
Expositie Verklaar de liefde met Special Arts

 

 

Special Arts heeft regelmatig een nieuwe tentoonstelling in de galerie aan de Zonnehof 4a in Amersfoort. Na de prachtige openingstentoonstelling was er een wintertentoonstelling. Vanaf februari is de tentoonstelling Verklaar de liefde met Special Arts te zien, uiteraard in het kader van Valentijnsdag. Alle bezoekers ervan ontvangen in de week van 14 februari een Verklaar de liefde-attentie... Welkom dus! 

Oproep gedichten
Special Arts houdt zich bezig met alle kunsten, ook met poëzie. We plaatsen regelmatig een gedicht van de hand van een persoon met een handicap in (p)art of op onze website. We zouden graag in contact worden gebracht met nieuwe publicaties of voor ons onbekend talent. Bent u dichter of kent u iemand met een handicap die gedichten maakt? Laat het ons weten, zodat we de poëzie van meerdere dichters met een handicap zichtbaar kunnen maken voor anderen!

 

MET LIEFDE

Zonder liefde zwart,

Zonder liefde donker,
Zonder liefde koud.
Met liefde geel,
Met liefde licht,
Geellicht,
Zonlicht!


Leon Hofman
uit: Blijf nog even


 

   

Door op de kunstwerken te klikken, vindt u meer informatie over het afgebeelde werk.

Onlangs zijn de regels voor nieuwsbrieven aangescherpt. Wij gaan er van uit dat onze relaties er voor kiezen onze nieuwsbrief te ontvangen. Wilt u zich toch afmelden, dan kunt u dat doen middels de link onder deze nieuwsbrief.


Bezoekadres
Zonnehof 4A
3811 NC  Amersfoort

T: 033 43 28 033
E:info@specialarts.nl
www.specialarts.nl

Klik hier als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen