Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

Het Andere Gedicht

 

Het Andere Gedicht is een taalstimulerend poëzieprogramma van Special Arts gebaseerd op Taalvorming. Het programma bestaat uit een Gedichtenlaboratorium, poëzieactiviteiten, trainingen, workshops en een driejaarlijkse landelijke poëziewedstrijd voor mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeborenhersenletsel.  

Special Arts werkt aan plannen voor een nieuwe wedstrijdeditie met een bijbehorend programma.

 



 

Het Andere Gedicht 2017/2018 

 

SpecialArts Het Grote Poëziefeest-2296 Angelique Groen 1eprijs

Winnaar Angelique Groen krijgt haar prijs uit handen van Special Arts theaterambassadeur en presentator
Art-Jan de Vries en directeur Tine Veldhuizen 

 

 

Winnaars Het Andere Gedicht bekendgemaakt tijdens spetterend Poëziefeest

Bundel Waar ik weg waai met 156 bijzondere gedichten nu verkrijgbaar

 

Woensdag 11 april 2018 zijn tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort de winnaars van de poëziewedstrijd Het Andere Gedichtbekendgemaakt. 

De eerste prijs ging naar Angelique Groen van Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen, die op de vraag of zij het had verwacht, trots: ‘ja!’ antwoordde. Zij maakte indruk met haar gedicht LETTERS. Zij omschreef deze letters naar hun vorm omdat zij zelf niet kan lezen. De tweede podiumplaats was voor Kimberley Steenhuis van NOVO Appingedam met haar gedicht (BUITEN). De derde prijs ging naar Rik Meijers van atelier De Kaai voor zijn gedicht MIST.

Het thema van de wedstrijd ‘Onderweg’ kwam volgens de jury het best tot uiting in het gedicht van Marjolein Ribbers van ’n Bont Palet. Zij kreeg dan ook de themaprijs. Met winnaars uit de provincies Utrecht, Groningen, Zeeland en Gelderland zijn de prijzen van de landelijke wedstrijd mooi verdeeld over het land.

 

Eervolle vermeldingen en bijzondere samenwerkingen

De jury, bestaande uit Ted van Lieshout, Erik Jan Harmens, Vera Bergkamp en Ester Naomi Perquin, had ook drie eervolle vermeldingen geselecteerd. Deze eer viel ten beurt aan: Arlette Haverkamp, Tycho Deerenberg en Mario Willemse. Mario had eerder die middag ook op het podium gestaan met Matthijs den Hollander, stadsdichter van Amstelveen, die samen met Mario de voordracht van een gedicht had voorbereid. De hele middag van Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest bestond uit bijzondere samenwerkingen. Zo goot zangeres Elske DeWall de gedichten van deelnemers van Kunstwerkplaats Daeldersplak uit Drogeham in liedvorm; presenteerden drie ateliers ondersteund door professionals op het gebied van performing art hun gedichten als podiumact en lieten acteur Guido Spek en Parade-oprichter Terts Brinkhoff de zaal uitbundig een gedicht declameren.

 

 

Dichtbundel Waar ik weg waai  

 

Dichtbundel Waar ik weg waai 

De gedichten van de winnaars zijn uiteraard terug te vinden in de dichtbundel Waar ik weg waai die in totaal 156 bijdragen van deelnemers bevat. Juryvoorzitter en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin: “In deze bundel, waarin tientallen gedichten van mensen met een verstandelijke handicap zijn samengebracht, wordt gespeeld met taal en gezocht naar woorden. Wie goed oplet, ziet een hele stoet beelden en vondsten voorbijtrekken – van wapperende oranje wimpers tot een plastic tas vol paardengeur, van een man die zich aan wil laten schaffen tot een woord in de mist. Wat een geluk dat het hier is opgeschreven”.

 

 

Dichten gaat door 

Met Het Groot Poëziefeest, het bekendmaken van de winnaars en het verschijnen van de dichtbundel, is het niet afgelopen met dichten. Het poëzieproject is erg aanstekelijk gebleken. Talloze mensen hebben ontdekt hoe leuk het maken van gedichten is en begeleiders hebben gezien hoe ze taalvorming en poëzie een vast onderdeel van het dagbestedingsprogramma kunnen maken. Bij het verlaten van de zaal, terwijl de fanfare luid spelend voorop gaat, zegt een man enthousiast: “Ik ga morgen meteen beginnen te .. te..” en hij maakt een schrijvend gebaar. “Ik vond het namelijk zo leuk!”

 

De dichtbundel is verkrijgbaar via www.specialarts.nl/341494

 

 

 

GRATIS TRAININGEN

Special Arts organiseert in een aantal regio’s een basistraining Gedichtenlaboratorium in gebruik voor begeleiders en leerkrachten. Hierin maak je kennis met de werkwijze Taalvorming. Je leert welke stappen je kunt nemen om iemand te begeleiden bij het schrijven van een gedicht, en wat het effect daarvan kan zijn op iemands ontwikkeling. 

 

Een (gratis) training staat gepland voor zaterdag 6 oktober 2018 van 10-16 uur in Amersfoort. Voor wie de smaak te pakken heeft, is er een vervolgtraject.  

Direct aanmelden kan via: Het Andere Gedicht traininginschrijfformulier 061018


Voor wie de smaak te pakken heeft, is er een verdiepingsworkshop. De datum voor de volgende training volgt.

 

 

Blog

(On)zeker in taal met 7 tips voor begeleiders

door Inge Raadschelders

 

14130 1278 GVR1504 0150

Lida Wiggers, Het regent 

 

‘Het begon te sputteren’, vertelt P, als ik haar vraag naar een waarneming van die ochtend. We zitten bij de basistraining Gedichtenlaboratorium.
Er zijn twee typen mensen aanwezig in deze training: mensen uit het noorden van
het land en mensen uit de Randstad. De Randstedelingengebruiken ‘Sputteren’ voor iets anders dan waarvoor P het hier bedoelt. Even zijn ze dan ook in de war. Ik ook.
Had je ineens geen zin meer dan? vraag ik mijzelf in stilte af. De buikpijn dient zich al aan. Gelukkig wordt al snel duidelijk dat het begon te regenen; te druppelen, te spetteren, te miezeren op de fiets. En dat P dat eigenlijk heel fijn vond. Fris.

Ha! denk ik. We zijn begonnen. Al in de voorstelronde gebeurt het, is de taal iets om mee te spelen, uit te proberen en om verwonderd door te raken.

 

Zo eenvoudig is het. Lees meer

 

 

 

INSPIRATIE 

Praktijkvoorbeelden en blogs zijn terug te vinden op kennisplatform.specialarts.nl. Als je je registreert ontvang je automatisch wekelijks een update van de nieuwe items.

 

Inspirerende linkjes

1. Taalvorming: mondigheid als maatschappelijk doel

2. Dat kunnen wij niet

3. Vraag vaak

Vraag en antwoord van Blindschelders & Raadsman: Wij hebben geen tijd

Meer blogs van Blindschelders & Raadsman

Poëzie: aan de slag met het thema Wit

Poëzie: Ik moet je wat vertellen

Kunstmagazine pArt 2017-2 wekelijkse dichtersdag bij 'n Bont Palet

Het Gedichtenlaboratorium

www.facebook.com/hetanderegedicht

www.kennisplatform.specialarts.nl 

 

 

 

 

 

* Alle informatie over het hoe en waarom van taalvorming, de implementatie van de werkwijze en jarenlange ervaring lees je in het boek VISSEN ZWEMMEN LEREN, over taalvorming en persoonlijke ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke handicap door het schrijven van gedichten, E. Spauwen en C. vd Pluijm (red.), 
stg AGO/uitgeverij De Stiel, 2005 

 

 

Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd door Special Arts in samenwerking met het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte, Fonds21, Fonds verstandelijk gehandicapten, VSBfonds, NSGK, Stichting SFO, RDO Balije van Utrecht, Cornelia-Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fundatie Luden van Stoutenburg, Pasman Stichting, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Stichting De Boom, J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen-Het Mijndershuis Fonds, Gemeente Groningen, Stichting Sinnigefonds, Gemeente Amersfoort, Van den Muijsenbergh-Fonds.