Special Arts

A | A | A
Stichting Special Arts Nederland  T: 033 432 80 33  E: info@specialarts.nl
Home Agenda Nieuws Organisatie Downloads Contact ANBI Links Sitemap Colofon

SpecialArts Het Grote Poëziefeest-2296 Angelique Groen 1eprijs

Winnaar Angelique Groen krijgt haar prijs uit handen van Special Arts theaterambassadeur en presentator
Art-Jan de Vries en directeur Tine Veldhuizen 

 

 

Winnaars Het Andere Gedicht bekendgemaakt tijdens spetterend Poëziefeest

Bundel Waar ik weg waai met 156 bijzondere gedichten nu verkrijgbaar

 

Woensdag 11 april 2018 zijn tijdens Het Groot Poëziefeest in Flint Theater Amersfoort de winnaars van de poëziewedstrijd Het Andere Gedichtbekendgemaakt. 

De eerste prijs ging naar Angelique Groen van Reinaerde Ateliers De Wijde Doelen, die op de vraag of zij het had verwacht, trots: ‘ja!’ antwoordde. Zij maakte indruk met haar gedicht LETTERS. Zij omschreef deze letters naar hun vorm omdat zij zelf niet kan lezen. De tweede podiumplaats was voor Kimberley Steenhuis van NOVO Appingedam met haar gedicht (BUITEN). De derde prijs ging naar Rik Meijers van atelier De Kaai voor zijn gedicht MIST.

Het thema van de wedstrijd ‘Onderweg’ kwam volgens de jury het best tot uiting in het gedicht van Marjolein Ribbers van ’n Bont Palet. Zij kreeg dan ook de themaprijs. Met winnaars uit de provincies Utrecht, Groningen, Zeeland en Gelderland zijn de prijzen van de landelijke wedstrijd mooi verdeeld over het land.

 

Eervolle vermeldingen en bijzondere samenwerkingen

De jury, bestaande uit Ted van Lieshout, Erik Jan Harmens, Vera Bergkamp en Ester Naomi Perquin, had ook drie eervolle vermeldingen geselecteerd. Deze eer viel ten beurt aan: Arlette Haverkamp, Tycho Deerenberg en Mario Willemse. Mario had eerder die middag ook op het podium gestaan met Matthijs den Hollander, stadsdichter van Amstelveen, die samen met Mario de voordracht van een gedicht had voorbereid. De hele middag van Het Andere Gedicht Groot Poëziefeest bestond uit bijzondere samenwerkingen. Zo goot zangeres Elske DeWall de gedichten van deelnemers van Kunstwerkplaats Daeldersplak uit Drogeham in liedvorm; presenteerden drie ateliers ondersteund door professionals op het gebied van performing art hun gedichten als podiumact en lieten acteur Guido Spek en Parade-oprichter Terts Brinkhoff de zaal uitbundig een gedicht declameren.

 

 

Dichtbundel Waar ik weg waai  

 

Dichtbundel Waar ik weg waai 

De gedichten van de winnaars zijn uiteraard terug te vinden in de dichtbundel Waar ik weg waai die in totaal 156 bijdragen van deelnemers bevat. Juryvoorzitter en Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin: “In deze bundel, waarin tientallen gedichten van mensen met een verstandelijke handicap zijn samengebracht, wordt gespeeld met taal en gezocht naar woorden. Wie goed oplet, ziet een hele stoet beelden en vondsten voorbijtrekken – van wapperende oranje wimpers tot een plastic tas vol paardengeur, van een man die zich aan wil laten schaffen tot een woord in de mist. Wat een geluk dat het hier is opgeschreven”.

 

 

Dichten gaat door 

Met Het Groot Poëziefeest, het bekendmaken van de winnaars en het verschijnen van de dichtbundel, is het niet afgelopen met dichten. Het poëzieproject is erg aanstekelijk gebleken. Talloze mensen hebben ontdekt hoe leuk het maken van gedichten is en begeleiders hebben gezien hoe ze taalvorming en poëzie een vast onderdeel van het dagbestedingsprogramma kunnen maken. Bij het verlaten van de zaal, terwijl de fanfare luid spelend voorop gaat, zegt een man enthousiast: “Ik ga morgen meteen beginnen te .. te..” en hij maakt een schrijvend gebaar. “Ik vond het namelijk zo leuk!”

 

De dichtbundel is verkrijgbaar via www.specialarts.nl/341494

 

 

 

Een jaar vol poëzie

Elk jaar zet Special Arts één kunstdiscipline extra in de schijnwerpers. 2017 is het jaar van de poëzie. In dit jaar staat er van alles op stapel. Zo is er het Gedichtenlaboratorium, een poëziewedstrijd voor iedereen vanaf 12 jaar met een verstandelijke handicap en trainingen voor begeleiders en leerkrachten.

 

DOE MEE, DICHT MEE!
Gedichten schrijven is niet alleen leuk, maar maakt ook taalvaardiger en mondiger en dus zelfstandiger. Daarnaast is het misschien wel een van de meest persoonlijke manieren om je te uiten. We nodigen iedereen daarom uit om met poëzie aan de slag te gaan, zelf of samen.

 

 

GEDICHTENLABORATORIUM
Iedereen kan dichten. Weet je niet hoe je het aan moet pakken, neem dan een kijkje in het Gedichtenlaboratorium. Volg de stappen die daarin beschreven staan en schrijf alleen, of met hulp van ouders, leerkracht of begeleider, een gedicht over wat je bezighoudt.

 

 

 

DOE MEE MET DE LANDELIJKE POËZIEWEDSTRIJD

inzendtermijn verlengd tot 31 januari 2018

De wedstrijd is bedoeld voor iedereen van 12 jaar of ouder met een verstandelijke handicap. Tot 31 januari 2018 kan elke deelnemer één tot drie gedichten insturen. Ook groepsinzendingen zijn mogelijk.

De mooiste gedichten komen in een dichtbundel te staan. Een vakjury, voorgezeten door Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin, kiest de winnende gedichten. De prijsuitreiking van de poëziewedstrijd vindt plaats tijdens een spetterend poëziefeest met theater, muziek en optredens van dichters in april 2018.

 

Lees meer over de wedstrijd en het insturen van gedichten:

http://www.poezie.specialarts.nl/wedstrijd.php

 

 

INFORMATIEPAKKET

Er is een gratis informatiepakket met daarin flyers en een poster beschikbaar. Wie dit graag wil ontvangen, kan een mailtje sturen naar poezie@specialarts.nl, onder vermelding van de naam van de contactpersoon en zijn of haar adres, telefoonnummer en e-mailadres. De poster en flyer zijn ook digitaal beschikbaar:

Het Andere Gedicht 2017 Informatieposter (A3)

Het Andere Gedicht 2017 flyer (A5)

 

Blog

Doe mee, dicht mee!

door Tine Veldhuizen 

 

0495_SpecialArts Poezie-uitsnede  

29 oktober 2014, Amersfoort. Tijdens het Groot Poëziefeest met muziek, theater, poëzie, bekende Nederlanders en prijsuitreikingen beklom Stijn het podium. Hij droeg zijn gedicht Pen voor.

Ik weet nog ieder woord, elke beweging. Stijns voordracht was ontroerend mooi. Wat mij zo raakte? Hoe hij woorden die helemaal van hém waren, uitdrukking gaf aan wat hij beleefd had. Ik zal dat moment nooit vergeten, het staat op mijn netvlies gebrand. Lees meer

 

 

 

 

GRATIS TRAININGEN

Verder organiseert Special Arts in een aantal regio’s een basistraining Gedichtenlaboratorium in gebruik voor begeleiders en leerkrachten. Hierin maak je kennis met de werkwijze Taalvorming. Je leert welke stappen je kunt nemen om iemand te begeleiden bij het schrijven van een gedicht, en wat het effect daarvan kan zijn op iemands ontwikkeling. 

 

Een (gratis) training staat gepland voor zaterdag 13 januari 2018 van 10-16 uur in Amersfoort. Voor wie de smaak te pakken heeft, is er een vervolgtraject.  

Direct aanmelden kan via: Het Andere Gedicht traininginschrijfformulier 130118


Voor wie de smaak te pakken heeft, is er een verdiepingsworkshop op dinsdag 13 februari 2018. Direct aanmelden kan via: Het Andere Gedicht verdiepingstraining inschrijfformulier 130218

 

 

 

Blog

(On)zeker in taal met 7 tips voor begeleiders

door Inge Raadschelders

 

14130 1278 GVR1504 0150

Lida Wiggers, Het regent 

 

‘Het begon te sputteren’, vertelt P, als ik haar vraag naar een waarneming van die ochtend. We zitten bij de basistraining Gedichtenlaboratorium.
Er zijn twee typen mensen aanwezig in deze training: mensen uit het noorden van
het land en mensen uit de Randstad. De Randstedelingengebruiken ‘Sputteren’ voor iets anders dan waarvoor P het hier bedoelt. Even zijn ze dan ook in de war. Ik ook.
Had je ineens geen zin meer dan? vraag ik mijzelf in stilte af. De buikpijn dient zich al aan. Gelukkig wordt al snel duidelijk dat het begon te regenen; te druppelen, te spetteren, te miezeren op de fiets. En dat P dat eigenlijk heel fijn vond. Fris.

Ha! denk ik. We zijn begonnen. Al in de voorstelronde gebeurt het, is de taal iets om mee te spelen, uit te proberen en om verwonderd door te raken.

 

Zo eenvoudig is het. Lees meer

 

 

 

REGIOPROGRAMMA

Special Arts wil in verschillende regio's Taalvorming door middel van poëzie op de kaart zetten. Dat belooft veel. Verbazing bij begeleiders als zij ontdekken hoe je ook met mensen die niet kunnen schrijven gedichten kunt maken. Ontroering en plezier als de eerste gedichten ontstaan en je getuige mag zijn van de trots. En bovenal gaat Special Arts in samenwerking met de regiopartner (zorgorganisatie) verbindingen leggen met andere kunstdisciplines, organisaties, burgemeester, wethouders en het brede publiek. 

 

Het regioprogramma zal bestaan uit:

1. Basistraining Gedichtenlaboratorium in gebruik voor begeleiders 

2. Begeleiden van gedichten maken: vervolgtraject voor begeleiders

3. Poëziemenukaart: aan de slag op je eigen locatie

Special Arts biedt een programma van kunstzinnige workshops en werkmethodes.

4. Lokale poëzieshow

In samenwerking met de zorgorganisatie organiseert Special Arts als afronding een feestelijke poëzieshow met een podium voor alle deelnemers.

Lees meer

 

Dit alles zal worden vastgelegd in het digitaal groeimagazine.

 

 

 

 

INSPIRATIE 

In de komende maanden zullen praktijkvoorbeelden en blogs verschijnen op kennisplatform.specialarts.nl. Als je je registreert ontvang je automatisch wekelijks een update van de nieuwe items.

 

Inspirerende linkjes

1. Taalvorming: mondigheid als maatschappelijk doel

2. Dat kunnen wij niet

3. Vraag vaak

Vraag en antwoord van Blindschelders & Raadsman: Wij hebben geen tijd

Meer blogs van Blindschelders & Raadsman

Poëzie: aan de slag met het thema Wit

Poëzie: Ik moet je wat vertellen

Kunstmagazine pArt 2017-2 wekelijkse dichtersdag bij 'n Bont Palet

Het Gedichtenlaboratorium

www.facebook.com/hetanderegedicht

www.kennisplatform.specialarts.nl 

 

 

Blog

Onderweg met Henk de Roos

door Luc Leenknegt 

 

DSCF1205 henk de roos-uitsnede    

Als Henk op vakantie gaat met de auto, slaat hij de route tot in detail op in zijn hoofd. Hij is gefascineerd door alles wat met de weg en onderweg zijn te maken heeft. De opbouw van de weg, maar ook automerken en alle kenmerken van auto’s hebben een plaats in zijn geheugen en worden beeldend weergegeven. De snelwegen die Henk vaak tekent, zijn boven-aanzichten. Hij kijkt als een vogel in vlucht. Landschappen lijken in zijn ogen te veranderen in landkaarten met wegen. Hij maakte honderden kleurrijke tekeningen van snelwegen en stadsplattegronden op papier en hout. Inbranden van hout vindt hij een mooie techniek.

Lees verder over Henk en poëzie

 

 

 
 
Blog

Een prijs met lef

door Marijke de Val

 

Marcel Wiemers neemt Lefprijs in ontvangst

 

Frion heeft een prijs in het leven geroepen voor vernieuwende ideeën, de Lefprijs. Tonnie Grave: 'Samen met onze cliënten hebben we bij Kunst-Lijn 3 een innovatief plan uitgewerkt. Een plan voor het zelf maken en uitgeven van een poëziebundel met gedichten en illustraties van cliënten. Met elkaar het hele productieproces doormaken was een belangrijk onderdeel van dat plan. En we wonnen er de Lefprijs mee!" Lees verder

  

 

 

 

HET ANDERE GEDICHT 2014
Weet je nog? In 2014 organiseerde Special Arts de landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht. De wedstrijd, de lancering van het Gedichtenlaboratorium, allerlei workshops en bijna duizend inzendingen mondden uit in de dichtbundel Dag taart op de tafel en een spectaculair, ontroerend Poëziefeest met Carlien Jeanne, Lenny Kuhr, Freek de Jonge, Ingmar Heytze en Cees van Weerd. Na afloop van het project was aan allerlei initiatieven te merken dat Taalvorming is gaan leven en het maken van gedichten ademt en beweegt. Nu, drie jaar later is het tijd voor een volgende editie. Doe je mee? 

Kijk voor een terugblik op www.facebook.com/hetanderegedicht

 

 

 

 

 

* Alle informatie over het hoe en waarom van taalvorming, de implementatie van de werkwijze en jarenlange ervaring lees je in het boek VISSEN ZWEMMEN LEREN, over taalvorming en persoonlijke ontwikkeling bij mensen met een verstandelijke handicap door het schrijven van gedichten, E. Spauwen en C. vd Pluijm (red.), 
stg AGO/uitgeverij De Stiel, 2005 

 

 

Het Andere Gedicht 2017/2018 wordt georganiseerd door Special Arts in samenwerking met het Poëziepaleis en Blindschelders & Raadsman en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte, Fonds21, Fonds verstandelijk gehandicapten, VSBfonds, NSGK, Stichting SFO, RDO Balije van Utrecht, Cornelia-Stichting, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fundatie Luden van Stoutenburg, Pasman Stichting, Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse, Stichting De Boom, J.E. Jurriaanse Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Groningen-Het Mijndershuis Fonds, Gemeente Groningen, Stichting Sinnigefonds, Gemeente Amersfoort, Van den Muijsenbergh-Fonds.